Από την «πείνα» στα μπλόκα

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 24/01/2009

Ενα ωραίο τέχνασμα για να ξεμπερδεύουμε με τα προβλήματα των αγροτών είναι η ενημέρωση. Ολοι -μα όλοι!- μετά πέντε λεπτά συζήτησης για το αγροτικό ζήτημα καταλήγουν στο εμβριθές επιχείρημα ότι «οι αγρότες δεν είναι καλά ενημερωμένοι». Κανείς, όμως, δεν διευκρινίζει: «τι σόι ενημέρωση χρειάζονται οι αγρότες, που δεν χρειάζονται, για παράδειγμα, οι εμποροβιοτέχνες;» Δεν ειπώθηκε σε όλους τους τόνους και από όλους ότι αγροτική εκμετάλλευση 40 ή 50 στρεμμάτων είναι οικονομικά αδιέξοδη; Δεν γράφουν όλες οι εφημερίδες ότι το βαμβάκι στη Θεσσαλία είναι ασύμφορο και στέρεψε τον υδροφόρο ορίζοντα; Δεν γράφτηκε παντού ότι η επιδότηση των καλλιεργειών τελειώνει το 2013;

Τα φετινά μπλόκα, όμως, έχουν κάτι διαφορετικό. Στήθηκαν εν μέρει και λόγω της ενημέρωσης. Τον περασμένο Μάιο όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -στο πλαίσιο των καθηκόντων τους να ελεεινολογήσουν τον καπιταλισμό, την παγκοσμιοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό- είχαν προβλέψει πείνα στον πλανήτη. Το επιχείρημα ήταν ότι, λόγω βιοκαυσίμων, οι τιμές των δημητριακών ανέβαιναν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, επειδή υπάρχει η απληστία του δυτικού κόσμου για καύσιμα. Γράφτηκαν πολλά (και σε ελληνικά και σε διεθνή μέσα) για «εξεγέρσεις του ψωμιού στον Τρίτο Κόσμο», για το «τέλος των φθηνών τροφίμων» κι ακούστηκαν περισσότερα στα κανάλια για το «καλαμπόκι που θα πούμε καλαμποκάκι».

Αυτό πίστεψαν πολλοί αγρότες και αποθήκευσαν την παραγωγή δημητριακών και αραβοσίτου για να επιτύχουν φέτος υψηλότερες τιμές. Επραξαν, δηλαδή, ό,τι κάνουν όλοι αυτοί τους οποίους ελεεινολογούμε ως κερδοσκόπους: προέβλεψαν υψηλές τιμές και αποφάσισαν να πουλήσουν φέτος ακριβά. Ομως η ξηρασία στην Αυστραλία πέρασε, η προσφορά δημητριακών αυξήθηκε, η ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης μειώθηκε και οι τιμές επέστρεψαν στα προ του 2007 επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι αγρότες να χάσουν λεφτά -λεφτά τα οποία ζήτησαν και θα πάρουν από το κράτος.

Το πρόβλημα, λοιπόν, των Ελλήνων αγροτών δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά η κακή ενημέρωση. Αλλά αυτό είναι καθολική παθογένεια. Διότι εκεί που πολλοί προέβλεπαν εξέγερση στον Τρίτο Κόσμο λόγω πείνας, έχουμε εξέγερση στον θεσσαλικό κάμπο λόγω υπερπροσφοράς δημητριακών παγκοσμίως.

Θέμα επικαιρότητας:
Αγροτικό

Σύνολο: 11 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι