Χρειαζόμαστε μια νέα δυναμική

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, 05/02/2009

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν την έκπληξη της προηγούμενης χρονιάς. Ευχάριστη για τους πολλούς, δυσάρεστη για κάποιους. Η παρουσία τους στους αγώνες για την δημόσια Παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα, καθώς και η ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, δημιούργησαν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο υπέρ της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αλλά στην εποχή μας, με τις ραγδαίες εξελίξεις τόσο μέσα στην χώρα όσο και στο διεθνές σκηνικό, τα πολιτικά κεφάλαια εξαντλούνται και μάλιστα γρήγορα, αν δεν ανανεώνονται.

Η περίοδος που ήδη διανύουμε έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και προβάλλει τις δικές της απαιτήσεις. Σε αυτές πρέπει να ανταποκριθούμε, ξαναζεσταίνοντας και διευρύνοντας τα ακροατήριά μας.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα δυναμική. Να δώσουμε συνέχεια και προοπτική στο ανοδικό ρεύμα της προηγούμενης περιόδου. Αυτό όμως, όσον αφορά τον ΣΥΝ -την κυριότερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ- προϋποθέτει την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών μέσα στους επόμενους μήνες και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Να παρουσιάσει στην κοινωνία μια ισχυρή και αξιόπιστη προγραμματική πρόταση που να απαντά από την σκοπιά της σύγχρονης αριστεράς στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα. Αν μέχρι τώρα το στίγμα του διαμορφωνόταν κύρια από την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικές, τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι νέες συνθήκες απαιτούν να κυριαρχήσει ο προγραμματικός λόγος, η ζύμωση γύρω από την αναγκαιότητα και την δυνατότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για τον τόπο.

Να προτείνουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, με όρους αειφορίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας με σειρά από μεταρρυθμίσεις - διαρθρωτικές αλλαγές, για τον εκδημοκρατισμό, την αποκέντρωση και την διαφάνεια. Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα διασφαλίζει μια μεγάλη αναδιανομή πόρων και ισχύος υπέρ των πολλών και σε βάρος των λίγων και ευνοημένων.

Η πρόταση που απευθύνει ο ΣΥΝ στις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα συζητηθεί στο Διαρκές Συνέδριο, προσφέρεται σαν κατάλληλη βάση για ένα σχέδιο με τους παραπάνω στόχους, με όλες τις παρατηρήσεις ή ενστάσεις που αφορούν κάποιες πλευρές του.

Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΝ επιδιώκει να οδηγήσει την χώρα, έξω από το σημερινό σύστημα, να αποτελέσει εργαλείο ρήξης με τον δικομματισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.

Αποσαφηνίζει ότι ο δρόμος προς τις αλλαγές, τις τομές και τις ρήξεις που περιλαμβάνει, ο ίδιος ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, είναι ο δημοκρατικός δρόμος, της συμμετοχής και της έγκρισης.

Τονίζει ότι το κεντρικό ζήτημα με τον δημόσιο τομέα δεν είναι απλά η ιδιοκτησία του, αλλά και η κοινωνική του αποτελεσματικότητα.

Υποστηρίζει ότι καθήκον της αριστεράς είναι να επεξεργαστεί μια νέα αντίληψη στις σχέσεις ανάμεσα στο κοινωνικό, στο κρατικό και στο ιδιωτικό, στο Δημόσιο και την αγορά, που δεν θα εκλαμβάνει την κρατικοποίηση ως πανάκεια ούτε θα θεωρεί το κράτος αποκλειστικό εκφραστή του Δημόσιου.

Επιδιώκει την ενσωμάτωση της κρατικής παρέμβασης σε ένα συνολικό σχέδιο που θα αναδεικνύει μια δημόσια σφαίρα αποεμπορευματοποιημένη και συνάμα αποκρατικοποιημένη, ως βασικό υπόβαθρο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο εξειδικευμένο μέρος της πρότασης περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΣΥΝ για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αναβάθμιση της εργασίας, την αποδέσμευση του Λυκείου από την μέγγενη των εισαγωγικών εξετάσεων, το ασφαλιστικό, την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την αποκέντρωση, τον χωρισμό κράτους - Εκκλησίας κ.λπ.

Τέλος απορρίπτει την περιχαράκωση της αριστεράς σε «σίγουρα» σχήματα και εντάσσει στο πολιτικό της σχέδιο όλες τις κοινωνικές κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν πέρα από εκείνες των μισθωτών « παραδοσιακές» ή «νέες».

Η πρόταση αυτή, ως βάση ανοικτή σε παραπέρα βελτιώσεις, θα μπορούσε να συγκεντρώσει την αποδοχή μιας πολύ μεγάλης πλειοψηφίας στο Διαρκές, με τις όποιες επιφυλάξεις και κριτικές, και να καταστεί το όχημα με το οποίο θα διεκδικήσουμε την επιστροφή της χώρας και της κοινωνίας στην πραγματική πολιτική.

Δηλαδή στα πραγματικά προβλήματα.

Θέμα επικαιρότητας:
Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ 13-5/02/09

Σύνολο: 25 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι