Ομιλία του Κώστα Ζαχαριάδη

στο Διαρκές Συνέδριο

14/02/2009

ΣΥΝ ένας ριζοσπαστικός και μεταρρυθμιστικός πολιτικός φορέας...

Τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΣΥΝ. Μεγάλο, αναλυτικό, περιεκτικό και με συγκεκριμένους στόχους. Όλοι και όλες που από καιρό μέσα στο κόμμα, υποστηρίζαμε την ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος, μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι.

Το κείμενο του προγράμματος κλείνει επιτέλους και ευτυχώς την ιστορία της «μεγάλης αριστεράς» και της στρατηγικής συμμαχίας με το ΚΚΕ. Ανοίγει όμως μια κουβέντα με όλες τις δημοκρατικές, οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Η γεύση που αφήνει είναι ότι ο ΣΥΝ είναι ριζοσπαστικός και μεταρρυθμιστικός πολιτικός φορέας. Το παρόν πρόγραμμα δεν είναι παρά η πρώτη σελίδα ενός μεγάλου βιβλίου, του βιβλίου της προγραμματικής αντεπίθεσης και ανασυγκρότησης της αριστεράς συνολικά. Οφείλουμε να ανοίξουμε μια τεράστια συζήτηση εν όψει των Ευρωεκλογών σε όλα τα επίπεδα για την πολιτική στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την πολύ καλή παράδοση της δουλειάς του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο, είναι όμως μια πολύ καλή αρχή. μια αρχή για περαιτέρω διαβούλευση και προβληματισμό. Ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε. Ας είναι το πρόγραμμα ένα κομματικό κεκτημένο με τις όποιες διαφωνίες, διαφοροποιήσεις και συμβολές όλων μας. Το πρόγραμμα είναι αυτή τη στιγμή η ατμομηχανή για την ενδυνάμωση του χώρου μας στην κοινωνία, που είναι εξαιρετικά σημαντική με όρους και ουσίας και ψυχολογίας στο δρόμο προς τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Σε έναν δρόμο που μέσα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μαζί με τους συντρόφους από την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία κ.ο.κ. Θα δώσουμε τη μάχη για μια οικολογία, ειρηνική, δημοκρατική, σοσιαλιστική Ευρώπη.

Το πρόγραμμα έχει ατέλειες, έχει αμφιλεγόμενα σημεία, ιδίως στο προοίμιο. Αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι πιο «ευρωπαϊκό» στο προοίμιο, να βάζει περαιτέρω τα ζητήματα της θεσμικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε και της δημοκρατικής της λειτουργίας. Θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τις πράσινες πολιτικές ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό ως πρόκληση και όχι ως φοβία. Προσοχή: άλλο πρόκληση και άλλο στόχος. Πάντως αυτά σε μεγάλο βαθμό «διορθώνονται» στο δεύτερο μέρος όπου οι στόχοι γίνονται συγκεκριμένοι.

Με αυτοπεποίθηση στις ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς μπορούμε να πάμε μπροστά όλοι μαζί και να δώσουμε συλλογικά τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας και δεν είναι μόνο οι εκλογικές αλλά οι μάχες της κοινωνίας για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Κώστας Ζαχαριάδης Μέλος του Κ.Σ της Νεολαίας ΣΥΝ

Θέμα επικαιρότητας:
Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ 13-5/02/09

Σύνολο: 25 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι