Ο ΣΥΝ είναι κόμμα ενότητας και όχι ιδεολογικής καθαρότητας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 20 ερωτήσεις. Συνένευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 05/03/2009

Στον ΣΥΝ πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για πράξεις και ατολμίες που συρρίκνωσαν τον χώρο μετά την περσινή δημοσκοπική έκρηξη του κόμματος επισημαίνει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι το τελευταίο διάστημα δεν αισθάνεται και πολύ καλά στην Κουμουνδούρου, κάτι που αποδίδει στην στάση στελεχών της νέας γενιάς που φλερτάρουν με αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας.

Πόσο σοβαρά μάς απειλεί η οικονομική κρίση;

Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν. Ένα σχεδόν χρεοκοπημένο κράτος καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οι λεγόμενες ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδήγησαν σε αυτή τη δραματική κατάσταση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει ό,τι μπορεί;

Δεν κάνει τίποτα το αξιόλογο.
Μετεωρίζεται ανάμεσα στην αμηχανία και τις κλασικές νεοφιλελεύθερες συνταγές. Το μόνο μέλημά της είναι να μη δυσαρεστήσει τους ισχυρούς και προνομιούχους.

Μετά το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΝ, η εσωκομματική νηνεμία θα συνεχιστεί;

Γιατί όχι;

Πότε θα «ξαναχτυπήσει» η Ανανεωτική Πτέρυγα;

Θα συνεχίσει όπως πάντα να διατυπώνει υπεύθυνες θέσεις για την Αριστερά και την κοινωνία, χωρίς τις αναστολές που προκύπτουν από στενές λογικές κομματικών μηχανισμών.

Υποστήκατε ήττα από την πλειοψηφία;

Η εσωκομματική συζήτηση γίνεται πάντα στη βάση διακριτών πολιτικών απόψεων και όχι με όρους νίκης ή ήττας.

Τι στοχεύετε στο εσωκομματικό δημοψήφισμα;

Μια γνήσια εσωκομματική δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης ευρωβουλευτών.

Θα είναι μια νέα αναμέτρηση των τάσεων;

Ο ΣΥΝ είναι πολυτασικό κόμμα. Δεν είναι στρατός. Οι τάσεις εκφράζουν υπαρκτά πολιτικά ρεύματα. Η δημιουργική αντιπαράθεση, και όχι μια κάθετη αναμέτρηση, ενισχύει τον διάλογο και την πολυσυλλεκτικότητα.

Χουντής ή Παπαδημούλης;

Παπαδημούλης, για μια σαφή αριστερή ευρωπαϊστική κατεύθυνση. Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός μας έχουν τις πιο φιλικές απόψεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 4 ευρωβουλευτές. Εσείς;

Οι ευρωεκλογές διευκολύνουν για υψηλότερες καταγραφές. Αξίζει να προσπαθήσουμε.

Θα είναι ωραία και στο 7%, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος;

Το 7% είναι πάνω από το καταγεγραμμένο εκλογικό μας ποσοστό. Και αυτό είναι καλό. Χρειάζεται όμως προβληματισμός για σοβαρά λάθη και ατολμίες που συρρίκνωσαν τον χώρο μας μετά την περσινή δημοσκοπική έκρηξη, για αδυναμίες στο να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα του προοδευτικού κόσμου ο οποίος είχε στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύετε ότι μπορεί να σημειωθεί και περαιτέρω δημοσκοπική κάμψη;

Η αναστροφή των σημερινών πτωτικών τάσεων εξαρτάται από πρωτοβουλίες τόσο στα κοινωνικά κινήματα όσο και με τη διατύπωση μίας ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Θα επανέλθετε επομένως στη συγκεκριμένη πρόταση;

Πρόκειται για μια βασική αντίληψη για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες με στόχο τη διέξοδο από την κρίση. Άλλωστε, έχει διατυπωθεί ως κεντρική θέση του ΣΥΝ από την ίδρυσή του έως το συνέδριο του 2004.

Πού θα μπορούσε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφο ανοχής;

Όπως εύστοχα υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης, η Αριστερά δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη σε ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας. Φυσικά υπάρχουν προαπαιτούμενα: η ισχυρή καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ και οι προγραμματικές δεσμεύσεις. Σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή.

Ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

Μέχρι τώρα επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Τι συμβαίνει με τις δυνάμεις του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια;

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και παρατάξεις με βάση την αυτονομία των μαζικών συνδικαλιστικών χώρων, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε σε κάθε περίπτωση, και όχι να την επικαλούμαστε μόνο με βάση τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Εκεί έχουμε μια ημιεπίσημη διάσπαση;

Έχουμε διαφορετικές παρατάξεις, όπως και σε άλλους χώρους στο παρελθόν. Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ ως κατ΄ εξοχήν πνευματικοί άνθρωποι επιλέγουν τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Υπάρχει περίπτωση διάσπασης του ΣΥΝ;

Διακινούνται τέτοιες φημολογίες. Δεν γνωρίζω την προέλευσή τους. Ο ΣΥΝ είναι κόμμα πολιτικής ενότητας και όχι ιδεολογικής καθαρότητας. Η δύναμή του βρίσκεται στη σύνθεση των διαφορετικών ρευμάτων. Και αυτή πρέπει να περιφρουρηθεί.

 Αισθάνεσθε άνετα στην Κουμουνδούρου;

Τον τελευταίο καιρό όχι και τόσο. Ανησυχώ γιατί τα στελέχη της ηγεσίας από τη νεώτερη γενιά δεν έχουν τις εμπειρίες των διαιρέσεων και των διασπάσεων στην Αριστερά και φλερτάρουν με αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας.

Ο κ. Τσίπρας έχει βελτιώσει τις λειτουργίες του κόμματος;

Υπάρχουν προβλήματα που προέρχονται από τα πολλαπλά διαφορετικά κέντρα αποφάσεων στον ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τελικά είστε αισιόδοξος;

Η ένταξη σε ένα κόμμα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια όμορφη περιπέτεια. Δεν προκαλεί πλήξη, ούτε υποχρεώνει σε έκπτωση προσωπικών αξιών σε εποχές πολιτικαντισμού.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι