Θα μιλήσει κανείς;

Φίλιππος Συρίγος, Ελευθεροτυπία, 24/03/2009

Τα σκληρά μέτρα, που υπαγορεύουν στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες, έχουν να κάνουν με το εξωτερικό χρέος και τη μαύρη τρύπα της οικονομίας. Της δικής μας οικονομίας.

ΔΗΛΑΔΗ με τα όσα επί τόσα χρόνια δανειζόμαστε για να ξοδεύουμε σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, προεκλογικές πολιτικές και μεγαλεπήβολα εγχειρήματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΠΡΕΠΕΙ να γίνει λοιπόν σαφές ότι ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την ανικανότητα και ανευθυνότητα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι τη διεθνή οικονομική κρίση, όπως εντέχνως και εκ του πονηρού προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση.

ΑΛΛΩΣΤΕ, με άλλο τρόπο αντιμετωπίζεται το δικό μας πρόβλημα και με άλλον το διεθνές, γεγονός που προδικάζει ότι όταν με το... καλό θα κοπιάσει ο «επισκέπτης» δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε, μιας και τα μέτρα αντιμετώπισης του ενός προβλήματος θεριεύουν το άλλο!

ΩΣ ΜΗ ειδικός γύρω απ’ όλα αυτά, σχημάτισα άποψη διαβάζοντας μήνες τώρα τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων και χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, που νομίζω ότι σπάνια λαθεύει. Αυτό που δεν διάβασα πάντως πουθενά, ούτε ως ισχυρισμό κάποιου κόμματος ούτε ως συμπέρασμα κάποιου ειδικού, είναι ποιες συνέπειες έχει σ’ αυτό που βιώνουμε σήμερα το υπερφιλόδοξο εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο, όπως μας είχαν υποσχεθεί, θα άλλαζε τη μοίρα της χώρας!

ΤΗΝ άλλαξε τελικά και προς ποια κατεύθυνση; Γιατί εκείνο που υπάρχει ως αίσθηση, αν όχι ως λογική βεβαιότης, είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε την πολυτέλεια να ξοδέψει, Κύριος οίδε, πόσα περισσότερα από τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, που φημολογούνται, σε μια εντελώς αντιπαραγωγική επένδυση, την οποία όλοι σήμερα παριστάνουν ότι έχουν ξεχάσει.

ΑΚΟΜΑ και ο Κ. Καραμανλής, που ενώ είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα μας παρουσίαζε τη... λυπητερή, συνεχίζει, μετά από 5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, να μας κρατάει στο σκοτάδι. Γιατί άραγε;

ΜΗΠΩΣ επειδή το κόμμα του, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε επιδείξει μεγαλύτερο ολυμπιακό ενθουσιασμό και από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ που μας κυβερνούσε τότε;

Ή ΓΙΑΤΙ η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου λογαριασμού αυτές τις δύσκολες ώρες θα προκαλούσε το δικαιολογημένο ανάθεμα μιας κοινωνίας που εξαπατημένη απ’ όλα -πλην ΣΥΝ- τα κόμματα, κατέθεσε και την ψυχή της υπέρ της «μεγάλης ιδέας» του έθνους;

ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πολέμιοι των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε όμως προειδοποιήσει από το 1996 ότι το εγχείρημα ήταν τελείως δυσανάλογο με το οικονομικό μέγεθος της χώρας. Και επίσης είχαμε επισημάνει ότι στο ηθικό περιεχόμενο των Αγώνων κυριαρχούσαν η εμπορευματοποίηση και η ντόπα!

ΤΑ περί ντόπας στιγμάτισαν, όπως θα θυμάστε, τους Αγώνες, πριν ακόμα αυτοί ξεκινήσουν. Οσο για τα οικονομικά, νομίζω ότι τώρα μπορεί να καταλάβει κανείς τι ζημιά έπαθε η χώρα...

ΚΙ ας μη μιλάει κανένας τους!

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι