Τα επίδικα των ευρωεκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 05/04/2009

Εξήντα ημέρες απομένουν για την πραγματική καταμέτρηση των διαθέσεων του εκλογικού σώματος. Στη συνείδηση των πολιτών, με την ευθύνη κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο τίτλος της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο μόνος που δείχνει πως πρόκειται για εκλογές που αφορούν την ανάδειξη των 22 εκπροσώπων του ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι στη δίνη της οικονομικής κρίσης ποτέ άλλωστε τα ευρωπαϊκά προβλήματα και οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν δεν ήσαν τόσο φανερά συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες αναγκαίες απαντήσεις στη χώρα μας.

  Στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ τόσο με το Διαρκές Συνέδριο, όσο κυρίως με τη διαδικασία του εσωτερικού δημοψηφίσματος για την ανάδειξη της σειράς των υποψηφίων-στις θέσεις 1,3,5- στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και για τις μείζονες διακυβεύσεις της περιόδου που διανύουμε. Η εσωτερική μας όμως αντιπαράθεση, τόσο για τα πολιτικά μέτωπα, τη θεσμική συγκρότηση, το όραμά μας για μια Ευρώπη στον παγκόσμιο χώρο και για μια Ελλάδα στην διευρυνόμενη και ολοκληρούμενη Ευρώπη, όσο και για την δυνατότητα εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο των «δύο ψυχών» του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μας έχει στερήσει μιας δυναμικής παρουσίας. Στο κατ΄ εξοχήν προνομιακό πεδίο παρέμβασης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως αυτή εντυπώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και μετά την μεταπολίτευση, αλλά και μετά το 1989. Και αυτό την ώρα που δίπλα μας αναπτύσσονται άκρως ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια…

  Ως ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ διατυπώσαμε με ευθύνη και σαφήνεια τις θέσεις μας και την αντίθεσή μας και για τη ευρωδιακήρυξη και για τις εκλόγιμές θέσεις στο ψηφοδέλτιο - με βάση τα ποσοστά του ρεαλισμού και όχι των επιθυμιών.

Δεν πείσαμε την πλειοψηφία του κόμματός μας!

  Προφανώς είμαστε ενταγμένοι σε ενιαίο κόμμα, πολυτασικό βεβαίως. Θα δώσουμε τη μάχη, έκαστος/η εφ΄ ώ ετάχθη, και με την αναλογούσα ευθύνη.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στην περίοδο των εναπομενουσών ημερών καταβάλλουμε όλοι/ες τις μέγιστες προσπάθειες, αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις, ώστε να συσπειρώσουμε στην εκλογική προσπάθεια και στην κάλπη πολίτες της ευρύτερης αριστεράς που παρακολουθούν-ακόμα και με πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες- την πορεία του εγχειρήματος στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς

  Αυτή την αναγκαία εξωστρεφή διάθεση και συναγωνιστική –συντροφική πορεία πρέπει να την τροφοδοτεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με δικές της ενέργειες και πολιτικές πρακτικές. Δηλώσεις, για παράδειγμα, καταγγελτικές, άκρως προσβλητικές για την ηγεσία ενός νεοεκλεγέντος συνδικαλιστικού οργάνου, της ΠΟΣΔΕΠ, και πολύ περισσότερο εναντίον συντρόφων/ισσών με ιστορική διαδρομή δεκαετιών στον χώρο της αριστεράς τορπιλίζουν το αναγκαίο πνεύμα που θα πρέπει τις ημέρες αυτές να επικρατεί. Η μη απάντηση ας μη θεωρείται ως αδυναμία.

Θέμα επικαιρότητας:
Ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 31 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι