Ελαστικό 65ωρο: ο αγώνας συνεχίζεται

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-05-03

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις έξι εβδομάδων, ναυάγησαν οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για το «ελαστικό 65ωρο».

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, που πρώτη και μόνη ζήτησε την πλήρη απόρριψη της θέσης των υπουργών και της Κομισιόν και υποστήριξε με συνέπεια τη βασική θέση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση του οπτ άουτ, χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή.

Ο υπογράφων υπήρξε, με αναπληρώτρια την ευρωβουλευτή του Κ.Κ. Πορτογαλίας Ίλντα Φιγκουερέδο, βασικό μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και κεντρικός εισηγητής για θέματα του χρόνου εργασίας στην Ευρωομάδα της Αριστεράς από το 2005.

Πολλοί, ιδίως η ευρύτερη ευρωδεξιά, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν την εξέλιξη αυτή ως μια ακόμη αποτυχία για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πράγμα είναι αλήθεια: Δεν υπάρχει πρόοδος προς μια κοινωνική Ευρώπη. Η βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όμως, δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Το αντίθετο: οι προτάσεις τους είχαν στόχο την αποδόμηση της ισχύουσας οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία προβλέπει ήδη ένα πολύ χαμηλό επίπεδο προστασίας. Το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν είναι μια νίκη, έστω προσωρινή, για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εάν το Συμβούλιο και η Επιτροπή είχαν επιτύχει, τα ευέλικτα σχήματα οργάνωσης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να θεσπίζονται με απλές διοικητικές διατάξεις. Αυτή η ρήτρα θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την ισχύ των συνδικάτων να συνάπτουν ουσιαστικές συλλογικές συμβάσεις.

Καθώς η εν λόγω αναθεώρηση απέτυχε, παραμένουμε με τις διασφαλίσεις της ισχύουσας Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας σύμφωνα με την οποία ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας είναι εφικτός μόνο με βάση την αυστηρή προϋπόθεση των συλλογικών συμβάσεων.

Επιπλέον η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τις "ενοχλητικές" αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τις εφημερίες και τον χρόνο αντισταθμιστικής ανάπαυσης.

Τώρα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τις εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα που χορηγούνται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα εφαρμόζονται πλήρως.

Ο επίτροπος Σπίντλα οφείλει τώρα να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για αδράνεια της Επιτροπής.

Από την άλλη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ρήτρα αυτοεξαίρεσης (οπτ άουτ) από το μέγιστο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα διατηρείται. Τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή συνεχώς μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην κατάργηση του οπτ άουτ ακόμη και μετά από μια μακρά μεταβατική περίοδο. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι δεν επιθυμούν μια κοινωνική Ευρώπη.

Ωστόσο, με την ισχύουσα νομοθεσία, το θέμα του οπτ άουτ μπορεί να προωθηθεί σε κάθε κράτος μέλος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης και κινητοποίησης καλώντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν συμφωνίες όπτ άουτ. Εμείς θα εντείνουμε πρωτοβουλίες για να εμποδίσουμε την επέκταση του όπτ άουτ σε εθνικό επίπεδο.

Αναμένουμε ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο, δέσμιοι των νεοφιλελεύθερων επιλογών τους, αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν με νέες αντεργατικές πρωτοβουλίες. Υποστηρίζουμε τις αγωνιστικές δράσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια διαφορετική αναθεώρηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας: προτεραιότητα στον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής μέσω μιας συλλογικής μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας στην ύφεση αυτή.

ΥΓ.: Η ολομέλεια της Ευρωομάδας της Αριστεράς, με ομόφωνη απόφασή της, στις 29 Απριλίου έδωσε συγχαρητήρια στους εκπροσώπους της (Δ. Παπαδημούλη, Ίλντα Φιγκουερέδο) για τους συνολικούς χειρισμούς και τις δημόσιες δηλώσεις τους για την οδηγία για το 65ωρο. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×