Το κρίσιμο διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών

Νicolas Ηulot, Le Monde, ΤΑ ΝΕΑ, 14/05/2009

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές μου φαίνεται ότι είναι αντιστρόφως ανάλογο του κρίσιμου ρόλου που ο πολιτικός και γεωγραφικός χώρος της Ευρώπης μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα απ΄ αυτό το σταυροδρόμι των κρίσεων στο οποίο έχουμε κολλήσει. Είτε την υποστηρίζουμε είτε όχι, η Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα που καθορίζει και διαμορφώνει το μέλλον μας. Το να την αγνοήσουμε σημαίνει να παραδοθούμε χωρίς έλεγχο στην εξουσία και την ισχύ της. Στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες διακυβεύεται μεγάλο μέρος του μέλλοντός μας. Η ευθύνη αυτών που θα στείλουμε εκεί για να μας εκπροσωπήσουν είναι τεράστια.

Τη στιγμή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη και περίπλοκη κατάσταση που έχει γνωρίσει ποτέ, ποιες απαντήσεις προτείνουν οι μεν και οι δε; Πέρα από δόγματα και ιδεολογικές συγγένειες, πρέπει να είμαστε αδιάλλακτοι στις επιλογές μας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, να μη βολευτούμε με φθαρμένες συνταγές, με απλές διορθώσεις πορείας.

Πρέπει να δούμε άμεσα ότι ένα άλλο μοντέλο είναι όχι μόνο δυνατό, αλλά και αναπόφευκτο.

Είναι βέβαιο ότι το μοντέλο μας δηλητηριάστηκε με τις ίδιες τις τοξίνες του και κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αποδεικνύει ακόμη περισσότερο πως είναι άχρηστο. Πρέπει να ανοίξουμε στο απρόσμενο και το καινούργιο. Πρέπει να ξεχωρίσουμε απαιτητικά στα μανιφέστα και στα προγράμματα αυτούς που θεωρούν ότι η οικολογική κρίση αποτελεί μείζονα καταναγκασμό. Αυτούς που έχουν καταλάβει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να υποβαθμίσει, αλλά αντίθετα να αναδείξει την κλιματική κρίση. Αυτούς που είναι από καιρό πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα έχει δύο αλληλοεξαρτώμενες ανάγκες: να διατηρήσει και να μοιραστεί· υπό την έννοια αυτή, τα διακυβεύματα της οικολογίας και της αλληλεγγύης συνδέονται αναπόσπαστα. Πώς να μοιραστείς αν αύριο η ευθύνη των κρατών συνοψίζεται στη διαχείριση ενός αθροίσματος ελλείψεων;

Το βάρος της Ευρώπης είναι ουσιώδες και μέσα στην Ευρώπη με τα απελπιστικά υπερφιλελεύθερα θεμέλια οι πρεσβευτές μιας οικονομίας που προστατεύει χωρίς συμβιβασμούς και διανέμει δίκαια είναι απαραίτητοι. Αναζητήστε τους, υπάρχουν!

Ο οικολόγος Νικολά Ιλό, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής Ushuaia, είναι πρόεδρος του γαλλικού Ιδρύματος για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

Θέμα επικαιρότητας:
Ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 31 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι