Να παραδώσει την ηγεσία

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τσούτσια, Έθνος, 01/08/2009

Μήνυμα προς Αλέκο Αλαβάνο στέλνει ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς τον καλεί να σεβαστεί τις δικές του επιλογές, δρομολογώντας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τη μεταβίβαση της ηγετικής σκυτάλης. Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος, χωρίς ομηρείες και κηδεμονίες, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να δώσει το στίγμα μίας σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς. Σε ό,τι αφορά την προεδρολογία και τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση μετρά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τους τελευταίους μήνες της ζωής της».

Πώς αντιμετωπίζετε τη συνεχιζόμενη προεδρολογία;

Το παιχνίδι της άκαιρης και αποπροσανατολιστικής προεδρολογίας το ξεκίνησε η ΝΔ και έριξε στην παγίδα της το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανίσει ως προσβολή των συνταγματικών θεσμών πράγματα που έκανε και η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, το έκανε χρησιμοποιώντας το βαρύ όνομα του Κων. Καραμανλή, πολύ βαρύτερο του σημερινού πρωθυπουργού. Επίσης, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση προωθούσε την ιδέα να αποδεσμευτεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να προκαλεί πρόωρες εκλογές. Αρα και τα δύο κόμματα παίζουν παιχνίδια πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων κατά το δοκούν. Ας μην παριστάνει λοιπόν ο κ. Καραμανλής την «αρσακειάδα» και ας μη θεωρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως όσα λέει τώρα είναι συνεπή με όσα έλεγε, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Βλέπετε εκλογές σύντομα;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρήσιμο πολιτικό της βίο εδώ και καιρό. Νιώθει «το λάδι στο καντήλι της» να τελειώνει. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανίσει ότι κυβερνά και μάλιστα αποφασιστικά. Αυτό είναι για τα μάτια του κόσμου. Το πραγματικό δίλημμα που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, γι αυτό και βλέπετε μέτρα προεκλογικής σκοπιμότητας, είναι το εξής: «εκλογές το φθινόπωρο με μία έντιμη και διαχειρίσιμη ήττα» ή «να αγοράσουμε πολιτικό χρόνο διακινδυνεύοντας την πιθανότητα μίας συντριβής;». Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση μετρά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τους τελευταίους μήνες της ζωής της.

Πώς προετοιμάζονται ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Γιατί ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν απόρροια σοβαρών λαθών της ηγεσίας, το ακολούθησε μία μετεκλογική διαχείριση, που ήταν ακόμη χειρότερη.

Το κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στην πολιτική και στις λειτουργίες μας, έτσι ώστε να πείσουμε ότι πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και ότι έχουμε μπει σε μία πορεία ανάκαμψης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δίλημμα, υπάρχει μονόδρομος. Αν θέλουμε να μην αντιμετωπίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα υπαρξιακά προβλήματα, οφείλουμε να βρούμε το στίγμα που έκαναν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη και αποδοχή στην κοινή γνώμη. Το στίγμα μίας σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς που μιλάει τη γλώσσα των προβλημάτων των απλών ανθρώπων και προτείνει λύσεις προοδευτικές και αριστερές.

Υπάρχει κρίση στις σχέσεις Τσίπρα - Αλαβάνου;

Η παρατεινόμενη κόντρα Τσίπρα - Αλαβάνου όπως καταγράφεται δημοσιογραφικά ή η εσωστρέφεια και η κρίση στις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο συλλογικό μας εγχείρημα. Αυτοί που μας παρακολουθούν και επιμένουν να μας υποστηρίζουν, περιμένουν από εμάς εξωστρεφή δράση.

Ο Α. Αλαβάνος και ο Α. Τσίπρας έχουν μία πρώτη ευθύνη να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας και να διορθώσουν έμπρακτα αυτά που μας έβλαψαν και κλόνισαν τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είχαμε με ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που τώρα έχει πάρει αποστάσεις. Καλό είναι ότι κατέβηκαν οι τόνοι. Καλό είναι ότι ξεκίνησε μία προσπάθεια για συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Ο Α. Τσίπρας πρέπει να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος, χωρίς ομηρείες και κηδεμονίες. Ο Α. Αλαβάνος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Α. Τσίπρα, πρέπει να σεβαστεί έμπρακτα και τολμηρά τις ίδιες τις δικές του επιλογές, δρομολογώντας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τη μεταβίβαση της ηγετικής σκυτάλης.

Ο Αλέκος και τον Αλέξης είναι συνυπεύθυνοι. Πιστώνονται τα θετικά που μας οδήγησαν σε άνοδο πριν από 1-1,5 χρόνο, χρεώνονται τα αρνητικά που μας οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα. Είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύσεις συζητώντας μεταξύ τους και με όλους μας. Γιατί εμείς δεν είμαστε αρχηγικό σχήμα, ούτε μας κυβερνάει γόνος δυναστείας για να λύνει τα θέματα το επώνυμο και η Ιστορία.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά τις ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 123 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι