΄Αξιοποίηση΄ ή εκποίηση;

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αγγελιοφόρος, 17/08/2009

Τη στιγμή που το Δημόσιο οφείλει στους ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αναδρομικά ύψους 1.711 δις Ευρώ - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ -, η κυβέρνηση προωθεί -με πρόσχημα την «αξιοποίηση»- την εκποίηση της περιουσίας τους, μέσω των αμαρτωλών «Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).

Αυτό προκρίνει, εν κατακλείδι, η μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ η «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης» (ΕΕΤΑΑ), στηριζόμενη σε στοιχεία που συγκέντρωσε από 216 δήμους σε σύνολο 1.034 - δείγμα που θεωρείται αντιπροσωπευτικό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τα βιβλία διαχείρισης-εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, κληροδοτημάτων και δωρεών, το μητρώο πάγιων στοιχείων και το Κτηματολόγιο, από το 21% των ΟΤΑ και το 42% των δήμων που εφαρμόζουν το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα καταγεγραμμένα ακίνητα των παραπάνω δήμων καλύπτουν έκταση 2.156.000 στρεμμάτων που η αντικειμενική της αξία ανέρχεται στα 174 εκ. Ευρώ. Στην περιουσία των δήμων, εκτός από ακίνητα, περιλαμβάνονται σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, αγροί, βοσκοτόπια, δάση, λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία. Η μελέτη τα χαρακτηρίζει ως «ιδιωτική περιουσία» των δήμων και προτείνει να αξιοποιηθούν προς «ποικίλες κατευθύνσεις»- σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία (γιατί όχι και τη «Βατοπεδινή»!) και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία της Ερωπαϊκής Ένωσης, όπως το προγραμμα Jessica, το οποίο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας χρηματοδοτεί πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι εκτός από τις ΣΔΙΤ και τα «ευρωπαϊκά εργαλεία», που πρέπει κατά μελέτη να «αξιοποιήσουν» οι καταχρεωμένοι ΟΤΑ, ήδη το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τους δίνει τη δυνατότητα να συγκροτούν ανώνυμες εταιρίες, στο κεφάλαιο των οποίων θα μπορούν να συμμετέχουν έως 50% ιδιωτικοί φορείς.

Ήδη οι δημότες γεύονται τους πικρούς καρπούς της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΟΤΑ, που με τις ευλογίες της ΚΕΔΚΕ ωθούνται στην εμπορική εκμετάλλευση-εκποίηση της περιουσίας τους, καθώς στραγγαλίζονται οικονομικά από την κεντρική εξουσία και βουλιάζουν στη διαφθορά - με κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγήν το Δήμο Θεσσαλονίκης! Κι ας ισχυρίζεται η μελέτη της ΕΕΤΑ ότι, έτσι, εξασφαλίζεται η «εκμετάλλευση της εμπειρίας, των πόρων και των δυνατοτήτων των ιδιωτικών φορέων ως μια πρόσφορη συμπληρωματική λύση (sic) για την αποτελεσματική εκτέλεση έργων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες».

*δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης (tmitafidis@gmail.com)

AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως»,

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι