Οι εκλογές στο Ιράκ

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2005-02-09

Όσοι καταδίκασαν την εισβολή στο Ιράκ, δηλαδή η μεγάλη πλειονότητα της διεθνούς κοινής γνώμης, αντέδρασαν μάλλον αμήχανα στις εκλογές, όπως φάνηκε καθαρά από τα επιχειρήματά τους: πώς μπορούν να γίνουν ελεύθερες εκλογές μέσα σε τέτοιο κλίμα βίας και εκφοβισμού, έλεγαν, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν την ιρακινή αντίσταση που προσπάθησε να τις εμποδίσει. Εκείνο που διέφυγε την προσοχή τους ήταν ότι συνιστά υποκρισία να διεκδικούμε τη δημοκρατία για τον εαυτό μας ενώ την αρνούμαστε στους άλλους. Φυσικά, εξήγηση υπάρχει: το γεγονός και μόνο ότι οι εκλογές προβλήθηκαν ως αναδρομική δικαίωση της εισβολής, ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τα αρνητικά ανακλαστικά. Και οι ρητορικές κορόνες, την επομένη, από τους Μπους και Μπλερ δεν βοήθησαν.

Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να επικαλεστούμε ακόμη μία φορά το γνωστό συλλογισμό που λέει πως ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί είναι κακό, άρα εμείς θέλουμε το αντίθετο. Οι τυφλοσούρτες προδίδουν πνευματική οκνηρία, και με αυτή την έννοια ο αντιαμερικανισμός είναι όντως η αριστεροσύνη των ηλιθίων. Τα πράγματα αποδεικνύονται πάντα περισσότερο περίπλοκα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολέμιοι των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αποδεχτεί σιωπηρά και ανεπίγνωστα μια βασική αρχή της πολιτικής τους.

Ας δούμε ποια είναι. Κατ’ αρχάς δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην έχει καταλάβει ότι οι Αμερικανοί προωθούν τα συμφέροντά τους. Θα ήταν όμως απλοϊκό να συμπεράνουμε ότι οι ίδιοι αντιμετωπίζουν την πολιτική τους με τη διαύγεια που χαρίζει ο κυνισμός. Οπως έχει συμβεί επανειλημμένα στην Ιστορία, οι ισχυροί επιβάλλουν τη θέλησή τους αφού πρώτα εκλογικεύσουν τα ιδιοτελή τους κίνητρα με μια θεωρία η οποία τους κάνει να φαίνονται ενάρετοι στα δικά τους μάτια. Η θεωρία αυτή αποκαλύπτεται αν θέσουμε το ερώτημα τι σημαίνει «δημοκρατία» στο Ιράκ, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, για τους ακροδεξιούς στην Ουάσιγκτον. Η απάντηση είναι απλή: σημαίνει ανατροπή τυραννικών ή αυταρχικών καθεστώτων, με τους απελευθερωμένους λαούς να υποδέχονται τους πεζοναύτες ως λυτρωτές και να αποδέχονται την αμερικανική πολιτική.

Αυτή ακριβώς ήταν η δεδηλωμένη, και από επίσημα χείλη, άποψη που κυριαρχούσε στη Ουάσιγκτον πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Αποψη η οποία διαψεύστηκε μεν παταγωδώς, παραμένει δε ως βασική υπόθεση και αναπαράγεται στις περισπούδαστες αναλύσεις των διαφόρων νεοσυντηρητικών κύκλων, που φαίνεται ότι προετοιμάζουν τώρα την επίθεση κατά του Ιράν. Με άλλα λόγια, εκείνο που η λογική των Αμερικανών δεν μπορεί να δεχτεί είναι ότι κάποιος λαός μπορεί να θελήσει, δημοκρατικότατα και κατά πλειοψηφία, να ακολουθήσει μια πολιτική που αντιβαίνει στα δικά τους συμφέροντα. Εχουν ταυτιστεί τόσο απόλυτα με τη δημοκρατία, ώστε δεν μπορούν καν να συλλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή είναι η αρχική και άρρητη υπόθεση που στηρίζει την ηγεμονική ιδεολογία τους. Και οι ιδεολογίες, παρά την εξωστρέφειά τους ως συνταγές για το πώς να διαβάζουμε καταστάσεις και να πράττουμε πολιτικά, προϋποθέτουν ταυτόχρονα ένα «τυφλό σημείο», δηλαδή κάτι που πρέπει πάση θυσία να μη δούμε.

Γι’ αυτό οι Αμερικανοί ιδεολόγοι παραβλέπουν με απίστευτη ευκολία κάποια εξόφθαλμα γεγονότα. Ο Αλιέντε, για παράδειγμα, είχε κερδίσει τις εκλογές. Κι επειδή μιλάμε για τη Μέση Ανατολή, το ίδιο ίσχυε για τον Μοσαντέκ ο οποίος εθνικοποίησε τις πετρελαιοπηγές στο Ιράν, με αποτέλεσμα να ανατραπεί από τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών «δημοκρατιών». Για να έρθουμε στη σημερινή κατάσταση, οι αναλύσεις των Αμερικανών αποκλείουν χωρίς συζήτηση προφανή ενδεχόμενα, που τεκμηριώνονται από μια απλή σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης. Ναι, οι λαοί στη Μέση Ανατολή θα ήθελαν να απαλλαγούν από τις φαύλες και αυταρχικές κυβερνήσεις τους. Ποιος είπε όμως ότι η πολιτική που θα εφαρμόσουν μετά θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα; Ποιος είπε ότι οι λαοί είναι περισσότερο φιλοαμερικανοί από τα καθεστώτα; Για παράδειγμα, αν γίνουν ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν θα επιβιώσει· αν η βασιλική οικογένειά της Σαουδικής Αραβίας παραδώσει την εξουσία σε εκλεγμένη κυβέρνηση, οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν, ενώ στην Ιορδανία η σύμπλευση με τη Δύση θα σταματήσει. Ποιος είπε ότι οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα για να αισθάνονται ασφαλείς και ότι ο συριακός λαός δεν θέλει πάνω απ’ όλα να επανακτήσει τα υψώματα του Γκολάν;

Συνεπώς, στο Ιράκ οι εκλογές δεν αποτελούν αναγκαστικά δικαίωση της εισβολής αλλά ένα εν δυνάμει βήμα στην αντίσταση κατά των Αμερικανών. Γιατί δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές. Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν η νέα κυβέρνηση τους ζητούσε όχι μόνο να φύγουν -αυτό θα το ήθελαν- αλλά αν άρχιζε να παραχωρεί συμβόλαια σε μη αμερικανικές εταιρείες; Τότε θα βλέπαμε πού σταματάει η ιδεολογική εκλογίκευση και αρχίζει η ωμή ιδιοτέλεια.

Θέματα επικαιρότητας: Αμερικάνικες επεμβάσεις

Η απόφαση για το Αφγανιστάν θα κρίνει την προεδρία Ομπάμα

Βενσάν Μισλό, 2009-11-22

Καθηγητής και συγγραφέας εξειδικευμένος στις ΗΠΑ, ο Βενσάν...

Περισσότερα

’AfPak’ ή το δύσκολο κι αιματηρό παζλ για τις ΗΠΑ...

Ελένη Τσερεζόλε, 2009-11-01

Αφγανιστάν και Πακιστάν βρίσκονται σε πλήρη, πολεμικό αναβρασμό...

Περισσότερα

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ - Ισραήλ

Ελένη Τσερεζόλε, 2009-07-26

Δεν αποδεχόμαστε οι Εβραίοι να μην έχουν το δικαίωμα να...

Περισσότερα

Ο πόλεμος αυτός δεν κερδίζεται...

Ελένη Τσερεζόλε, 2008-10-12

Βαίνει επιδεινούμενη η κατάσταση στο Αφγανιστάν παρά την...

Περισσότερα

«Τα 5 τρισ. δολάρια του Ιράκ οδήγησαν στην ύφεση»

Τζόζεφ Στίγκλιτς, 2008-03-07

ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ Ο νομπελίστας οικονομολόγος αποκαθηλώνει...

Περισσότερα

Η μονομέρεια στις διεθνείς σχέσεις και ο ρόλος του διεθνούς δικαίου

Αντώνης Μπρεδήμας, 2008-01-06

Το 2007 φεύγει αφήνοντας πίσω του περισσότερα προβλήματα...

Περισσότερα

Γράμμα από την Αμερική για τον πόλεμο στο Ιράκ

Διονύσης Γουσέτης, 2007-04-27

Δυο βδομάδες που βρέθηκα στην Αμερική, είχα την ευκαιρία...

Περισσότερα

Το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη

Joschka Fischer, 2007-03-01

Η αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται εκ νέου σε πυρετό πολεμικών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×