Επιτέλους τέλος, δυναμικά τώρα για τη Νέα Aριστερά, την Δημοκρατική Αριστερά.

Ανδρέας Νεφελούδης, 09/06/2010

Η ιστορική πρωτοβουλία της συντριπτικής πλειοψηφίας της ανανεωτικής πτέρυγας, για την αποχώρηση από τις διαδικασίες του συνεδρίου, έδωσε χαρά, κουράγιο και ελπίδα σε χιλιάδες αριστερών πολιτών, ανένταχτων και οργανωμένων που δεν άντεχαν πια την ξύλινη γλώσσα, τον αφόρητο λαϊκισμό και τακτικισμό, τους μπαχαλάκιδες, την συστηματική διολίσθηση στο καθαρόαιμο και τον αριστερισμό.

Εχθές ακούγοντας τις ειδήσεις στα κανάλια και παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό, είδα για μια ακόμα φορά, όπως πολλά χρόνια τώρα να μην με εκφράζει κανένα από αυτά. Μέχρι προχθές εξοργιζόμουν, τώρα το συναίσθημα που με κατέλαβε ήταν ελπίδα, αλλά και αγωνία. Ελπίδα γιατί επιτέλους δεν είμαι, είμαστε, πια το ίδιο με αυτή την παρακμή και αγωνία για να πάμε γρήγορα μπροστά, για να μπορούμε να εκφραζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και εμείς με τον φρέσκο λόγο της δημοκρατικής και δημιουργικής αριστεράς.

Τώρα λοιπόν, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, που τα μάτια σας έλαμπαν, όταν όλοι μαζί δίναμε την ύστατη μάχη και αποχωρούσαμε, όταν την επόμενη μέρα συζητάγαμε με περισσή νηφαλιότητα, τώρα λοιπόν είναι η ώρα της γρήγορης και μεστής περισυλλογής. Για να πάρουμε τις σωστές, οργανωτικές και πολιτικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν ό,τι μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ως «κομματική» λογική.

Γιατί η νέα πορεία μας δεν μπορεί να είναι ούτε πισωγύρισμα, ούτε αναφορά στα παλιά, ούτε αναπαραγωγή των στερεότυπων των άλλων κομμάτων.

Η ιστορία και οι στιγμές απαιτούν το βήμα μας να είναι διαφορετικό, στηριγμένο στον άνθρωπο, στις βουλές και στις συνήθειες του, στις αγωνίες και στις ανάγκες του, στην καθημερινότητα και στα θέλω του.

Οι στιγμές απαιτούν αυτή η αριστερά, η δική μας αριστερά, που γεννήθηκε από την ανανέωση, που είναι η κινητήρια σκέψη μας, να κάνει άλματα μπροστά, γιατί πολύ καθηλώθηκε στην αδράνεια και στην απαξία:.

 Η καινοτομία σε όλα, ακόμα και στις οργανωτικές λειτουργίες και η νεωτερικότητα πρέπει να είναι η αρχή και το τέλος για την γέννηση των νέων ιδεών, για το νέο μας σπίτι.

 Η καλλιέργεια μίας νέας πολιτικής κουλτούρας που θα αναστηλώνει την αριστερά μας από την αναξιοπιστία, ως το πιο φερέγγυο κομμάτι του κάδρου της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

 Η διατύπωση προτάσεων ελπίδας για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

 Η διαμόρφωση μίας ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που θα διεκδικεί, που θα θέτει όρους, που θα είναι επιθετικά συνεργάσιμη μακριά από φοβικές προκαταλήψεις, που θα είναι έτοιμη να δώσει διεξόδους ακόμα και για την διακυβέρνηση της χώρας, που θα μεταρρυθμίζει με σειρά μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών το φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Αυτή η αριστερά αποτελεί για μένα την αριστερά του μέλλοντος μας.

Δεν έχουμε σε κανέναν και για τίποτα να απολογηθούμε για τις επιλογές μας, παρά μόνο στους χιλιάδες πολίτες που μας περίμεναν, τώρα περιμένουν για να ακούσουν.

• Την αριστερά να μιλά για την κόκκινη γραμμή του αριστερού ευρωπαϊσμού και για την ανάπτυξη ενός σαρωτικού κινήματος ευρωπαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας….της Ευρώπης.

• Την αριστερά να μιλά για την κόκκινη γραμμή της αλλαγής του πολιτικού συστήματος, για την ηθική της πολιτικής, έτοιμη να αποκτήσει ξανά το χαμένο ηθικό της πλεονέκτημα, στην πράξη πια.

• Την αριστερά να μιλά για την κόκκινη γραμμή των σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα αλλάζουν προς το καλύτερο τα παραγωγικά πρότυπα της χώρας, που θα αναβαθμίζουν την θέση των εργαζόμενων, που θα δημιουργούν ρήξεις με κάθε τι το πελατειακό, με κάθε τι το λαϊκίστικο, με κάθε τι που θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα του πολίτη αυτής της χώρας διευρύνοντας τις ανισότητες.

• Την αριστερά τέλος που μιλά για την κόκκινη γραμμή του πολιτισμού, της νεολαίας που αγωνιά για νέες αξίες και δημιουργικά πρότυπα, της αυτοδιοίκησης που μπορεί να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στο κράτος της κρίσης, ένα ρόλο αρωγού του πολίτη που υποφέρει, ένα ρόλο αναδιανομής σε τοπικό επίπεδο.

Την αριστερά ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ ΑΦΟΒΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα.

Αυτό απαιτούν οι καιροί και πρέπει να το πραγματοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, η καθυστέρηση μπορεί να μας κάνει και μας μέρος ενός προβλήματος από το οποίο αποχωρήσαμε.

Καλή δύναμη με τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ανδρέας Νεφελούδης

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 35 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι