Μπορεί να υπάρξει ανανεωτική-δημοκρατική Νέα Αριστερά;

Βασίλης Τραϊφόρος, 14/06/2010

Μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε. βλέπουμε ότι η κοινωνία επανακαθορίζει τις προτεραιότητές της, την πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά της. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους Ελληνες και περιλαμβάνει κυρίως το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, τον συνολικό ρόλο των κομμάτων και τις επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτά στη ζωή των πολιτών.

Υπάρχει συνολική παραδοχή ότι περνάμε δύσκολα χρόνια. Είμαστε ένα βήμα πριν τη συνολική κατάρρευση. Ο κόσμος απογοητευμένος, σχεδόν καταθλιπτικός από το συνεχές σφυροκόπημα των Μ.Μ.Ε. δεν ξέρει πού να σταθεί και κυρίως πού να ακουμπήσει. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά επιτείνουν την αναξιοπιστία πέρα από τα όρια της πολιτικής που περιλαμβάνουν τα πλαίσια λειτουργίας του κράτους, τους νόμους, τους δεσμούς, τις αξίες.

Η βαριά αυτή κρίση πιέζει πολύπλευρα την κοινωνία και την οδηγεί σε αδιέξοδα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. είναι τεράστιες και έχουν ένα ιστορικό - διαχρονικό χαρακτήρα.

Σ’ αυτό το απαισιόδοξο πολιτικό σκηνικό, καλούνται οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς να κινηθούν στο κέντρο της πολιτικής, στην

καρδιά των κοινωνικών προβλημάτων μακριά από λαϊκίστικες κραυγές,

τακτικισμούς, και κυρίως αριστερισμούς, που ακυρώνουν τον ρόλο της.

Να λειτουργήσει μακριά από τα φοβικά σύνδρομα των συντεχνιακών εκβιασμών και απαιτήσεων.

Χρειάζεται επομένως η Ανανεωτική Αριστερά να καινοτομήσει σε οργανωτικές και πολιτικές ιδέες, να είναι συγκεκριμένη και αποτελεσματική, να δίνει διέξοδο, με λόγο καθαρό, στα αδιέξοδα της χώρας μας, μέσα από βαθιές διορθωτικές αλλαγές σε βασικά θέματα, όπως η Δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία, ανεργία κ.α. Πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική κουλτούρα που θα αποκαταστήσει την τραυματισμένη αξιοπιστία της αριστεράς και θα την επανατοποθετήσει ως το πιο αξιόπιστο κομμάτι στο παζλ της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Κατά την γνώση του γράφοντος μπορεί να υπάρξει Νέα Αριστερά, εφ’ όσον γίνει φορέας ανανεωτικών ιδεών με παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα κοινωνικά κινήματα, με μέγιστες συγκλίσεις και συναινέσεις με τους φορείς της οικολογίας και του σοσιαλισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας, και να μην εξαντλούμε την όποια επαναστατικότητα, στα λόγια και τις καταγγελίες

Ας αναζητήσουμε προωθητική δημοκρατική διέξοδο με όρους και προϋποθέσεις. Με λόγο και πράξη. Μπορούμε;

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 35 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι