Θα κοπούν οι σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις;

Κώστας Κάρης, Αυγή, 16/06/2010

Η συμφωνία κυβέρνησης - προμηθευτών των νοσοκομείων για την αποπληρωμή των χρεών δεν θα κριθεί μόνον από το αν θα πετύχει την αποκατάσταση της ροής υλικών στο ΕΣΥ. Θα κριθεί κυρίως από το αν είναι συμβιβασμός για τη διατήρηση του σημερινού διεφθαρμένου καθεστώτος των υπερτιμολογήσεων.

Μέσα στον ορυμαγδό των ανακοινώσεων-δηλώσεων για το θέμα μόνον ο βουλευτής -και γιατρός- Θ. Λεβέντης της Ανανεωτικής Πτέρυγας είπε τα πράγματα με το όνομά τους και απέφυγε την “ουδετερότητα”. Μίλησε καθαρά για τον εκβιασμό των προμηθευτών. Και κυρίως προειδοποίησε:

“Η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη αν η όποια ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών είναι συνέχιση του σκανδαλώδους καθεστώτος της υπερτιμολόγησης των υλικών και της αδιαφάνειας των προμηθειών, που γιγαντώνουν τη διαφθορά”.

Αυτός είναι ο πυρήνας της κρίσης. Τα χρέη εκτινάχτηκαν επί Ν.Δ. η οποία έστησε την εξής μηχανή. Το υπουργείο δεν πλήρωνε για να κρατά χαμηλό (τεχνητά) το έλλειμμα και εις αντάλλαγμα επέτρεπε, παρακινούσε το κύκλωμα να υπερτιμολογεί σκανδαλωδώς τα υλικά. Ετσι οι αρθιμοί του χρέους έφθασαν τα 6 δισ. Και ο χορός της διαφθοράς όλο και δυνάμωνε.

Οι τιμές ακριβών υλικών των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι απλώς μεγαλύτερες από τις ευρωπαϊκές, από αυτές των ελληνικών ιδιωτικών ή ακόμη και του Ωνασείου. Δεν είναι απλώς προσαυξημένες κατά 20%, 40% επειδή το Δημόσιο καθυστερεί να πληρώσει και 4 χρόνια. Είναι πολλαπλάσιες. Και βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με νόμιμα επιτόκια λόγω καθυστέρησης.

Τι συμφώνησε χθες η κυβέρνηση για το σύστημα από ’δώ και μπρος; Θα συνεχίσει τις σκανδαλώδεις συμβάσεις, θα συνεχίσει τις εξωσυμβατικές παραγγελίες που γίνονται σε υπέρογκες τιμές;

Η ανησυχία προκαλείται από τη σιωπή για τις τιμές, από την υπόσχεση ότι θα πληρώσει και τις εξωσυμβατικές παραγγελίες παρά τη νόμιμη αντίδραση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κυρίως προκαλείται από τη σιωπή για τα κυκλώματα διαφθοράς. Γι’ αυτό και οι δημόσιες τοποθετήσεις ακόμη και από κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) που προχθές δεν είπαν λέξη για τον εκβιασμό των προμηθευτών -εγκλωβισμένα σε μια νοοτροπία καταγγελτισμού και ασπόνδυλου αντικυβερνητισμού- δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον πραγματικό κίνδυνο για το δημόσιο σύστημα υγείας, την περίθαλψη των ασθενών, τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους, το δημόσιο συμφέρον: οι ίδιοι μηχανισμοί σπατάλης, υπερτιμολόγησης και διαφθοράς να συνεχίσουν το “θεάρεστο” έργο τους._

Θέμα επικαιρότητας:
Υγεία

Σύνολο: 33 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι