Η πολυφωνική Κεντροαριστερά

Παύλος Αθανασόπουλος, Ελευθεροτυπία, 16/06/2010

Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ αποτελεί θετικό γεγονός.

Ο ΣΥΝ, εγκλωβισμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε χάσει πλέον τα χαρακτηριστικά κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερίστικο σχήμα, αντιευρωπαϊκό, που δεν πιστεύει στον αριστερό μεταρρυθμισμό, που επενδύει στη συνολική ρήξη με το σύστημα, που δεν παίζει με τους κανόνες της Δημοκρατίας, που δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη βία.

Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ανοίγει τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς που θα συνεχίζει στο νήμα που χάραξαν το ΚΚΕ εσωτερικού, η ΕΑΡ, ο αρχικός Συνασπισμός.

Ταυτόχρονα δίνει νέα προοπτική στο εγχείρημα της δημιουργίας μιας πολυφωνικής και πλουραλιστικής Κεντροαριστεράς.Μιας Κεντροαριστεράς που θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους και τις δυνάμεις του κεντροαριστερού εκσυγχρονισμού που έχει περιθωριοποιήσει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μιας Κεντροαριστεράς που μέσα στον πλουραλισμό της θα απαλείψει τα αρχηγικά και παρεΐστικα στοιχεία και θα συσπειρώσει ευρύτατες δυνάμεις σε μια τιτάνια ανορθωτική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από το τέλμα.

Μιας Κεντροαριστεράς που θα έχει σαν στόχους:

- Την έξοδο της χώρας από την υπερχρέωση, τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στη ευρωζώνη, την ριζική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης του δημόσιου τομέα, την αλλαγή των καταναλωτικών μοντέλων.

- Την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων σε ένα ρωμαλέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

- Την αλλαγή του πολιτικού συστήματος με ριζικές θεσμικές αλλαγές που καταπολεμούν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις πελατειακές σχέσεις, τη ρουσφετολογία, την ανάδειξη πολιτικά ανύπαρκτων μετριοτήτων, τη μικροπολιτική, τον παραγοντισμό.

- Το μπόλιασμα όλων των πολιτικών με την οικολογική διάσταση, ώστε να υπηρετηθούν ταυτόχρονα τα αιτήματα για οικονομική ανάπτυξη και προστασία από τις περιβαλλοντικές απειλές.

- Μια θαρραλέα εξωτερική πολιτική που ξεφεύγοντας από εθνικιστικές αγκυλώσεις θα οδηγήσει σε λύση το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

- Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μεταναστών, την κατοχύρωση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, τον σεβασμό σε κάθε διαφορετικότητα.

- Την κοινωνικά δίκαιη ανακατανομή των αναγκαίων θυσιών για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την απόκρουση περαιτέρω απαιτήσεων της τρόικας που θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση φτωχά λαϊκά στρώματα, την εν καιρώ διόρθωση κραυγαλέων κοινωνικών αδικιών, τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας για την αποφυγή της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Ενας διάλογος είναι αναγκαίο να αρχίσει αμέσως. Μέσα από αυτόν είναι δυνατόν να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις και συνθέσεις.

Ο τόπος περνά δύσκολες ώρες.

Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος χτυπά κόκκινο.

Είναι επείγουσα ανάγκη για το καλό του δημοκρατικού πολιτεύματος η αλλαγή του πολιτικού συστήματος να γίνει συντεταγμένα.

* Δικηγόρος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Μεταρρύθμιση».

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 35 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι