ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

το κύριο Άρθρο

, Τα Νέα, 28/06/2010

Δηµοκρατική Αριστερά είναι το όνοµα του νέου κόµµατος το οποίο θα έχει επικεφαλής τους τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν πρόσφατα από τον Συνασπισµό και ως ραχοκοκαλιά γνωστά στελέχη της ευρύτερης Ανανεωτικής Αριστεράς.

Δεν ξέρουµε ακόµη το ακριβές ιδεολογικό στίγµα του, ούτε τον βαθµό επιρροής του. Αυτό που ξέρουµε όµως µέχρι στιγµής είναι αξιοπρόσεκτο και ενδεχοµένως χρήσιµο σε ενδεχόµενες πολιτικές τρικυµίες.

Είναι φυσικά νωρίς για να κριθεί ένα νέο κόµµα. Αλλά στην πρώτη δηµόσια παρουσία τους τα στελέχη που πρωταγωνιστούν έδειξαν ότι διαθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: κουλτούρα συνεργασίας.

Οι απόψεις που διατυπώθηκαν στην πρώτη συνάντησή τους, η ρητορική όσων πρωτοστατούν και η προσωπική πολιτική ταυτότητα πολλών από όσους προαλείφονται για τους ηγετικούς ρόλους του νέου κόµµατος συµπίπτουν στην ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων στον προοδευτικό χώρο.

Αυτό το στοιχείο απουσιάζει ολοσχερώς εδώ και πολύ καιρό από την υπόλοιπη Αριστερά.

Το ΚΚΕ ούτως ή άλλως έχει τραβήξει τον δικό του δρόµο και καθηµερινά διευρύνει το χάσµα που το ίδιο έχει διαµορφώσει.

Το σχήµα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Συνασπισµός ως βασική συνιστώσα του συναγωνίζονται το ΚΚΕ στο πεδίο της αυτοαποµόνωσης, παρά ενδιαφέρονται για σηµεία συνάντησης µε τις άλλες δηµοκρατικές δυνάµεις.

Σύµφωνα µε τους πολιτικούς παρατηρητές, µετά την αποχώρηση των τεσσάρων αυτή η τάση θα ενισχυθεί. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ως κορµός της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης, επιχείρησε κατά περιόδους να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας, αλλά το τελευταίο διάστηµα δείχνει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οτι το νεοϊδρυθέν κόµµα, στην πρώτη δηµόσια παρουσία του ως διακριτός πολιτικός φορέας της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπερτονίζει την πολιτική αξία της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων αποτελεί συνεισφορά.

Και ίσως δώσει την αφορµή να αρχίσει εκ νέου ένας διάλογος πάνω σε αυτό το ζήτηµα, το οποίο ασφαλώς θα καταστεί κρίσιµο ενόψει των δυσκολιών «που το µέλλον θα φέρει», όπως θα έλεγε κι ο ποιητής.

Θέμα επικαιρότητας:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο: 22 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι