Η πρώτη της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στη Θεσσαλονίκη(12/07/10)

500 ενεργοί πολίτες στο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

12/07/2010

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολιτική εκδήλωση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 12/7, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου της ευρύτερης δημοκρατικής ανανεωτικής Αριστεράς, ενεργών πολιτών, αυτοδιοικητικών και άλλων προσωπικοτήτων της πόλης και περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, που κατέκλυσαν στην κυριολεξία την αίθουσα και τον προθάλαμο και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου, Φώτη Κουβέλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, η πρώην βουλευτής Ασημ. Ξηροτύρη, τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς Πάνος Δημητρίου, Γιάννης Τριάρχου, Θόδωρος Καζέλης, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, στελέχη του αντιδικτατορικού και του ευρύτερου φοιτητικού κινήματος και πολλοί νέοι φίλοι, που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν το εγχείρημα της Δ.Α..

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Η ελληνική κοινωνία έχει, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ανάγκη από μια σύγχρονη, ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την ολέθρια παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. Και αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε.

Θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

΄Εχουμε καταψηφίσει το Μνημόνιο και το ασφαλιστικό και τις εργασιακές ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενοποίηση των ταμείων, επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης, επέβαλε οδυνηρή ανατροπή για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, με χαρακτηριστική την περίπτωση των γυναικών και των μητέρων ανηλίκων και, καταργώντας την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ουσιαστικά ανατρέπει την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική. Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αποδυναμώνουν τις συλλογικές διεκδικήσεις.

Εμείς, νέο κόμμα της Αριστεράς, που έρχεται όμως από μακριά , δεσμευόμαστε μαζί με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, που θα φέρουν την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Καλούμε όλους και όλες τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες

να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές,

για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα με στόχους τη δίκαιη κατανομή βαρών, για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης,

για την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης,

για την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Τώρα οι υπεύθυνοι, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα να υποστεί εκβιασμούς και εξευτελισμούς, στα μέτρα του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, στην ύφεση, την απογοήτευση, προσπαθούν να μεταμφιεστούν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κολλημένη στον τοίχο υπογράφει επ’ ονόματι του λαού μέτρα και δεσμεύσεις που κανείς, μα κανείς, δεν τα θεωρεί δίκαια ή εύλογα. Και θέλει να της πούμε και μπράβο!

Η πραγματική απάντηση στην κρίση δε μπορεί να έρθει από τα δεξιά, από τη ΝΔ, με μεγαλύτερη αποδιάρθρωση του δημοσίου συμφέροντος, περισσότερη ιδιωτικοποίηση και ιδιοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Τη διέξοδο - το έχουμε πεί πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε - δεν την ανοίγουν οι πολλές φραστικές καταγγελίες. Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι η συσπείρωση, η ρεαλιστική και υπεύθυνη διέξοδος .

Η δική μας θέση είναι δεμένη με την παράδοση της ελληνικής αριστεράς, της στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους.

Δεν επενδύουμε στη κατάρρευση της χώρας, της οικονομίας.

Το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας είναι πάνω από το κομματικό μας συμφέρον.

Η κατάρρευση του πελατειακού κράτους μπορεί να γίνει ευκαιρία για την οικοδόμηση νέων νέων θεσμών, νέας κατανομής της εξουσίας στη χώρα μας, σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας μας.

Όλοι ξέρουμε ότι υπήρξαν πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές που ανέχθηκαν και στήριξαν τη διαφθορά, την ιδιοποίηση του δημοσίου, τη σπατάλη.

Να χτυπήσουμε παντού τις νοοτροπίες σπατάλης, διαφθοράς.

Να υπερασπισθούμε τα δημόσια αγαθά, το δημόσιο χρήμα.

Τη διέξοδο θέλουμε να τη διαμορφώσουμε μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης. Με τους πολίτες που αγωνιούν, που αγωνίζονται, που υπερασπίζονται το συλλογικό συμφέρον.

Ξεκινούμε την οργανωμένη συζήτηση στην κοινωνία μας, με ειλικρίνεια μακρυά από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Μια πρωτοβουλία ανοιχτή στο διάλογο, σε επικοινωνία με τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με τους μαζικούς αγώνες μας να αλλάξουμε ριζικά την εφαρμοζόμενη πολιτική, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.

• Η χώρα οδεύει προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το βάρος

της οικονομικής κρίσης να επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία της, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που ενώ προώθησε, με λάθη, παραλείψεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, με στρέβλωση κριτηρίων, μεγάλα αυτοδιοικητικά ολοκληρώματα, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη συγκεντρωτική κεντρική διοίκηση και δεν καθιέρωσε την απλή αναλογική.

Στόχος μας είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης και περιφερειακής συγκρότησης του κράτους με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες. Επιδίωξή μας είναι η ισχυρή συμμετοχή μας στους δήμους και τις περιφέρειες, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα. Βασικό γνώμονα αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών πολιτικών κινήσεων, με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτοντας λογικές κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες, με προγραμματικές συμφωνίες.

Για τους τρείς μεγάλους δήμους της χώρας ισχύουν, κατά μείζονα λόγο, τα κριτήρια που προανέφερα. Σ’ αυτούς τους μεγάλους δήμους, λόγω της σημασίας που έχουν, είναι ιδιαίτερα αναγκαίο να αναδειχθεί και να καταγραφεί δυναμικά η δημοκρατική αντίληψη και σύνθεση για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης._

Θέμα επικαιρότητας:
Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο: 100 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι