Γιατί με την Δημοκρατική Αριστερά

Νότης Ανανιάδης, «Νέος Λόγος», καθημερινή πειραϊκή εφημερίδα, 13/07/2010

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι πλέον μια πραγματικότητα. Με αρκετή καθυστέρηση και επίπονες ωδίνες γεννήθηκε ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό ευρωπαϊκό αριστερό δημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι ώρα να κοιτάει κανείς πίσω. Πόσο μάλλον που η σημερινή συγκυρία και όπως όλα δείχνουν και η αυριανή, απαιτεί καθαρές ρεαλιστικές και υπεύθυνες προτάσεις εξόδου απ’ την κρίση. Αυτή είναι ήδη μια πρώτη απάντηση – δέσμευση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος : Γιατί με την Δημοκρατική Αριστερά; Γιατί απαιτείται η ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου. Γιατί είναι αναγκαία η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς. Γιατί τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, «δημοκρατικός σοσιαλισμός – αριστερός ευρωπαϊσμός – μεταρρυθμιστική στρατηγική – οικολογική εγρήγορση» συμβάλουν υπεύθυνα στην διαμόρφωση ενός επίκαιρου λόγου και προγραμματικών θέσεων, για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά είναι η αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης. Των βασικών προϋποθέσεων δηλαδή για να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής.

Γιατί είμαστε μια υπεύθυνη Αριστερά, που λέει ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Γιατί για να μην φορτωθεί το χρέος στις πλάτες των εργαζομένων, η Δημοκρατική Αριστερά προβάλει την ανάγκη βαθειάς αλλαγής του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, μακριά από επιλογές και νοοτροπίες σπατάλης και διαφθοράς.

Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά παράλληλα με την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, επικεντρώνεται στην διαμόρφωση ενός προστατευτικού δικτύου της κοινωνικής δικαιοσύνης, με έμφαση στην αναδιανομή και την αλληλεγγύη.

Γιατί υποστηρίζουμε αταλάντευτα ότι οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά, είναι μια ευρωπαϊκή Αριστερά που δεν αμφιβάλει για την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της χώρας να λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι απαιτούνται κρίσιμες αλλαγές στην Ε.Ε., προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης. Ώστε, να είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς.

Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά είναι πεισμένη ότι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και η οικολογία, μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα για τον σύγχρονο κόσμο και τις κοινωνίες. Γιατί είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα διαφάνειας, πολυφωνίας, συλλογικότητας και ατομικής ευθύνης στην λειτουργία και την δράση του. Γιατί φιλοδοξεί να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα οράματα που επαγγέλλεται.

Θέμα επικαιρότητας:
Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο: 100 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι