36 χρόνια μετά, βαθιά κρίση του πολίτικου συστήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

23/07/2010

Τριάντα έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μεταπολίτευση, η δημοκρατία μας διαβρώνεται από την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης βαθαίνει.

Το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από τις αδιαφάνειες και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. Οδήγησε στον υπέρογκο δανεισμό και στην εξάρτηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας από τους δανειστές της. Προβάλλοντας σε όλη την κοινωνία ως επιτυχία την επιδίωξη της ιδιοποίησης των δημόσιων αγαθών.

Αυτές δεν ήταν οι αξίες του ανιδιοτελή, δημοκρατικού αγώνα κατά της δικτατορίας. Ούτε μπορεί να είναι οι αξίες που θα οδηγήσουν στην δημοκρατική, προοδευτική έξοδο από την κρίση.

Η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, η αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται. Με διεύρυνση της δημοκρατίας, δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου. Με την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας. Με δίκαια καθολικά φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα.

Τριάντα έξι χρόνια μετά, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει : η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι