Θ. Λεβέντης: Παρών, μια και η κυβέρνηση αγνόησε επικοδομητικές προτάσεις μας

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση του καμποτάζ

24/08/2010

Ο Θανάσης Λεβέντης, στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής είπε μεταξύ των άλλων:

Ο θεσμός της κρουαζιέρας που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο , είναι εξαιρετικά παραμελημένος στην Ελλάδα και αυτό δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην ύπαρξη του καμποτάζ. Για τη συρρίκνωση του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα δεν ευθύνεται αποκλειστικά το καμποτάζ αλλά η ατολμία και η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας και του εκσυγχρονισμού της απαρχαιωμένης νομοθεσίας καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις υποδομών και η ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών στα λιμάνια μας, και όχι μόνον.

Ως Δημοκρατική Αριστερά δηλώσαμε στην επιτροπή ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την άρση του καμποτάζ, γιατί ενώ το καμποτάζ λειτουργούσε υποτίθεται προστατευτικά για τα υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είχε τελικά ως αποτέλεσμα σχεδόν την εξαφάνιση της ελληνικής δραστηριότητας έτσι ώστε εν τέλει να επωφελούνται η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία ή σημαίες ευκαιρίας.

Είχαμε όμως θέσει και κάποιες προϋποθέσεις που όμως η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να τις συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο. Ζητήσαμε την υποχρεωτική ποσόστωση του αριθμού των απασχολούμενων ελλήνων ναυτικών στα εν λόγω πλοία και μάλιστα στο 15% των απασχολούμενων ναυτικών, όπως ήταν και η πρόταση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρέπει να προσελκύσουμε και να διευκολύνουμε τη θαλάσσια περιήγηση χωρίς όμως να αγνοούμε πως πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η εξασφάλιση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη θάλασσα. Επιπλέον θα έπρεπε να εκπονηθεί και να συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο πρότυπο σχέδιο σύμβασης. Είναι τουλάχιστο αντιδημοκρατικό να μην αποτελεί αντικείμενο κοινοβουλευτικού διαλόγου με την συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά να επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού. Τέλος εκτός από τη άρση του καμποτάζ θα έπρεπε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα προβεί στην άμεση βελτίωση των υποδομών των λιμανιών γεγονός που σημαίνει δημόσιες επενδύσεις. Μόνο μέσω των δημόσιων επενδύσεων θα έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού και μείωση της ανεργίας

Για αυτό και στον βαθμό που δεν υλοποιούνται όλες αυτές οι αναγκαίες βελτιώσεις δεν θα μπορούσαμε πάρα να ψηφίσουμε παρών. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε η υπουργός να προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι