Να επιστραφούν τα 7,6 εκ € από την Atmel Hellas

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ

01/12/2010

Επανακατατέθηκε και συζητήθηκε χθες στη βουλή, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετικά με την τύχη της επιχορήγησης ύψους 7,6 εκ € της εταιρίας Atmel Hellas AE, την οποία η εταιρία οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο, αφού δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, διαβεβαίωσε πως δεν έχει απολεσθεί ούτε ένα ευρώ ούτε έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου για την επιστροφή της επιδότησης τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Κύριε συνάδελφε, έχετε πράγματι θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την τύχη μιας υπόθεσης, η οποία αφορά αφενός την επιστροφή και μάλιστα εντόκως της επιδότησης που έχει πάρει η συγκεκριμένη εταιρία Atmel Hellas και βέβαια τη δυνατότητα μεταβίβασης του κτιρίου που στεγάζονταν οι δραστηριότητές της στο Επιστημονικό Πάρκο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο. Θα καταθέσω εδώ τα έγγραφα που αποδεικνύουν το εξής:

Πρώτον, δεν έχει απολεσθεί ούτε ένα ευρώ ούτε έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου για την επιστροφή της επιδότησης. Θα καταθέσω τα πρακτικά της 536ης συνεδρίασης της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου, όπου φαίνεται ότι στις 13.7.2010 ομόφωνα η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφάσισε την επιστροφή από τη συγκεκριμένη εταιρία εντόκως του συνόλου της επιδότησης που είχε πάρει.

Άρα, λοιπόν, η απόφαση υπάρχει –θέμα παραγραφής δεν υπάρχει- και τώρα η υπόθεση έχει τη συγκεκριμένη εξέλιξη: επιστολή με περιεχόμενο την απόφαση της συγκεκριμένης Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής πηγαίνει προς την εταιρία, της έχει δώσει ένα περιεχόμενο δεκαπέντε ημερών, όπως έχει το δικαίωμα, για να απαντήσει και να αντικρούσει την απόφαση αυτή.

Μετά την πάροδο δεκαπέντε ημερών ενεργοποιείται η διαδικασία είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο μέσω της βεβαίωσης των οφειλών και αν βέβαια η εταιρία –ξέρετε πολύ καλά- δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα χρήματα, θα προχωρήσουμε στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία η εταιρία διαθέτει».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσούκαλης υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να υποχρεώσει την εταιρία να επιστρέψει την επιδότηση χωρίς να εμπλακεί σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Κύριε Υφυπουργέ, εύχομαι πραγματικά να ισχύουν αυτά τα οποία η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή αναφέρει στο έγγραφό της. Θα το μελετήσω και βεβαίως θα διατυπώσω και την άποψή μου, όσον αφορά τη βασιμότητα όλων όσων αναφέρονται. Προσέξτε, όμως, ποιο είναι το πολύ κρίσιμο ζήτημα. Εάν η εταιρία δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα –που οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν διαθέτει- τότε σε καμία περίπτωση μην εμπλακείτε σε δικαστικό αγώνα με την εταιρία, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δικαστικός αγώνας θα διαρκέσει πάνω από δέκα-δεκαπέντε χρόνια και όταν θα τελειώσει, το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι θετικό για το δημόσιο, αλλά και το περιουσιακό στοιχείο θα έχει απαξιωθεί πλήρως.

Η πρόταση την οποία σας κάνω έχει ως εξής. Ακολουθήστε τη κατά γράμμα και να είστε βέβαιος ότι τα χρήματα θα εισπραχθούν πάραυτα. Μετά την πάροδο των δεκαπέντε ημερών θα συντάξετε και θα απευθύνετε ένα πλήρως τεκμηριωμένο έγγραφο προς την αρμόδια για τον έλεγχο των εταιρειών, υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, την IFRS, με το αίτημα, που περιγράψατε προηγουμένως. Συγκεκριμένα η ATMEL, η οποία σημειωτέων είναι πολυεθνική με εγκαταστάσεις SILICON VALLEY, δεν εκπληρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ελληνικό δημόσιο.

Ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα παγώσει αμέσως όλες τις δραστηριότητες της ATMEL και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Η ATMEL θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα. Μην εμπλακείτε σε δικαστικούς αγώνες».

Ο κ. υφυπουργός στη δευτερολογία του ευχαρίστησε τον κ. Τσούκαλη για την πρότασή του την οποία όπως δήλωσε θα αξιοποιήσει στο έπακρο τονίζοντας τα παρακάτω:

«Αν σε δεκαπέντε μέρες δεν μας έχουν απαντήσει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, ακολουθώντας αυτό που επιβάλλει ο κώδικας περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων, να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή -δεν έχει παραγραφεί, αυτό σας το διαβεβαιώνω- και βεβαίως, να αξιοποιήσουμε και την υπόδειξη που κάνετε, γιατί προφανώς είναι και ένας τρόπος που μπορούμε να σπρώξουμε ή να επιβάλουμε εμμέσως τη συγκεκριμένη επιχείρηση να επιστρέψει, χωρίς πολύ μεγάλες προσπάθειες και χωρίς μεγάλες εμπλοκές, τα χρήματα. Σας ευχαριστώ για την υπόδειξη, κύριε συνάδελφε, και θα την αξιοποιήσουμε στο μάξιμουμ».

Θέμα επικαιρότητας:
Πελατειακό κράτος

Σύνολο: 19 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι