Εμπνευσμένη ηγεσία

Παναγιώτης Κακαλέτρης, 12/05/2011

<<Η πολιτική διαφθορά στην εποχή μας εμφανίζεται με διάφορες μορφές και με ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία. Διευρύνει τη φτώχεια, διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καταστρατηγεί την πρόβλεψη για παροχή υψηλού επιπέδου δημοσίων υπηρεσιών και τελικά υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία. Αντί του υγιούς ανταγωνισμού που βασίζεται στην τιμή, την ποιότητα και την καινοτομία των προσφερόμενων υπηρεσιών και αγαθών, η διαφθορά εμφανίζεται με φαινόμενα δωροδοκίας που βλάπτουν το εμπόριο και αποθαρρύνουν τις νέες επενδύσεις. Συγχρόνως όμως η διαφθορά έχει και μια ηθική διάσταση καθώς ανατρέπει την ισονομία και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με διοικητική ισχύ να την μετατρέπουν σε προσωπικό όφελος σε βάρος του κοινωνικού.>>1

Από την μεταπολίτευση και μετά όλες οι Κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκαν ένα Κράτος σύγχρονο ,αποτελεσματικό ,υποσχέθηκαν εξυχρονισμό και ανάπτυξη ,ζήτησαν θυσίες ,επέβαλαν σκληρή λιτότητα και φορολόγησαν άγρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάταια ο πολίτης μετά από αυτές τις θυσίες περίμενε να έρθει η <<άνοιξη>> ,να δει τους κόπους του να πιάνουν τόπο. Αντί αυτού είδε έντρομος να έρχονται το Δ.Ν.Τ ,ΕΚΤ,Ε.Ε η λεγόμενη Τρόικα. Έντρομος ακούει για δανεικές συμβάσεις ,απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, Μνημόνιο. Τρομάζει . Τότε κατάλαβε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του είπαν αλήθειες με <<ορίζοντα εκλογών>> και επένδυσαν σε ένα γραφειοκρατικό, πελατειακό, κομματικό κράτος βουτηγμένο μέσα στην διαφθορά και δημιούργησαν το καρκίνωμα του νέου Ελληνικού Κράτους το οποίο ονόμασαν (για το καλό μας )<<αυτοδύναμη>> Κυβέρνηση. Έτσι η κοινωνία παρέμεινε σε τροχιά εξάρτησης και υποτέλειας .

Αυτό που χρειάζεται σήμερα και ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, όχι φιλικό κτύπημα στην πλάτη και χαμόγελα, όχι <<όλοι μαζί τα φάγαμε>>, <<σεμνά και ταπεινά>>, είναι η χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής από μια εμπνευσμένη ηγεσία.

Χρειάζεται η μηδενική αποχή από τις εκλογές ώστε να υπάρξει άμεση κάθαρση του πολιτικού κόσμου. Έτσι μόνο μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και να βάλει στην συνέχεια η κοινωνία και την δική της πλάτη. Μόνο έτσι μπορεί η ελληνική κοινωνία να γίνει ξανά παραγωγική, σίγουρη για τον εαυτό της, δυνατή και αυτάρκης.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η εμφάνιση ενός νέου πατριωτισμού ,που θα βασίζεται στην διαφάνεια ,την δημιουργία την προσφορά στο τόπο την συναίνεση ,συνστράτευση, και την καινοτομία.

Είναι όμως και ευκαιρία για νέους πολιτικούς σχηματισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από την ανάληψη κυβερνητικού ρόλου.

Είναι ιστορική στιγμή για την Δημοκρατική Αριστερά, την Αριστερά της δημιουργίας ,της κριτικής σκέψης , να απευθυνθεί στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες της χώρας μας ,πρωτίστως στις νέες και στους νέους, ζητώντας την ενεργό στήριξη, την συμπόρευση και την συμμετοχή τους στο εγχείρημα.

Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής.

Παναγιώτης Κακαλέτρης

---

1.Πηγή: Διεθνή διαφάνεια-Ελλάς.

Θέμα επικαιρότητας:
Πελατειακό κράτος

Σύνολο: 19 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι