Ξεριζώνουν τα έλατα του Κιθαιρώνα για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες

Θανάσης Λεβέντης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-05-15

leventis

Συστηματική προσπάθεια γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες μη ρυπαντικές πηγές, όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Σκόπιμη επομένως και επιθυμητή η παραγωγή ενέργειας που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, το οποίο ρυπαίνεται και καταστρέφεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του.

Παραβλέπονται όμως συχνά οι παράπλευρες επιπτώσεις, όπως η καταστροφή δασών, τοπίων ιδιαίτερου φυσικού ή αισθητικού κάλλους, πολιτιστικών μνημείων κ.λπ. από τις σχετικές υποδομές, που απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) και τη μεταφορά εκείθεν του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Συνέπεια να προστατεύεται το περιβάλλον από τη ρύπανση, αλλά να καταστρέφεται από τις εγκαταστάσεις και την αλόγιστη συχνά ανάπτυξή τους.

Εύλογες και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ευαισθητοποιημένους πολίτες ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση των Δήμων Θηβών-Πλαταιών και Μάνδρας-Ειδυλλίας στα γεωγραφικά όρια των οποίων περιλαμβάνεται το βουνό.

Ως γνωστόν ο Κιθαιρώνας αποτελεί ορεινό συγκρότημα στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία, ύψους 1.409 μέτρων, μόλις 4 μέτρα χαμηλότερη από την πιο ψηλή κορυφή της Πάρνηθας ύψους 1.413 μέτρων. Από τις κορυφές του Κιθαιρώνα σε ημέρες διαύγειας, μπορεί να αποθαυμάσει κανείς τον Όλυμπο, το Πήλιο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, την Άνδρο και την Τήνο και ό,τι βρίσκεται ανάμεσά τους -όλη σχεδόν τη Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Εύβοια.

Ο Κιθαιρώνας διαθέτει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, μερικά είδη της οποίας είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ελατόδασος του Κιθαιρώνα είναι το μόνο που έχει διασωθεί ακόμα στην Αττική, παρά τις άοκνες, κάθε καλοκαίρι, προσπάθειες των εμπρηστών και των λογής καταπατητών. Στην προπέρσινη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας και κατέκαυσε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, μόλις την τελευταία στιγμή και με ηρωικό αγώνα διασώθηκε από τις φλόγες, που σχεδόν έγλειψαν τα πρώτα του έλατα.

Φαίνεται όμως ότι τα έλατα του Κιθαιρώνα επίσης τα επιβουλεύονται, πιο αποτελεσματικά μάλιστα, οι μπουλντόζες. Με αφορμή την άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών κατά μήκος όλης της κορυφογραμμής του Κιθαιρώνα, οι μπουλντόζες έχουν επιπέσει στο ελατόδασος, ξεριζώνουν τα αιωνόβια έλατα και ισοπεδώνουν τα πάντα προκειμένου να ανοίξουν δρόμους προσπέλασης προς όλες τις γύρω κορυφές. Δεν προσκόμισε καμία σχετική άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για ένα βουνό, που εκτός των άλλων ιστορικών στοιχείων είναι γεμάτο με δρόμους, μονοπάτια και διάσελα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Οιδίποδα και του Ξέρξη έως σήμερα, αφού αποτελούσαν τον κύριο άξονα επικοινωνίας του κεντρικού κορμού Ελλάδας με την Αττική και την Πελοπόννησο, ούτε οποιαδήποτε άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η κορυφή του Κιθαιρώνα είναι περιφραγμένη από την εποχή που λειτουργούσε εδώ βάση του ΝΑΤΟ και σήμερα ανήκει ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο επίσης δεν έχει προσκομιστεί καμία σχετική άδεια, ενώ η σχετική περίφραξη σαρώθηκε επίσης από τις μπουλντόζες. Χωρίς καμία μελέτη αυτοί οι δρόμοι, πολύτιμα στοιχεία της διαδρομής των πολιτισμών καταστρέφονται από τις ερπύστρες της μπουλντόζας.

Ήδη έχουν διανοιγεί δρόμοι στο ελατόδασος και το πευκόδασος, έχουν εκριζωθεί εκατοντάδες δέντρα και οι μπουλντόζες συνεχίζουν ακάθεκτα να οργώνουν το ελατόδασος για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες. Και όλα αυτά, με την έγκριση των αρμόδιων για την προστασία του δάσους δασικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, το Δασαρχείο Θηβών εγκρίνει την κοπή 29 ελάτων, από τα οποία μάλιστα αναφέρει ότι θα παραχθούν και 4 κ.μ. ξυλείας.

Πιο γαλαντόμο το Δασαρχείο Αιγάλεω, κοινοποιεί απόφασή του ότι: «Εγκρίνουμε την υλοτομία 103 ατόμων ελάτης, 43 ατόμων κυπαρισσιών... τα οποία εμποδίζουν την έναρξη κατασκευής του έργου...». Αυτά ως επιδόρπιο. Όταν οι εργασίες στρώσουν και το έργο προχωρήσει, πόσα άλλα «άτομα ελάτης», κυπαρισσιών, αγριοβελανιδιών κ.λπ. θα υλοτομηθούν; Απάντηση δεν δίνεται από τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τις οποίες συνυπογράφει και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο σε σχετικές διαφημίσεις σε όλες τις Κυριακάτικες εφημερίδες, διακηρύσσει ότι «προστατεύουμε τα δάση και τις δασικές εκτάσεις». Κάθε υποψιασμένος πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει το μακελειό του δάσους που θα ακολουθήσει. Ήδη ο αριθμός των ξεριζωμένων δέντρων, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και Αυτοδιοίκησης, τις τρεις πρώτες ημέρες των εργασιών έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σύνολο όσων προορίζονται για θυσία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις.

Εν ονόματι της προστασίας του περιβάλλοντος, για την παραγωγή «καθαρής ενέργειας», καταστρέφουν το ίδιο το περιβάλλον, τα οικολογικά, πολιτιστικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη σε αυτόν τον τόπο και μάλιστα στην πολύπαθη Δυτική Αττική, που αυτά τα λίγα δάση έχει κατορθώσει έως σήμερα να διασώσει, να τα σαρώσουμε όλα προσπαθώντας να κάνουμε τον άνεμο κουβάρι; Είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και υπέρ των ανεμογεννητριών, αλλά με την προϋπόθεση να μην συνεπάγονται καταστροφή του περιβάλλοντος ή καταστροφή των δασών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με το πολύτιμο ελατόδασος του Κιθαιρώνα. Εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις προστατευτικές προϋποθέσεις, τότε καλύτερα να αναζητήσουν αλλού στέγη.

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Τέλος στα πράσινα άλλοθι!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-26

Μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο,...

Πυρηνική απειλή στη Θράκη!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-02

Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής...

…Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

2023-12-14

Με τη φράση «Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά...

Κώστας Καλλίτσης

Αν έρθει μίνι «Daniel» στην Αθήνα;

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-08

Τι θα γίνει αν στην Αθήνα επέλθει ένας «Daniel»; Ή, έστω, ένας...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Η μεγάλη πλημμύρα Ξάφνιασε; Ναι. Ήταν ξαφνική; Όχι. Δεν...

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, είναι και δικό μας. Αναφερόμαστε...

Από τον Κολοσσό στον Mad Max (Σώζοντας το ελληνικό καλοκαίρι)

Παύλος Τσίμας, 2023-07-29

Όταν ο Χένρι Μίλερ έφθασε στον Πειραιά, τον Ιούλιο του 1939,...

Τι ζούμε;

Κρυσταλλένια Μανάβη*, 2023-07-28

Σε κάποια μακρινή δυστοπία φαίνεται να ταιριάζει το φετινό...

Τα δάση καίγονται …τον χειμώνα

Ελευθέριος Σταματόπουλος, 2023-07-26

Η χώρα μας παραπαίει ανάμεσα σε πολιτικές αντιμετώπισης...

Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-25

Όταν η Ρόδος καίγεται επί μία εβδομάδα, στ’ αποκαΐδια της...

Όταν το δάχτυλο δείχνει το δρόμο, οι αδιάφοροι κοιτούν το δάχτυλο

Σπύρος Τσαγκαράτος, 2023-07-25

Μάτι, Αγ. Στέφανος, Μαύρο ΛιΘάρι, Βίλια, Μαραθώνας, Κουβαράς….Κάθε...

Κλιματική αλλαγή: Κι όμως μπορούμε από σήμερα να πάρουμε μέτρα

Νίκος Χαραλαμπίδης, 2023-07-24

Έχουν περάσει 30 χρόνια, από την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων...

×
×