Λεωνίδας Κύρκος, ένας διανοούμενος πολιτικός (1924 - 2011)

Αντώνης Μιχαηλίδης, 29/08/2011

Μέρα γεμάτη θλίψη η σημερινή. Ο διανοητής και μάχιμος αριστερός Λεωνίδας Κύρκος εξεμέτρησε τον βίο του.

Του χρωστάμε πολλαπλή ευγνωμοσύνη όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, οι αριστεροί, όσοι εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του ευρωπαϊκού αριστερού κινήματος.

Του οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας επίσης όλοι εμείς που διαβάζαμε τα άρθρα του στην Αυγή και αλλού, τις συνεντεύξεις του, που πάντα έδιναν αφορμές για σκέψη και προβληματισμό, τα βιβλία του και την εν γένει συνεισφορά του στη διαμόρφωση της αριστερής και προοδευτικής σκέψης.

Του έχουμε ανεξόφλητο χρέος τιμής επίσης όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να ακούμε τις υπέροχες ομιλίες του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τις γεμάτες σθένος, γεμάτες καλλιέργεια, γεμάτες εκλεπτυσμένη έκφραση και ταυτόχρονα έντονη θέρμη, όπως και τις προεκλογικές ομιλίες του που ποτέ δεν ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα ή κενές περιεχομένου και γεμάτες συνθήματα, όπως σχεδόν πάντα οι προεκλογικές ομιλίες.

Του πρέπει όμως η τιμή και η ευγνωμοσύνη μας κυρίως γιατί ποτέ δεν ακολούθησε ένα δογματικό δρόμο στη χάραξη πολιτικής, ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις όποιες επιλογές του. Πάντοτε ανήσυχος, πάντοτε ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων της εποχής, συνέθετε νέες προτάσεις πολιτικής στρατηγικής για το αριστερό και το προοδευτικό κίνημα και με την απαράμιλλη παρρησία του τις εξέθετε στην ελληνική κοινή γνώμη. Η δημιουργία του ΚΚΕεσ. μέσα στη χούντα, το τόλμημα της Συμμαχίας το 1977, η δημιουργία της ΕΑΡ τη δεκαετία του ’80, η μεγαλόπνοη ίδρυση του μεγάλου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το ’89, που προκάλεσε εντάσεις αλλά δεν δικαιώθηκε τελικά, και εντέλει η τολμηρή υποστήριξη των στρατηγικών επιλογών της ΔΗΜ.ΑΡ. τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν το ανήσυχο πνεύμα του Λεωνίδα, του συντρόφου μας και διανοούμενου με την καλλιέργεια, την οξυδέρκεια, το πάθος, τη νεανική ζωντάνια και τον πολιτισμό που θα χάσουμε αυτήν την αποφράδα ημέρα που αποχαιρετούμε έναν εκλεκτό σύντροφο, συνοδοιπόρο, ηγέτη, διανοητή, το Λεωνίδα μας.

Πάντα στις καρδιές μας το άσβεστο πάθος του, η καθαρότητα της ματιάς του και η εντιμότητα του χαρακτήρα του.

Θέμα επικαιρότητας:
Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα

Σύνολο: 34 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι