Το όραμα του Κύρκου για την Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, www.lay-out.gr, 29/08/2011

Πολλοί μιλούν για την παρακαταθήκη του μεγάλου ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου!Ας αφήσουμε την ιστορία του που έχει χαραχθεί στη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε κι εμείς για τους αγώνες του, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Θα μιλήσουμε για τα όσα διατύπωσε την τελευταία δεκαετία που μπορούν να εμπνεύσουν τον λαό και την κοινωνία.

Το όραμα του για την μεγάλη Κεντροαριστερά! Το οποίο διατύπωνε με συνέπεια και συνέχεια τόσο μέσα από τις συνεντεύξεις του όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως αυτή με τη συμπλήρωση των 85 χρόνων του!

Η άποψη του ήταν σαφής, ο χώρος από τον νεοφιλελευθερισμό μέχρι τη γραμμή που χαράζουν οι λάτρεις του ζαχαριαδικού τυχοδιωκτισμού - δικός του ο χαρακτηρισμός - πρέπει να παρουσιάζεται ενωμένος.Σε όσους του έφερναν αντιρρήσεις για το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι αστικό κόμμα, τους απαντούσε ότι μέσα από τη συνάντηση και την ανταλλαγή των ιδεών όλα μπορούν να αλλάξουν.

Σε ένα άρθρο μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σχολιάζοντας θετικά τις παρεμβάσεις Κύρκου, είχα επισημάνει γιατί θεωρούσα αναγκαία τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς.Το ΠΑΣΟΚ, έγραφα, όταν βρίσκεται στην εξουσία διολισθαίνει στα δεξιά και μάλιστα σε νεοφιλελεύθερες απόψεις. Η Ανανεωτική Αριστερά συνήθως περιθωριοποιείται και αναλώνεται στο αγαπημένο της άθλημα, την επαναστατική γυμναστική. Θυμόσαστε βέβαια πώς αντέδρασαν ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας μπροστά σε μια προοπτική πολιτικής συνεννόησης. Ο Αλαβάνος μίλησε για κάθοδο στον Άδη και ο Τσίπρας για την νεανίδα – τρομάρα του – Αριστερά που θα παντρευτεί τον ώριμο κύριο.

Έτσι αντιδρούσαν στο όραμα του Κύρκου, ο οποίος μάλιστα σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του είχε πει με παράπονο ότι ο Τσίπρας δεν χτύπησε ποτέ την πόρτα του για να του ζητήσει τη γνώμη του!!!

Το όραμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέκαι ίσως το μόνο άρμα που θα βγάλει την κοινωνία από την ολόπλευρη κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική.

Μου έχουν διηγηθεί ότιτη νύχτα της 18ης Οκτώβρη, που το ΠΑΣΟΚ είχε πετύχει συντριπτική νίκη στα γραφεία του τότε ΚΚΕ εσωτ., υπήρχε προβληματισμός. Το Κόμμα δεν είχε μπει στη Βουλή, τότε ο Κύρκος γύρισε κοίταξε τους συντρόφους του και φώναξε.«Τι κάνετε, μωρέ, εδώ; Βγείτε όλοι έξω έπεσε η Δεξιά».

Θέμα επικαιρότητας:
Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα

Σύνολο: 34 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι