Μια αναγκαία αντι - ρατσιστική εκστρατεία

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, 28/12/2011

Στη χώρα μας δεν μπόρεσε ούτε μπορεί να επικρατήσει o φασισμός, ο κομμουνισμός, ο φιλελευθερισμός ή οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία. Οι ιδεολογίες προϋποθέτουν κοινωνική συνοχή και εθνικό στόχο, πράγματα που λείπουν από μια κοινωνία κατακερματισμένη σε ομάδες που, αντί της συνεργασίας, έχουν μάθει στα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή να κερδίζει η μία εις βάρος των άλλων.

Για τον ίδιο λόγο δεν επικράτησε και η θεωρία του ρατσισμού, όπως τη διετύπωσε πρώτος ο Ζοζέφ Αρτίρ ντε Γκομπινό. Αυξήθηκαν όμως τα περιστατικά του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας, κυρίως εναντίον των μεταναστών.

Οι μετανάστες είναι άνθρωποι απαραίτητοι στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Κυβερνητικά χείλη έχουν παραδεχτεί ότι χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε μπει στο ευρώ, στο οποίο σήμερα αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε. Επιπλέον, πολλά παιδιά, πολλοί υπερήλικες και πολλοί άρρωστοι θα έμεναν χωρίς φροντίδα. Ομως, οι μετανάστες έχουν το κακό ότι κουβαλούν και τα δικά τους έθιμα. Πολλοί απ’ αυτούς έρχονται από χώρες που η ζωή είναι φτηνή και συμπεριφέρονται ανάλογα. Η απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για ενσωμάτωση στην κοινωνία μας τους αποξενώνει. Δεν τους μένει παρά να μιμηθούν την καθ’ ημάς ασυδοσία και ανομία. Αυτό δεν συγχωρείται από ορισμένους ημεδαπούς. Μια ηλικιωμένη κυρία στον Αγ. Παντελεήμονα δεν άντεξε να βλέπει μετανάστη κατασκηνωμένο έξω από την εκκλησία («Κ» 15/5/2011). Απευθύνθηκε στην αστυνομία. Εκεί την παρέπεμψαν στον Δήμο. Εκεί την παρέπεμψαν στο κέντρο αστέγων. Εκεί της είπαν να δώσει στον μετανάστη το τηλέφωνο μιας ΜΚΟ για να επικοινωνήσει ο ίδιος. Μα πώς να γίνει αυτό, όταν δεν ξέρει ελληνικά; Απηυδισμένη η κυρία, πήρε στη Χρυσή Αυγή. Είπαν ότι κάτι θα κάνουν.

Αυτό το κάτι που κάνει η Χρυσή Αυγή είναι ότι απλοποιεί το πρόβλημα, ασκώντας βία εναντίον των μεταναστών. Η άκρα αριστερά απλοποιεί και αυτή το πρόβλημα, ασκώντας βία εναντίον της Χρυσής Αυγής και αποκαλώντας «φασίστες» την ηλικιωμένη κυρία και όσους άλλους πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον των μεταναστών, ακόμα και αυτούς που βλέπουν την αξία του διαμερίσματός τους να μειώνεται επειδή στο υπόγειο κατοικούν μετανάστες. Οι παρελαύνοντες βατραχάνθρωποι απλοποίησαν και αυτοί το πρόβλημα βροντοφωνάζοντας «το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ». Οι απλοϊκές απαντήσεις διχάζουν την κοινωνία και οξύνουν τη βία. Και δυστυχώς μένουν περίπου ατιμώρητες. Η δε ηλικιωμένη κυρία και άλλες κυρίες, μέσα στον φόβο τους, εξέλεξαν στον Δήμο Αθηναίων δημοτικό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής. Σα να μη σκέφτονται τους Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, που αυξήθηκαν κατά 84% σε σχέση με πέρυσι.

Απέναντι στις πρωτόγονες αυτές αντιδράσεις, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξαγγέλλει μια εκστρατεία, που κανόνισε να πέσει σε τούτες τις χρονιάρες μέρες. Τίτλος: «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!». Λεπτομέρειες στο www. 1againstracism.gr Πρώτη εκδήλωση, μια συναυλία νεολαιίστικων συγκροτημάτων την επόμενη Τετάρτη 4 Γενάρη, ώρα 19.30 στο ΒΙΟS. Είσοδος ελεύθερη.

Θέμα επικαιρότητας:
Αντιεθνικισμός- Αντιρατσισμός

Σύνολο: 56 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι