To "όχι" και οι μεγάλες προσδοκίες

Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2005-06-19

Σημαντικό μέρος όσων εκφράζονται από το ρεύμα των αριστερών - ανανεωτικών ιδεών συμπορεύθηκαν με το "όχι" στο "ευρωσύνταγμα" με αίσθηση όμως του μέτρου και των διακυβευμάτων για το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Οι εν γένει όμως δυνάμεις της ελληνικής αριστεράς, μετά το "όχι", δεν απέφυγαν το γνωστό δίπολο "τα πάντα ή τίποτα", τις μαξιμαλιστικές εξάρσεις και τις μεγάλες προσδοκίες, εξαιτίας των οποίων συχνά αυτοτοποθετούνται εκτός πολιτικών εξελίξεων.

Το ΚΚΕ οραματίζεται το γκρέμισμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την επί των ερειπίων του σοσιαλιστική κάποτε Ευρώπη των λαών. Ηλεκτρονικά μηνύματα διαλαλούν την κόκκινη Ευρώπη των εργατών ή το νέο γαλλικό Μάη, ασχέτως αν δεν ακυρώθηκε ούτε ένα δρομολόγιο του παρισινού μετρό. Ο ΣΥΝ δεν απέφυγε από τηλεοράσεως τα περί εξέγερσης των "από τα κάτω", των περιθωριοποιημένων και κοινωνικά απόκληρων από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, κάτι σαν την κατά Φρίντριχ Έγκελς κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία ή τα περί ταξικού "όχι", υποβαθμίζοντας διαταξικό χαρακτήρα και εθνικές ιδιαιτερότητες, ως οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να ετοιμάζονται να καταλάβουν το κεντρικό κτίριο της "ελίτ των Βρυξελλών".

Υποκειμενισμός, μαξιμαλισμός και εικονική πραγματικότητα μεταστρέφουν εύκολα τον ενθουσιασμό σε απογοήτευση. Η πραγματικότητα δείχνει ότι στη Γερμανία, π.χ., τη δυσαρέσκεια από τη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση εισπράττουν κυρίως οι χριστιανοδημοκράτες, όπως και σε άλλες χώρες, καθώς απουσιάζει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς, προωθητικό για την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων.

Γιατί η αριστερά συχνά παραβλέπει το βαθμό "ενσωμάτωσης" των Ευρωπαίων εργαζομένων στο "σύστημα", που επισήμανε από το ’60 η Σχολή της Φραγκφούρτης, ειδοποιός διαφορά σημαντική με τις λατινοαμερικανικές λόγου χάρη κοινωνίες και το βραζιλιάνικο κίνημα των ακτημόνων, όπου όντως δεν έχουν να χάσουν παρά της αλυσίδες τους. Στην πλειοψηφία των χωρών της κατά Ράμσφελντ "παλαιάς Ευρώπης" των 15, οι πολίτες βίωσαν με διάφορους τρόπους τη μεταπολεμική, σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης, συναίνεση του δημοκρατικού κοινωνικού κράτους δικαίου, κατάκτηση των εργαζομένων και με στήριξη από την αριστερά. Μια "χρυσή τριακονταετία", από τις καλύτερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ενώ, στις περισσότερες χώρες της "νέας Ευρώπης" οι πολίτες βίωναν ένα σύστημα απωθητικό, εξού και η σπουδή τους για ευρωπαϊκή ένταξη συνδυαζόμενη με αμερικανόστροφες προτιμήσεις.

Αυτό το επίτευγμα, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα θέλουν να διαφυλάξουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με το "όχι" στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους. Το ίδιο όμως θέλει και μεγάλο μέρος υποστηρικτών του "ναι". Πρόκειται για κοινό τους τόπο. Χωρίς όμως πειστικό εναλλακτικό σχέδιο άγονται και φέρονται μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κομμάτων.

Ο γράφων, και ως μέλος της Attac, έχει ταχθεί τεκμηριωμένα υπέρ του "όχι". Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα υπέρ του "ναι" και κυρίως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε το σημείο όπου συναντώνται οι αγωνίες του ευρωπαϊκού - αριστερού "όχι" με το κριτικό "ναι". Κοινό τόπο τους έχουν, με την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, την υπεράσπιση, τη διεύρυνση και την εγκαθίδρυση σε ευρωπαϊκή κλίμακα του κοινωνικού μοντέλου που βιώθηκε κατά περίπτωση ως δημοκρατικό κοινωνικό κράτος δικαίου, επιδίωξη που δεν αντιφάσκει με το όραμα του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία. Σε μικρογραφία εκφράζεται και στο κόμμα μας, όπου μέρος του οργανωμένου και ιδίως του κοινωνικού Συνασπισμού τάσσεται κριτικά υπέρ του "ναι".

Επειδή στερείται νοήματος ένας ακόμη ιδιότυπος εσωκομματικός εμφύλιος για μια συζήτηση που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί, το σημαντικό είναι υπερβαίνοντας μαξιμαλισμούς, σχηματικές αναλύσεις και παρελθόντα στερεότυπα, η αριστερά να διευρύνει το ακροατήριό της με αξιοποίηση του κενού που αφήνει η σοσιαλδημοκρατία, εκφράζοντας αυτό τον κοινό τόπο του "ναι" και του "όχι". Να τολμήσει η αριστερά, και με το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Κόμμα της, να αναδειχθεί σε νέο πολιτικό υποκείμενο που διαθέτει σχέδιο με το οποίο διεκδικεί και στηρίζει μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική της ευημερίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κάτι που αποκλείεται εντός εθνικών πλαισίων σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Άλλως η αυξανόμενη δυσαρέσκεια θα διοχετεύεται σε συντηρητικά, δογματικά και ακραία ρεύματα.

Μετά το "όχι", οι κυρίαρχες δυνάμεις δύσκολα μπορούν να αποκλείσουν την αριστερά από τη συζήτηση και τα σενάρια για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, όπως συνέβη με τη συνέλευση υπό τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Αν θέλει, μπορεί πλέον να διεκδικήσει σοβαρά ρόλο υπεύθυνου εταίρου και συνομιλητή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όπως ταιριάζει στην αριστερά που αυτοπροσδιορίζεται ως ανανεωτική και ριζοσπαστική, διαφοροποιούμενη με σαφήνεια από το δογματισμό, το στείρο καταγγελισμό και τον ανέξοδο μαξιμαλισμό. Επ’ αυτών και ως δείγμα αίσθησης του μέτρου των πραγμάτων, είναι πολύ χρήσιμη η ανακοίνωση της Μαρί Ζορζ Μπιφέ, γραμματέα του γαλλικού Κ.Κ. και η τοποθέτηση του Φάουστο Μπερτινότι στη σύνοδο του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, στη Ρώμη.

* Ο Γεράσιμος Γεωργάτος είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Νομαρχιακής Α’ Αθήνας του ΣΥΝ

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Γεράσιμος Γεωργάτος

ΣΥΝ και Ευρώπη: Ναι, Παρών, Όχι

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2008-05-18

Ένα Ναι, ένα Παρών και τρία Όχι περιγράφουν συνοπτικά την...

Περισσότερα
Μιχάλης Σαμπατακάκης

Όχι στη Συνθήκη της Λισσσαβώνας. Ναι σ ένα δημοκρατικό Σύνταγμα της Ε.Ε.

Μιχάλης Σαμπατακάκης, 2008-04-26

Αυτές τις μέρες συζητείται στο ελληνικό κοινοβούλιο η επικύρωση...

Περισσότερα

Μεταρρυθμισμός και ευρωπαϊκή προοπτική

Γιάννης Κ. Μπασιάκος, 2008-01-16

Αφορμή για το παρόν σημείωμα έδωσαν δύο ενδιαφέροντα κείμενα...

Περισσότερα
Αποστόλης Στραγαλινός

Η Συνθήκη της Λισαβόνας και η ευρωπαϊκή οικοδόμηση

Αποστόλης Στραγαλινός, 2007-12-23

Έπειτα από έξι χρόνια κοπιαστικών συζητήσεων για τους θεσμούς...

Περισσότερα
Αποστόλης Στραγαλινός

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε και η στάση της ελληνικής αριστεράς

Αποστόλης Στραγαλινός, 2007-10-27

Η λέξη «Σύνταγμα» αποσύρθηκε, τα σύμβολα της Ένωσης, σημαία,...

Περισσότερα
Μαρίκα Φραγκάκη

Μεταρρυθμιστική Συνθήκη και ευρωπαϊκή ενοποίηση

Μαρίκα Φραγκάκη, 2007-10-27

Η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18-19/10/2007,...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση η μόνη αριστερή πρόταση

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2007-10-21

Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι σήμερα η πιο αριστερή...

Περισσότερα

Οι "27" ενέκριναν το λείψανο του ευρω-συντάγματος

Χριστίνα Πουλίδου, 2007-10-21

Σε συνθήκες αδιαφορίας, σχεδόν απάθειας, εγκρίθηκε σε δεύτερο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

×
×