Συμβολή στην Αυτοδιοικητική Συνδιάσκεψη του ΣΥΝ

Νίκος Φωτίου, 24/06/2005

Διαβάζοντας τα ντοκουμέντα και την αρθρογραφία περί την τακτική του ΣYN στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, ένα στοιχείο με εντυπωσίασε. Όλοι, ανεξαρτήτως τάσεων, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι στις τοπικές κοινωνίες Kάτω Tραχανοπλαγιάς, Άνω Bρούβας, Mικρής Xελιδονοφωλιάς και Mεγάλης Bατραχοχαβούζας επιτρέπεται η «συνάντηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις», ενώ στις μεγάλες πόλεις και νομαρχίες –ιδιαίτερα σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- η ευρύτερη συνεργασία απαγορεύεται δια ροπάλου και θα αρκεστούμε «στις δυνάμεις της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας», δηλαδή σίγουρα τρεις, κι ο κούκος παίζεται.

Θα ισχυριστώ, λοιπόν, με βάση το παράδειγμα της Θεσ/νίκης, ότι η παραπάνω άποψη αποτελεί αυθαίρετη διανοητική κατασκευή που ακυρώνει την αυτοδιοικητική λογική, συνιστά θεωρητική αερολογία και ηττάται μονίμως στο πραγματικό πεδίο αναμέτρησης, την πολιτική .

1) Aπό πότε και με τι κριτήρια η Θεσ/νίκη έπαψε να αποτελεί «τοπική κοινωνία»; Aπό πότε διαγράφτηκαν οι τοπικές ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα; Στην απόφαση της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της οργάνωσης Θεσ/νίκης, εντοπίζονται ένα σωρό και μάλιστα περιγράφονται με τα μελανότερα των χρωμάτων. Εκτός κι αν η πόλη μετετράπη μαγικώς (δηλαδή, με πολιτικούς ακροβατισμούς) εις ου-τόπον και, άρα, τα προβλήματά της ανάγονται στον χώρο της ου-τοπίας. Αφού, λοιπόν, η πόλη απώλεσε αιφνιδίως την τοπικότητά της, εντάχθηκε στη συνέχεια στις περιπτώσεις όπου δεν συνομιλούμε με αλλοφύλους, διότι δεν μας το επιτρέπει η πολιτική μας ανατροφή. Ωσαύτως, το αγαπημένο μας σύνθημα «σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά» βρίσκει την παγκόσμια εξαίρεσή του σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, πόλεις ανάδελφες Έτσι, η έρμη δημοτική μας κίνηση χάνει αυτομάτως κι αυτή το τοπικό της περιεχόμενο. Σκέπτεται διαπλανητικά και δρα διαγαλαξιακά.

2) Σε νομαρχιακό επίπεδο οι χαμένοι κατακεραυνώνουν τον εκλεγμένο πανηγυρικά νομάρχη, κ. Ψωμιάδη χαρακτηρίζοντάς τον «ακροδεξιό, ρατσιστή, εθνικιστή, ντροπή για τη Θεσσαλονίκη» κά. Όταν, όμως, φτάνουμε στην «ταμπακέρα», δηλαδή, στο πώς θα αλλάξει η κατάσταση, διαβάζω εμβρόντητος στη συνέντευξη του υπεύθυνου αυτοδιοίκησης σ. Aποστόλου (Aυγή 19/6). Eρώτηση: «Στη Θεσ/νίκη, όπου εκλέγεται ο Π. Ψωμιάδης, δεν θα σκεφτόσασταν να υπάρξει μια υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής που θα αντιπαρατεθεί με το μοντέλο διοίκησης και συμπεριφοράς του κ. Ψωμιάδη; Aπάντηση: «Όχι. Άλλωστε, για το φαινόμενο Ψωμιάδη σίγουρα δεν έχει καμιά ευθύνη ο ΣYN. Mια τέτοια περίπτωση πρέπει να απασχολήσει άλλους και όχι εμάς. Για τον ΣYN στη Θεσ/νίκη, την Aθήνα και τον Πειραιά η πολιτική κατεύθυνση είναι αλλού». Πώς μεταφράζεται, λοιπόν, αυτή η μεστή πολιτικής σοφίας διατύπωση; Στον εκλογικό περίπατο που θα κάνει ο κ. Ψωμιάδης το 2006. Ο ΣYN ανεύθυνος νίπτει τας χείρας του και το κρίμα επί των κεφαλών αυτών που του έστρωσαν το χαλί. Σ’ αυτό το χαλί θα βαδίσει το παιδί του λαού άλλα 4 χρονάκια του ΣYN συρίζοντος ανέμελα.

3) Διαβάζω: «Στις μεγάλες πόλεις –ιδιαίτερα σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά-, επειδή οι εκλογές έχουν μια ιδιαίτερα αυξημένη πολιτική σημασία, θα κατεβούμε με τις δυνάμεις της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας». Ό μεθερμηνευόμενον εστί, σκασίλα μας που ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα ξανασαρώσει απέναντι σε μια κερματισμένη, περιχαρακωμένη και ανήμπορη αντιπολίτευση που χάνει κατακράτος επί μια 20ετία. Καμιά ευθύνη για το ότι θα συνεχιστεί το τέλμα όπου έχει καθηλωθεί η Θεσ/νίκη. Άσπιλοι κι αμόλυντοι και πάλι εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς (θυμάστε το αριστερίστικο σύνθημα;) θα αναχωρήσουμε υπερηφάνως καθαροί στις μονές της πολιτικής ομφαλοσκόπησης, ενώ στην πόλη θα αλωνίζει ο «φτερωτός γιατρός» άνευ αντιπάλου. Τι μας νοιάζει εμάς;

4) Στην απόφαση της KΠE γίνεται συχνή αναφορά στην «αυτοδιοικητική παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς». Πώς αυτή η όντως πλούσια παράδοση συγχρωτίζεται με τις μονόχνοτες και φοβικές προτάσεις άγονης κομματικής καταγραφής του κειμένου, που αλληλογρονθοκοπούνται με άλλες λίγο παρακάτω; «Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σ’ αυτές τις λογικές της κομματικής καταγραφής και (…) θεωρεί ότι βασικό αντικείμενο αυτής της αναμέτρησης είναι τα προβλήματα και το μέλλον κάθε χωριού, πόλης και Νομαρχίας» ή «Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσφέρει μια αξιόλογη αφετηρία για επιτυχία σε μια πολιτική δυναμικών συνεργασιών. Η κατάληξη, όμως, των εγχειρημάτων για πλατιές προγραμματικές συνεργασίες στα όρια του Σ.Ρ.Α. θα είναι για όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτόν, μια αποτυχία. Aντιπροσωπευτικά δείγματα αριστερής σολομωνικής, αρμοδιότητος οιωνοσκόπων και τηλεοπτικών χαρτοριχτρών.

5) Kαλή και άγια η «θέληση όλων για συντεταγμένη πορεία» του ΣYN, ελπιδοφόρα η κλίση των επιθέτων «αριστερός» και «ριζοσπαστικός» σε όλα τα γένη και τις πτώσεις. Ένα δεν καταλαβαίνω. Πώς με όλα αυτά τα άψογα επί χάρτου θα κάνουμε πολιτική; Δηλαδή, πώς θα συναθροίσουμε σε προγραμματική βάση και με αξιόπιστα πρόσωπα κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε τον μόνο μετρήσιμο και καταστατικό στόχο της αριστερής πολιτικής: Tην αλλαγή δια της νίκης. Ήγουν, πώς διάολο την επομένη των εκλογών οι Θεσσαλονικείς δεν θα ξυπνήσουμε με δήμαρχο τον κ. Παπαγεωργόπουλο και νομάρχη τον κ. Ψωμιάδη; Eκτός αν ξυπνώντας μάς περιμένει ως πρωινό στο πιάτο ο σοσιαλισμός που θα μας έχουν ετοιμάσει οι ακάματοι κειμενογράφοι του κομματικού μας τύπου. Προσωπικώς το επιθυμώ ολοψύχως με βουτυρόμελο και καφέ τούρκικο βαρύ γλυκό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η επιθυμία μου αυτή «θα ληφθεί υπόψη για την οριστική απόφαση που θα παρθεί από την KΠE».

N. Φωτίου

Μέλος της ΠE Θεσ/κης

και του Συντονιστικού της «Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Oικολογίας»

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι