Το ξεχωριστό DNA μας

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, 01/10/2005

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιωαννίδης σπάνια προβαίνει σε δηλώσεις, αλλά οι δηλώσεις του δημιουργούν πάντα αίσθηση. Πέρυσι τέτοιον καιρό δήλωνε την ενόχλησή του από την εμφάνιση γκέϊ σε τηλεοπτικές εκπομπές και προκαλούσε την αντίδραση της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας. Φέτος ερμήνευσε την επιτυχία της ελληνικής ομάδας μπάσκετ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως οφειλόμενη στο DNA των Ελλήνων. Είχε προηγηθεί σ’ αυτή την ερμηνεία ελληνικών επιτυχιών η κ. Φανή Χαλκιά. Τα πρόσωπα δεν είναι τυχαία. Η μεν κ. Χαλκιά έλαβε χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες, ο δε κ. Ιωαννίδης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να ερμηνεύει τα του ελληνικού μπάσκετ, λόγω προϊστορίας: έχει υπάρξει διεθνής παίκτης και στη συνέχεια προπονητής. Έχει συμβάλει στην κατάκτηση δυο πανευρωπαϊκών κυπέλλων μπάσκετ από την εθνική Ελλάδος.

Άνθρωποι με τέτοια πείρα και τέτοιο κύρος δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Γι’ αυτό, ο λόγος τους άναψε ένα λαμπάκι στο μυαλό μου. Κακώς νόμιζα ότι η νίκη της ομάδας μπάσκετ ήταν προϊόν σκληρής δουλειάς, επίτευγμα συλλογικής προσπάθειας. Η μεγάλη αλήθεια είναι πως τα γονίδια του Έλληνα έχουν κάτι ειδικό. Αυτά και όχι άλλες αιτίες είναι που καθορίζουν την πορεία του έθνους. Μ’ αυτή την καινούργια γνώση μπόρεσα να ερμηνεύσω φαινόμενα ακατανόητα σ’ εμένα μέχρι τώρα, ή φαινόμενα που τους έδινα λανθασμένη ερμηνεία.

Αίφνης, ερμήνευσα αμέσως τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ: «στη χώρα μας το ‘γρηγορόσημο’ αποτελεί κοινό τόπο». Ο άνθρωπος είπε με άλλες λέξεις το ίδιο που είπε και ο κ. Ιωαννίδης: το γρηγορόσημο το έχουμε στο DNA μας. Επίσης, ερμήνευσα το θέμα των σκουπιδιών. Ανεξάρτητα από τις εκάστοτε αιτίες, είναι γεγονός διαπιστωμένο ότι κάθε χρονιά, χωρίς εξαίρεση, πνιγόμαστε τουλάχιστον μια φορά στο σκουπίδι. Φέτος οι φορές ήταν περισσότερες. Πρέπει να το καταλάβουμε: το σκουπίδι είναι στο DNA μας και ο προγραμματισμός της ζωής μας οφείλει να περιλάβει και αυτή την παράμετρο.

Ας δούμε τώρα τις μίζες. Φτιάχνουμε συνέχεια νόμους για να κυνηγήσουμε τις μίζες και τους μιζαδόρους. Νόμους για τις αναθέσεις έργων, νόμους για τη διαπλοκή, νόμους τόσο δρακόντειους, ώστε έφθασαν να ενοχλήσουν τους εταίρους μας, που μας ανάγκασαν να τους αποσύρουμε. Ακόμα και πρωθυπουργό σύραμε στο δικαστήριο για τις μίζες. Τι έγινε; Οι μίζες ζουν και βασιλεύουν. Μια μόνο εξήγηση χωράει σ’ αυτό το φαινόμενο: οι μίζες κυκλοφορούν στο DNA μας. Μάταια λοιπόν και κακώς κοπιάζουμε να τις αποβάλουμε.

Περνάμε στους καταπατητές. Οι καταπατητές είναι είδος παντός καιρού. Ευδοκιμούν με όλες τις κυβερνήσεις. Το 2003, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο, με τον οποίο επιτρεπόταν η εξαγορά «αυθαίρετα κατεχομένων εκτάσεων», δηλαδή εκτάσεων καταπατημένων. Tον νόμο αυτόν τον καταψήφισε η N.Δ. ως αντιπολίτευση και δήλωσε ότι θα τον καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση. Έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν τον κατάργησε. Έκανε κάτι χειρότερο: η προθεσμία που ο νόμος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει για την εξαγορά έληγε στις 5/6/05, αλλά ο υφυπουργός κ. Κοντός έσπευσε να δώσει… παράταση. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης της «Καθημερινής», οξυδερκέστερος από μένα, κατάλαβε έγκαιρα ότι πρόκειται για άλλο ένα χαρακτηριστικό του DNA μας. Γι’ αυτό και πρότεινε να περάσουμε στο Σύνταγμά μας τις περί εξαγοράς διατάξεις, ώστε απρόσκοπτα να εξυπηρετούνται και οι μελλοντικές γενιές των καταπατητών. Ο μακαρίτης ο Τρίτσης υπήρξε ακόμα οξυδερκέστερος. Κατάλαβε ότι η αυθαιρεσία αποτελεί επίσης συστατικό του DNA μας και πρότεινε να το αναγνωρίσουμε όλοι και να το τιμήσουμε με την ανέγερση αγάλματος «στον άγνωστο αυθαίρετο οικιστή». Το τιμούμε ηλεκτροδοτώντας τα αυθαίρετα.

Αυτοί που δεν κατανοούν τις ιδιαιτερότητες του DNA μας είναι οι κουτόφραγκοι εταίροι μας. Μας έχουν ταράξει στα πρόστιμα για τους παράνομους και ρυπαρούς σκουπιδότοπούς μας, πιστεύοντας ότι έτσι θα τους διορθώσουμε. Πρόσφατα αποκάλυψαν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη ότι παραβιάζουμε όχι μια, όχι δυο, αλλά 16 κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, τις οποίες δεν έχουμε καν ενσωματώσει στη νομοθεσία μας. Αποφάσισαν, είπαν, να μας παραπέμψουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ας μας παραπέμψουν. Ας μας καταδικάσει το δικαστήριο. Ας μας υποχρεώσει να ενσωματώσουμε τις οδηγίες στη νομοθεσία μας. Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα τις εφαρμόσουμε. Και να θέλαμε, δεν μπορούμε. Μας εμποδίζει το DNA μας.

Ας το προσέξουν οι κουτόφραγκοι το DNA μας. Χάρη σ’ αυτό διαλύσαμε στο παρελθόν τρεις αυτοκρατορίες: τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική. Νομίζουν ότι αυτοί θα γλυτώσουν;

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι