Ζητήματα ηθικής και δημοκρατίας

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Αυγή της Κυριακής, 16/10/2005

Υπάρχει ένας άνθρωπος που επί δεκαετίες με κάνει να γελάω. Τον βλέπουμε κάθε μέρα στην όγδοη σελίδα της "Ελευθεροτυπίας" και παλαιότερα, για αρκετά χρόνια, στην "Αυγή": Είναι ο μαγικός Γιάννης Καλαϊτζής.

Την Παρασκευή, λοιπόν, στη γελοιογραφία του ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε ένα πλοίο που βούλιαζε στη "ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ". Το όνομα του μισοβουλιαγμένου πλοίου ήταν "ΣΥΝ-ΑΘΗΝΑΙ". Το πλήρωμα, έντρομο, είχε μαζευτεί στο τμήμα του πλοίου που ακόμη επέπλεε και ο καπετάνιος, ανεβασμένος στη γέφυρα, φώναζε δυνατά: "ΟΟΟΛΟΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑΑΑ". Η βάρκα ήταν ένα πολύ μικρό βαρκάκι με κουπιά, με έναν άνθρωπο και έγραφε "ΤΣΙΠΡΑΣ". Στην άκρη της λίμνης υπήρχαν νεκρά πουλιά και μια χαιρέκακη γυναίκα που ψάρευε στα θολά νερά και στη μπλούζα της έγραφε ΚΚΕ. Στην άκρη του σκίτσου με μικρά γράμματα, η υπογραφή "Καλαϊτζής www. σε μια βάρκα μπήκα στη σπηλιά του δράκου βγήκα.gr."

Τα έργα τέχνης επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Δεν θα τολμήσω βέβαια να κάνω κάποια δική μου.

Ζητήματα ηθικής

Είναι όμως πια τόσο φανερό ότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ και στη σχέση του με την κοινωνία περνάμε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Ποιος το δημιούργησε; Οι χειρισμοί του προέδρου του, Αλέκου Αλαβάνου.

Τον Φεβρουάριο, αν θυμάμαι καλά, πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη ως υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας. Έκτοτε και για οχτώ μήνες ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έχανε την ευκαιρία να δηλώνει την εμμονή του σε αυτή την πρόταση. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα. Έχοντας αυτή τη δημόσια ενθάρρυνση του προέδρου, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης δηλώνει την Τρίτη, σε συνέντευξή του στα "Νέα", το ενδιαφέρον του για τον Δήμο της Αθήνας. Την ίδια μέρα, την Τρίτη, ο Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας πως αρχίζει η διαβούλευση για τον Δήμο της Αθήνας, προτείνει στην Πολιτική Γραμματεία άλλο υποψήφιο. Έγινε φανερό ότι τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος στην Πολιτική Γραμματεία ήξεραν την πρόταση. Οι υπόλοιποι το μάθαμε στη συνεδρίαση.

Ακόμα χειρότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται μια παράσταση, όχι αρχικής διαβούλευσης, αλλά ανακήρυξης άλλου υποψηφίου, με όλους, ή σχεδόν με όλους να έχουν προετοιμαστεί στον ρόλο της υποστήριξης της νέας πρότασης Αλαβάνου.

Ο τρόπος συμπεριφοράς του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, προς τον συνυποψήφιό του δηλαδή για την προεδρία του ΣΥΝ, είναι ένας επικίνδυνα μειωτικός τρόπος. Επικίνδυνα, όχι για τον Παπαγιαννάκη, αλλά για τον ΣΥΝ.

Αν αυτή τη συμπεριφορά επιφυλάσσει ο Αλέκος Αλαβάνος για ένα τόσο κορυφαίο στέλεχος, ουδείς μπορεί να νιώσει την παραμικρή ασφάλεια. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Συνδέεται απόλυτα με τη μια ψυχή του κόμματος, αυτή της ανανεωτικής αριστεράς, που απεχθάνεται τον εθνικο-λαϊκισμό. Ο αμειωτικός τρόπος συμπεριφοράς του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη είναι μειωτικός τρόπος συμπεριφοράς προς όλη αυτή την ψυχή του κόμματος.

Δεν χωράει πουθενά αυτή η πλευρά του κόμματος; Καλά, ούτε στη θέση του προέδρου του κόμματος, ούτε στη θέση του γραμματέα, αλλά ούτε στην Υπερνομαρχία, ούτε στην Αθήνα, ούτε στον Πειραιά, ούτε στη Θεσσαλονίκη;

Ζητήματα δημοκρατίας

Όμως, αυτή η συμπεριφορά είναι απαξιωτική και προς τα μέλη του ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως τους υποψηφίους δημάρχους θα τους επιλέγουν οι αντίστοιχες οργανώσεις του ΣΥΝ και οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Στον Δήμο της Αθήνας, ο ΣΥΝ έχει 1.300 μέλη.

Έχουν ρωτηθεί;

Όχι αν έχουν επιλέξει, αλλά το ελάχιστο: Έχουν ερωτηθεί;

Έχει συνεδριάσει η Δημοτική Κίνηση "Η άλλη Αθήνα", που έχει Γραμματεία και Συντονιστικό; Είχε ερωτηθεί από πριν ο προηγούμενος υποψήφιός μας, ο Φώτης Κουβέλης, και τον Φεβρουάριο και τώρα, για τις δύο προτάσεις Αλαβάνου;

Διότι ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας έχει ήδη ανακηρυχθεί. Και θα επισημοποιηθεί σε μια ασαφούς σύνθεσης τελετή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλα θα είναι στημένα. Κάποιοι θα αγορεύουν και οι πολλοί θα χειροκροτούν. Μια τελετή με τον τρόπο του αλήστου μνήμης σοβιετικού τύπου ή και ρωμαϊκού τύπου θα έλεγα, που σήμερα, έτσι προκατασκευασμένα, την επιχειρεί συχνά στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αυτό είναι η δημοκρατία στο κόμμα;

Τα 1.300 μέλη του ΣΥΝ στον Δήμο της Αθήνας, αυτοί που θα τρέχουν στις δημοτικές εκλογές, δεν ερωτώνται. Τα όργανα της Δημοτικής Κίνησης δεν ερωτώνται.

Ερωτώνται βέβαια τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και καλώς ερωτώνται. Κάποιοι από αυτούς εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά είναι και αυτοί χρήσιμοι. Κάποιοι εκπροσωπούν λίγες δεκάδες στην Αθήνα, και αυτοί είναι πολύ χρήσιμοι. Δεν τους πέρασε, όμως, από το μυαλό ότι η παράκαμψη των 1.300 μελών του ΣΥΝ στον Δήμο της Αθήνας και η αναγόρευση υποψηφίου από αυτά τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει όλα τα στοιχεία του παραγοντισμού, που απάδει στις αξίες της αριστεράς;

Δύο ακόμη θέματα:

Το πρώτο, η ηλικιακή ανανέωση. Με δεδομένη την ηλικία του Μανώλη Γλέζου (που ορθώς τον θέλουμε), η ηλικία του Παπαγιαννάκη μας μάρανε;

Όσο για τον τόσο αγαπητό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Αριστερό Ρεύμα τον είχε αποκλείσει από τη θέση του υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ, τώρα με ευκολία τον χρησιμοποιεί στον δυσάρεστο ρόλο του αποκλεισμού του Παπαγιαννάκη.

Το δεύτερο, ο ριζοσπαστισμός (όχι βέβαια ο λαϊκισμός). Υπάρχουν αρκετοί (ονόματα δεν λέμε), που ψάχνουν στον χάρτη το Πόρτο Αλέγκρε και την Οικολογία (τη νομίζουν κι αυτή πόλη), στις οποίες κατοικεί από παλιά ο Παπαγιαννάκης.

\Σε κάθε περίπτωση, σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, μάθαμε από τη νεανική μας ηλικία ότι τα μείζονα ζητήματα είναι αυτά της ηθικής και της δημοκρατίας.\

Θέμα επικαιρότητας:
Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Σύνολο: 51 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι