Μια οφειλόμενη απάντηση σε μια απρεπή δήλωση

02/12/2005

Αισθήματα αγανάκτησης μας προκαλεί η αήθης προσωπική επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του Τ. Κανταρά, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ, στον Ανδρέα Κουράκη. Μετά την πρωτοφανή απόφαση του συντονιστικού οργάνου της Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" να διαγράψει προληπτικά τον ένα εκ των δύο δημοτικών της συμβούλων, το λόγο πήρε ο Τ. Κανταράς που από τις στήλες της Αυγής προβάλλει ξανά το πολιτικό και ηθικό του «ανάστημα». Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που μπορεί να έχει καθένας για τους χειρισμούς του Ανδρέα Κουράκη, θεωρούμε ότι η ποινικοποίηση, η αυταρχική αντιμετώπιση και η συκοφάντηση της διαφορετικής άποψης είναι απαράδεκτη για το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και μας επαναφέρει σε άλλες εποχές.

Δεν ταιριάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό να εμπλεκόμαστε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Όμως ο αγοραίος τρόπος που τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα ο Τ. Κανταράς μας υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε δημόσια μερικά μόνο από τα έργα και τις πράξεις του εν λόγω κυρίου, όπως ότι :

- Άσκησε στο παρελθόν τα καθήκοντα του γραμματέα της Θεσσαλονίκης με χρήση ακόμα και χειροδικίας σε μέλος του κόμματος με το οποίο είχε διαφορετική άποψη,

- Πρωτοστάτησε σε κλάκες και γιουχαΐσματα μέσα σε διαδικασίες και διοχέτευσε πολλές φορές αντίστοιχης ποιότητας σχόλια στον τοπικό τύπο για διάφορα θέματα,

- Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στη περιοχή του (Γαλάτιστα Χαλκιδικής) με ψηφοδέλτιο που δε στηριζόταν από το ΣΥΝ αλλά από τη Νέα Δημοκρατία,

- Ανακοίνωσε στις εκλογές του 2002 υποστήριξη του ΣΥΝ προς τον υποψήφιο της Ν.Δ στο Δήμο Κορδελιού, χωρίς να υπάρχει καμιά απόφαση οργάνου

Σήμερα αντί να ασχοληθεί με τους τομείς κομματικής ευθύνης του (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση Θεσσαλονίκης) επιχειρεί να εμφανιστεί σαν προστάτης της κομματικής πλειοψηφίας και της Δημοτικής Κίνησης, με το γνωστό τρόπο του δηλαδή ως κοινός συκοφάντης της διαφορετικής άποψης και φορέας αυταρχισμού.

Όμως υπάρχει πράγματι ένα πολιτικό πρόβλημα και είναι το εξής: Ως πότε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ θα επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές από μέλη της; Ως πότε η κομματική πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη θα ανέχεται αυτόν τον άνθρωπο που εκθέτει την ίδια αλλά και το ΣΥΝ; Ως πότε ο επικεφαλής της Δ.Κ. Τάσος Κουράκης θα συμφωνεί ή θα συμβιβάζεται με τέτοιες πρακτικές; Με αυτό τον τρόπο θα εκφρασθεί η Ανανεωτική Αριστερά στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Πάντζαλης Νίκος, πρώην γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης

Παυλούδη Μυρτώ, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Παπαθανασίου Σάκης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής ΕπιτροπήςΗ απρεπής δήλωση του Τ. Κανταρά

«Συμμετέχει στη συγκρότηση αντίπαλου ψηφοδελτίου»

Την παραίτηση του Ανδρέα Κουράκη ως τη "μόνη ενδεδειγμένη πολιτική και ηθική πράξη" που του απέμεινε ζήτησε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Τάσος Κανταράς. Σε σχετική δήλωσή του κατηγορεί τον δημοτικό σύμβουλο ότι "συμμετέχει στη συγκρότηση ενός αντίπαλου δημοτικού σχήματος, που επί της ουσίας φιλοδοξεί να "ξεπλύνει" τις ευθύνες και τις αμαρτίες που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημοτικά πράγματα της πόλης" και το οποίο "υποκινείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής της δημοτικής του ομάδας κ. Σπύρο Βούγια". Επίσης χαρακτηρίζει ως "αγνώμονα" τον Αν. Κουράκη, διότι "γνωρίζει πολύ καλά πως η εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλεται κυρίως στη συνωνυμία του με τον επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης σ. Τάσο Κουράκη, αφού στο ψηφοδέλτιο Σπ. Βούγια είχε καταλάβει την 25η θέση, γιατί τότε δεν κατέβηκε ως Ανδρέας Βούγιας, και δυστυχώς τώρα δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη ως Ανδρέας Μπουτάρης". Καταλήγοντας επισημαίνει ότι εάν ο Αν. Κουράκης επιμείνει στη μη παραίτησή του "τότε είναι φανερό πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος της Αριστεράς του έχει γυρίσει την πλάτη".

----

Ανδρέας Κουράκης: Καλύτερα να κάνουμε λάθος τολμώντας, παρά περιμένοντας

Προς τον Πρόεδρο

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

 

Κύριε Πρόεδρε.

 

 

Μετά την μεθοδευμένη και αμφισβητούμενης δημοκρατικής νομιμοποίησης απόφαση της Δημοτικής Κίνησης η οποία κάνοντας δίκη προθέσεων, ανακοίνωσε την απομάκρυνσή μου από τη Δημοτική ομάδα ‘Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας’, επιθυμώ να δηλώσω τα παρακάτω.

Υποστήριξα και θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις θέσεις και το πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης με την οποία εκλέχτηκα και της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, μέχρι τη λήξη  της θητείας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαφωνώ ριζικά με την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Κίνησης για αυτόνομη κάθοδο στις προσεχείς εκλογές, διότι πιστεύω ότι συνιστά μια ηττοπαθή άποψη που αρκείται στην επιδίωξη της απλής κομματικής  καταγραφής, οδηγώντας την Παράταξη σε πορεία επικίνδυνης συρρίκνωσης της κοινωνικής και πολιτικής της εμβέλειας.

Η απόφαση αυτή ακυρώνει την προγραμματική θέση-στόχο της Δημοτικής Κίνησης να αλλάξουν οι πολιτικές και η Δημοτική αρχή που επί 20 χρόνια ευθύνεται και αυτή μαζί με τις κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων ετών για την πολιτική, αναπτυξιακή και πολιτισμική υποχώρηση που υφίσταται η Πόλη μας καθώς και για την απαξίωση του δημόσιου χώρου και την δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας.

Οφείλουμε να θέσουμε την νέα ατζέντα για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Απαιτείται μια εναλλακτική στρατηγική για την εξέλιξη της Πόλης που θα την βγάλει από την κρίση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα με τις αναπτυξιακές της προοπτικές, την παραγωγική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική συνοχή Χρειάζονται άλλες πολιτικές και άλλοι άνθρωποι ικανοί να τις υλοποιήσουν, με ευαισθησία, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια που δεν στέκεται στη  συγκυρία, δεν θέλει να διχάσει αλλά να συνθέσει, που θέλει  να υπερβεί τον κατακερματισμό για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αλλάξουν τη μοίρα της Πόλης μας Είναι μια επιλογή που, όπως όλες οι επιλογές έχουν πάντοτε στη λογική τους τον κίνδυνο της διάψευσης, αλλά αξίζει να την επιχειρήσουμε όσοι την πιστεύουμε, εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στη Πόλη και τους συμπολίτες μας που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

 

 

Θεσσαλονίκη 29.11.2005

 

 

Με εκτίμηση

 

Ανδρέας Κουράκης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Θέμα επικαιρότητας:
Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Σύνολο: 51 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι