Μια απάντηση για τη Νέα Σμύρνη

Ανδρέας Νεφελούδης, Αυγή, 21/12/2005

Στην "Α" της προπερασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε συνέντευξη του δημάρχου Ν. Σμύρνης όπου, μεταξύ άλλων, σχολιάστηκε η αμφισβήτησή του από τη μισή οργάνωση του τοπικού ΣΥΝ στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου δημάρχου για τις εκλογές του 2006.

Φαίνεται πως ο δήμαρχος δεν θέλησε, δεν μπόρεσε ή δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι έγινε στην Π.Κ. του ΣΥΝ Ν. Σμύρνης το δίμηνο που πέρασε. Διαφορετικά δεν εξηγείται η περιφρόνησή του για τα μέλη της οργάνωσης που καταψήφισαν το πρόσωπο και τις πολιτικές του, τα οποία άλλοτε λοιδορεί ως... υποκινούμενα από εξωκομματικά κέντρα και άλλοτε ερμηνεύει την αντίθεσή τους ως προϊόν εσωκομματικής αντιπαράθεσης τάσεων, σάμπως ο ίδιος να ανήκει στο κόμμα και μάλιστα σε κάποια τάση του.

Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι ένας δήμαρχος, υποτίθεται, της αριστεράς, αντί για τη περίσκεψη και την περισυλλογή, χρησιμοποιεί την αλαζονεία και επικίνδυνα αντιδημοκρατικές πρακτικές απέναντι στις κριτικές για το έργο του που μπορεί να του στερήσουν τη "θαλπωρή" του δημαρχιακού θώκου.

Είχα αποφασίσει να μην μιλήσω δημόσια, θέλοντας έτσι να συμβάλω στην ενότητα της οργάνωσης. Δεν ανέχομαι, όμως, να διαστρεβλώνεται για δεύτερη φορά, με τόσο βάρβαρο τρόπο, η αλήθεια ούτε να σπιλώνεται η πολιτική και κομματική ηθική των σ. που με πρότειναν και με στήριξαν διατυπώνοντας ένα σαφές και συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, που θυμίζει άλλες εποχές, και αντιστάθηκαν σε απειλές, εκβιασμούς (κυρίως όσοι έχουν οργανική σχέση με τον δήμο) και στις συνήθεις συγκινησιακές εκρήξεις του Γ.Κ., που τελικά δεν μίλησαν έκτοτε, παρότι θα είχαν πολλά να καταμαρτυρήσουν, ακόμα και για λαθροχειρίες στη διάρκεια των εκλογικών διαδικασιών.

Ας μπούμε, όμως, στη ουσία των πραγμάτων:

\1.\ Η υποψηφιότητά μου είχε διατασικό εσωκομματικό χαρακτήρα και στηρίχτηκε από μεγάλο μέρος τοπικών στελεχών που αποτελούν τους κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους του ΣΥΝ (στελέχη του Κοινωνικού Φόρουμ, της ΑΚΟΑ και της ανένταχτης κοινωνικής και ριζοσπαστικής αριστεράς). Ίσως ο "φίλος" του ΣΥΝ Γ.Κ. να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχουν για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνικοί τους εταίροι, εξ ου και η φοβική του διάθεση απέναντί τους.

\2.\ Ήδη ο τίτλος της συνέντευξης, "Αν δεν μας ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ ο δήμος θα περάσει στη δεξιά", εγείρει πολλά ζητήματα. Καταρχήν, πόση σχέση έχει με τη τρέχουσα πολιτική του ΣΥΝ το σύνθημα του Γ.Κ. "εγώ ή η δεξιά"; Επιπλέον, η Π.Κ. Ν. Σμύρνης δεν έχει ακόμα συζητήσει περί των συμμαχιών στις δημοτικές εκλογές, ο δε δήμαρχος, παρότι προκλήθηκε από πολλά μέλη στις συνελεύσεις της οργάνωσης, κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. Αντίθετα εμείς διατυπώσαμε με σαφήνεια ένα διακριτό και ριζοσπαστικό πλαίσιο δημοτικής πολιτικής και διοίκησης τονίζοντας ότι η όποια συνεργασία πρέπει να είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων και όχι προσωπικών και παραγοντικών χειρισμών.

\3.\ Ο δήμαρχος που διόρισε απλόχερα -και χωρίς καμιά συνεννόηση με το κόμμα που τον στήριξε- κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στον ερασιτέχνη Πανιώνιο, που ευνοήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής όσο κανείς άλλος μη κυβερνητικός δήμαρχος, που είχε διοριστεί από τη δεξιά διοίκηση Σιότροπου ως διευθύνων σύμβουλος στην ΠΑΕ Πανιώνιος, εμφανίζεται τώρα να ξιφουλκεί απέναντι στην έλευση της δεξιάς. Πώς να το ερμηνεύσουμε αυτό; Υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει;

\4.\ Πυρήνα της πολιτικής αμφισβήτησης του Γ.Κ. από τη μισή Π.Κ. του ΣΥΝ αποτέλεσε η απόλυτη ασυνέπεια των πεπραγμένων και του προγράμματος με βάση το οποίο εκλέχτηκε. Μόνον από ασυνάρτητους μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να προέλθει το αναφερόμενο στη συνέντευξη 70% υλοποίησης του προγράμματός του! Όμως η αριστερή πολιτική δεν είναι μπακαλοτέφτερα και δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ποσοστά υλοποίησης προγράμματος όταν δεν έχει υλοποιηθεί ΚΑΜΙΑ από τις κορυφαίες προγραμματικές δεσμεύσεις, αυτές που έδιναν το στίγμα της αριστερής αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Ειδικότερα:

* \Συντελεστής δόμησης\. Οι απαντήσεις του Γ.Κ. στη συνέντευξη είναι συνειδητά παραπλανητικές. Στην πραγματικότητα, από το 1998 μέχρι το 2002 χάθηκε μια ολόκληρη τετραετία, καθώς στη Ν. Σμύρνη χτίστηκαν περί τα 4.000 νέα διαμερίσματα, υπερκορέστηκε η πόλη με 8.000 αυτοκίνητα επιπλέον κ.λπ. Αφού, λοιπόν, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, μετά τις δημοτικές εκλογές του 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει μια απόφαση με την οποία ο ζητείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η εξάμηνη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, προκειμένου να μειώσει τον Σ.Δ. Κι εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου, αφού δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση το μόνο προαπαιτούμενο για ληφθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν προσδιορίζεται το μέγεθος της μείωσης κατά περιοχή, έτσι απάντηση δεν υπήρξε. Κατόπιν τούτου, οι πραγματικοί υπεύθυνοι κρύφτηκαν αποδίδοντας την ευθύνη στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η χαρά των εργολάβων συνεχίζεται ελέω δημάρχου.

* \Μη καθορισμός συστήματος χρήσεων γης\ για το κέντρο της πόλης. Παρότι από την αρμόδια δημοτική επιτροπή έγινε η σχετική μελέτη, αυτή δεν κατατέθηκε ποτέ στο Δ.Σ. για έγκριση. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες της Ν. Σμύρνης, κυρίως στο κέντρο, να στερούνται κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου, ο οποίος παραχωρείται απλόχερα στην ιδιωτική εκμετάλλευση, η πόλη μαστίζεται από την ιδιωτική επέλαση, χωρίς σχεδιασμό, σε ένα απαράμιλλο χωροταξικό αλαλούμ.

* Αλόγιστη εκχώρηση και κάτω από έωλες διαδικασίες της δημοτικής περιουσίας στους ιδιώτες. Παράδειγμα, οι δημοτικοί κινηματογράφοι, των οποίων θα μπορούσε να διαφυλαχθεί η λειτουργία με μια απλή τροποποίηση των χρήσεων στα σημεία όπου ήδη βρίσκονται. Αντί για αυτό, ο δήμαρχος επέλεξε να χαρατσώσει τους Νεοσμυρνιώτες με 2,5 δισ. δρχ. δάνειο από το ΤΠΔ (με τι μελέτη αλήθεια;) για να τους αγοράσει και, αφού τους αγόρασε, αντί να φροντίσει να τους αξιοποιήσει με δικά του μέσα, ανέθεσε την εκμετάλλευσή τους σε μια εταιρεία που δεν υπήρχε όταν έγινε ο σχετικός διαγωνισμός και η οποία, εντελώς συμπτωματικά (!), είναι η πέτρα του σκανδάλου για την απευθείας ανάθεση στο ΟΑΚΑ. Σημειωτέον δε ότι η εξυπηρέτηση του δανείου από το ΤΠΔ κοστίζει για τον δήμο δύο φορές περισσότερο από το νοίκι που εισπράττεται!

* Η λειτουργία του συστήματος αναθέσεων των έργων του Δήμου με μεθόδους και τρόπους που είναι στα όρια της νομιμότητας και με εμφανή τα σημάδια της έλλειψης διαφάνειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση της ανάπλασης του άλσους, όπου ενώ, σωστά, δαπανήθηκαν 43 εκατ. δρχ. για την εκπόνηση μελέτης που παραδόθηκε και περιελάμβανε έως και τεύχη δημοπράτησης για να εκτελεστεί το έργο, ως διά μαγείας αυτή "βαφτίστηκε"... προμελέτη και η κατασκευή του έργου θα γίνει με το σύστημα της μελετοκατασκευής με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής (ήταν ενήμερη όταν ενέκρινε τη σχετική πίστωση;).

Προκηρύχθηκε λοιπόν διαγωνισμός, στον οποίο εμφανίστηκαν τρεις εταιρείες (η μία, μάλλον, για το θεαθήναι), από τις οποίες οι δύο ανήκουν έμμεσα ή άμεσα στον ίδιο εργολάβο, τον επονομαζόμενο και "εθνικό εργολάβο" της Νέας Σμύρνης, με αναθέσεις σε μια 7ετία έργων περίπου 5,5 δισ. δρχ., στον οποίο βεβαίως ανατέθηκε.

* Η σκανδαλώδης σχέση του Δήμου με την ΠΑΕ Πανιώνιος (έμπνευσης Γ.Κ. από το 1992), που κόστισε περί τα 7 δισ. στον δήμο, δυσφήμησε τη πόλη μας και της κοστίζει ακόμα 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία επιδικάστηκαν και πληρώνονται στον κ. Μπέο από το δημοτικό υστέρημα, επειδή ο δήμαρχος δεν "φρόντισε" να υπερασπιστεί επαρκώς στο δικαστήριο τα συμφέροντα του Δήμου! Τώρα που αυτή ή αμαρτωλή σχέση λύθηκε, δεν πρέπει να ζητήσει κάποιος μια συγγνώμη;

Όσον αφορά τους πομφόλυγες περί, δήθεν, δωρεάν δημοτικών υπηρεσιών, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο αριστερός Δήμος της Ν. Σμύρνης βρίσκεται, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου, στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2005-2006 (αύξηση γύρω στο 10%!!!). Λογικό, μιας και ο δήμαρχος, κατά δήλωσή του, περιλαμβάνει στα ανταποδοτικά τέλη και τις ανάγκες των παιδικών σταθμών και άλλων "δωρεάν" δημοτικών υπηρεσιών τις οποίες εξυπηρετεί -και πάλι στα όρια της νομιμότητας- από τα ανταποδοτικά τέλη.

Όλα αυτά και άλλα, που δεν συνάδουν με το ήθος και ύφος της αριστεράς, επισημάνθηκαν στις συνελεύσεις της οργάνωσης, τονίστηκαν τα λάθη και οι αδυναμίες της δημοτικής αρχής και ζητήθηκε να βρεθεί ένας τρόπος αντικατάστασής της με μια νέα αριστερή, ανανεωτική πολιτική πλατφόρμα, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα συνέχειας.

Μια πλατφόρμα που θα έδινε το στίγμα μιας δημοτικής αρχής με τον άνθρωπο πάνω από την όποια συναλλαγή, με την προστασία του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη μορφών άμεσης δημοκρατίας όπου αυτό ήταν δυνατόν, με την καθιέρωση μορφών κοινωνικής και λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της δημοτικής διοίκησης, με τη θέσπιση μηχανισμών διαφάνειας και ελέγχου, με τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, με την ανάπτυξη συνεργασίας με τα κοινωνικά κινήματα της πόλης, με τη θέσπιση σύγχρονων μορφών και κανόνων λειτουργίας του Δήμου, με τη δημιουργία δικτύου αναπτυξιακών μηχανισμών για την ανάληψη πόρων από την Ε.Ε. με την οποία ο Δήμος της Ν. Σμύρνης έχει πάρει από χρόνια διαζύγιο, πιθανώς λόγω φοβικής άγνοιας.

Όλοι εμείς που υποστηρίξαμε αυτές τις απόψεις έχουμε πάντα στηρίξει το κόμμα, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε με τις επιλογές του.

Γιατί για μας το κόμμα και η αριστερά δεν ήταν ποτέ σημαία ευκαιρίας και αναρρίχησης σε δημόσια αξιώματα, ήταν πάντα στάση ζωής.

Δεν θα θέλαμε, λοιπόν, αυτό να εισπράξει το κόστος της δυσφήμισης από τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Κουτελάκη.

Φοβάμαι, όμως, πως είναι ήδη πολύ αργά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι