Προσβλέπουμε στη συμπόρευση με το ΠΟΤΑΜΙ

Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Ειρ. Μπέλλα, Η Βραδυνή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-03

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

-Ποια είναι τα λάθη της κυβέρνησης στο προσφυγικό;

Επιγραμματικά:

-Η ιδεολογικοπολιτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλοι οι μετανάστες είναι πρόσφυγες, η οποία από τις πρώτες ημέρες του σχηματισμού της κυβέρνησης εκφράστηκε και διακηρύχθηκε, ανέδειξε την Ελλάδα ως το μαλακό υπογάστριο για την μαζική είσοδο στην Ευρώπη των προσφύγων και των απανταχού υποψηφίων οικονομικών μεταναστών.

-Η κάκιστη εκτίμησή τους για το μέγεθος των προσφυγικών ροών όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση του τόπου.

-Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η Ελλάδα θα ήταν ασφαλής, ως χώρα μόνο διέλευσης (TRANSIT), για πάντα.

Η περίφημη ρήση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι αυτήν, ως υπουργό, την ενδιαφέρει αυτοί που μπαίνουν και όχι τι κάνουν ή που πηγαίνουν μετά, εξέφραζε όχι μια προσωπική αδυναμία κατανόησης του προβλήματος, αλλά την κυρίαρχη αντίληψη του μεγάλου εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. - Η καθυστερημένη, ασυντόνιστη και ατελέστατη επιχειρησιακά ανταπόκρισή τους στο πρόβλημα, τους τελευταίους μήνες.

-Θεωρείτε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα η στάση της Τουρκίας;


Η Τουρκία έχει μια σταθερή εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα με δεδομένες διεκδικήσεις της. Εκ των πραγμάτων διαθέτει σήμερα ένα «υπερόπλο». Αυτό των 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων, οικονομικών μεταναστών στα παράλιά της, τα οποία και έχουν πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνικά νησιά.

Στη φάση αυτή απαιτείται σταθερή στάση από την πλευρά της κυβέρνησης με την ανάδειξη του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών και της ανακοπής τους όχι ως ένα πρόβλημα Ελλάδας –Τουρκίας αλλά ως πρόβλημα Ε.Ε.- Τουρκίας. Πρόβλημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Πρόβλημα συνεργασίας και σχέσεων μιας διεκδικούσας την ένταξή της χώρας με την Ε.Ε.

Η στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου προς την κυβέρνηση είναι δεδομένη και σταθερή, όπως εκφράστηκε και στην τελευταία Σύσκεψή τους την 4η Μαρτίου.

-Πιστεύετε ότι τελικά θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία της κυβέρνησης και θα έχει επιτευχθεί η αξιολόγηση μέχρι την 1η Μαϊου;


Ευχή όλων είναι, επί τέλους, αυτή η «καταραμένη 6η Αξιολόγηση», που έπρεπε να είχε κλείσει από το Σεπτέμβριο του 2014 από τον κ. Σαμαρά, επιτέλους να κλείσει!

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη! Το ίδιο αισιόδοξη ήταν και τον περασμένο Απρίλιο, τον περασμένο Ιούνιο, τον περασμένο Δεκέμβριο, κλπ. κλπ…

Αλλά και το πώς θα κλείσει έχει τη σημασία του! Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αρχή του τελευταίου σίριαλ των διαπραγματεύσεων εμφανίζονταν ότι για τα επόμενα χρόνια δηλαδή μέχρι το 2018 το δημοσιονομικό κενό θα ήταν 1,5 δις ευρώ έναντι των 9 δις που διατείνονταν το ΔΝΤ.

Τώρα φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν σε ένα ποσό μεταξύ των 5,4 -6,3 δις ευρώ! Αυτό για να γίνεται κατανοητό τι σημαίνει: Στα επόμενα 2 χρόνια, πέραν από την καταιγίδα των μέτρων που σημφωνήθηκαν με το 3 Μνημόνιο, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ με μέτρα που θα ληφθούν, άλλα 6 δις περίπου!

Και κάτι άλλο! Δεν πιστεύω τίποτα από όσα διαδίδει ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος και το επιτελείο του υπουργείου του σχετικά με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, μια και οι νυν και οι μέλλοντες συνταξιούχοι θα είναι αυτοί που θα υποστούν τη λαίλαπα των επερχόμενων μέτρων. Ας περιμένουμε τα νομοσχέδια!

- Ποια είναι η δική σας θέση και πρόταση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Πώς μπορεί να γίνει επιτυχημένα αυτό το εγχείρημα και ποια κόμματα και κινήσεις πρέπει να έλθουν σε επαφή;

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει από τη μια η παράταξη των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών και από την άλλη το Λαϊκό Κόμμα. Στην χώρα μας από τη μια έχουμε την ξαφνική ισχυροποίηση ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, με αυταπάτες και ιδεολογικές αγκυλώσεις και από την άλλη την συντηρητική παράταξη με ισχυρές φωνές που κηρύττουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Έφθασε η ώρα για την ισχυροποίηση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς.

Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στο λαϊκισμό με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις. Χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση. Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα-αναφέρομαι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΔΗΣΟ, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι των άμεσων αποφάσεων. Και επειδή ερωτόμαστε, προφανώς και δεν θεωρούμε ότι το κόμμα του κ. Λεβέντη έχει θέσει στην υπόθεση αυτή.

-Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει κατά την άποψή σας να οδεύσει προς και τη θεσμική της ενοποίηση ή το κάθε κόμμα να κατέχει το διακριτό του ρόλο;

Πριν από 15 ημέρες στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ επαναβεβαιώσαμε την σταθερή μας θέση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ένα επιτυχημένο πρώτο και σημαντικό βήμα για την ενιαιοποίση του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί τον πολιτικό και οργανωτικό σχηματισμό, τον μεταβατικό, πολυκομματικό φορέα μας, όπου το κάθε κόμμα θα κατέχει το διακριτό του ρόλο και ο οποίος και θα μετεξελιχθεί, σε βάθος χρόνου, σε ένα ενιαίο σχήμα. Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα.

-Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει κατά την άποψή σας η συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι;

Η συνάντηση Θεοδωράκη –Γεννηματά την περασμένη Πέμπτη συνιστά ένα σημαντικό βήμα για να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, που θα σταθεί απέναντι στη προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί.

Η 25μελής Επιτροπή, που με αυστηρό χρονοδιάγραμμα-εντός 2 το πολύ μηνών- θα επεξεργαστεί και θα προτείνει στα κόμματα και τις κινήσεις ένα σχέδιο προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς και η προσπάθεια για μια σύγκλιση και επιμέρους συνεργασία στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών ομάδων αποτελούν βήματα καθοριστικά για την επιδιωκόμενη συμπόρευση.

-Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Θεωρείτε τη δεδομένη στιγμή κατάλληλη για τη χώρα να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες ή πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχηματισμός μιας οικουμενικής κυβέρνησης για την καλύτερη αντιμετώπιση των φλεγόντων ζητημάτων;

Πρόκειται για μια λάθος επιλογή. Ο κ. Μητσοτάκης αναπαράγει την πολιτική κακοδαιμονία με την οποία ζήσαμε τόσα χρόνια. Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση να επικαλείται την καταστροφή και να ζητά από την πρώτη στιγμή εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποτύχει. Η χώρα όμως δεν αντέχει νέες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα πήγε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε μπροστά μας τα ίδια αδιέξοδα.

Εμείς επιμένουμε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτείται η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Με προγραμματική συμφωνία, που θα επιδιώξει μία πιο ορθολογική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση και ταυτοχρόνως θα προωθεί και θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στην αγορά.

Μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες τώρα θα διαλύσει οριστικά την πραγματική οικονομία και θα πλήξει ακόμη περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας. Ας προσθέσουμε και ότι… θα δώσει και την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να "δραπετεύσει" από τις τεράστιες ευθύνες του, επιστρέφοντας στην λαϊκιστική και εύκολη αντιπολίτευση...

-Σας έχει απογοητεύσει ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, τόσο για την τύχη που επεφύλαξε στη ΔΗΜΑΡ όσο για το ότι τώρα συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απολύτως. Περιορίζομαι όμως να υπενθυμίσω κάτι που συνήθιζε να επαναλαμβάνει ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος: «Ο καθένας στην πολιτική κρέμεται από το ποδαράκι του»…

---

*Ο Δ.Χατζησωκράτης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Η «Αυγή», η Νεοελληνική Ηθική και το Πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-08-21

Η «Αυγή», πάλι δια της «γραφίδος» του Θανάση Καρτερού, αφού...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×