Η AKOA για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

(Κείμενο που θα πρέπει ιδιαιτέρως να αναγνωσθεί)

20/01/2006

Η γραμματεία της ΑΚΟΑ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 19-1-2006 εξέτασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην Ελλάδα για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2006.

Έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις και επεξεργάστηκε και τις προτάσεις που θα κάνει η ΑΚΟΑ στην κοινή συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα:

1. Ζητήματα αρχών και μεθοδολογίας

Αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής κουλτούρας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έχει πολλές φορές στο παρελθόν συζητηθεί και συμφωνηθεί, η συνεργασία τους να στηρίζεται στις αρχές της ισοτιμίας, του πλουραλισμού, της συλλογικότητας, των δημοκρατικών λειτουργιών, της διαφάνειας, του αλληλοσεβασμού κ.λπ. Η απομάκρυνση απ’ αυτές τις αρχές στις πρώτες εκλογικές μάχες που έδωσε η "Πρωτοβουλία" και ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε εντάσεις και τραύματα στη συνεργασία και στις σχέσεις μας. Με την αποφασιστική συμβολή όλων των δυνάμεων των ενωτικών εγχειρημάτων, ξεπεράσαμε πολλά από τα προβλήματα και κάναμε σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση μιας νέας ποιότητας στη συνεργασία, γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αρκετές περιπτώσεις. Θα ήταν άδικο να καθυστερήσει ή και να διακοπεί αυτή η πορεία. Αντίθετα, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί. Οι κριτικές επισημάνσεις και οι προτάσεις, που κάνουμε στη συνέχεια, γίνονται απ’ αυτή τη σκοπιά και με βάση αυτή τη διάθεση και κεντρική πολιτική επιλογή μας.

2. Για τον Δήμο της Αθήνας

Θεωρούμε θετική και υποστηρίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σ’ ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, της δημοτικής κίνησης "Η άλλη Αθήνα", κινηματικών πρωτοβουλιών κ.λπ., για συμπαράταξή τους και υποστήριξη κοινού ψηφοδελτίου στο Δήμο της Αθήνας με υποψήφιο δήμαρχο τον Αλέξη Τσίπρα και πολιτικό - αυτοδιοικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα σύμφωνα με τις επεξεργασίες, που έχουν ήδη γίνει, από την "Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς", το ΣΥΡΙΖΑ, την "άλλη Αθήνα" και ευρύτερες πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

3. Για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά

Η ΑΚΟΑ θεωρεί ατυχή και αντίθετο με τις αρχές της συνεργασίας τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του Συνασπισμού χειρίστηκε το θέμα της υποψηφιότητας για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και αυτό δεν αφορά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν.

Η διερεύνηση ονομάτων και η διαρροή τους στον Τύπο ερήμην της Νομαρχιακής Κίνησης "Ενεργοί Πολίτες", στην οποία μετέχουν ή την υποστηρίζουν η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της "Πρωτοβουλίας" και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ερήμην των διαδικασιών των οργάνων αυτών των ενωτικών εγχειρημάτων, παραβιάζει τις βασικές αρχές ισοτιμίας, συντροφικότητας και αλληλοσεβασμού στη συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στερώντας, ενδεχομένως, και ένα μέρος της δυναμικής από τις επιλογές στις οποίες τελικά θα καταλήξουμε.

Η επανάληψη αυτού του φαινομένου, που παρουσιάστηκε και στο παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις, με αρνητικές συνέπειες, δημιουργεί νέα πρόσθετα προβλήματα.

Η ΑΚΟΑ θα υποστηρίξει την πρόταση, που από καιρό έχει κάνει, επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Υπερνομαρχία, να είναι πολιτικό στέλεχος από τις συνιστώσες της "Πρωτοβουλίας" και του ΣΥΡΙΖΑ ή από το χώρο των ανεντάχτων, γιατί θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι δημοκρατικές διεργασίες και διαβουλεύσεις με γνώση όλων των προτάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην τελική επιλογή.

Θα υποστηρίξουμε, επίσης, να ισχύσει ο κανόνας της πλουραλιστικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου μας στις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά, αρχή που έχει ήδη προταθεί και σε άλλες περιπτώσεις σε νομαρχίες και δήμους της Ελλάδας.

Ο κανόνας της πλουραλιστικής εκπροσώπησης προτείνουμε να υπηρετηθεί με την υιοθέτηση της μεθόδου της εναλλαγής των εκπροσώπων μας στη διάρκεια της τετραετούς θητείας τους.

4. Για το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο και τους δήμους και νομαρχίες σε όλη την Ελλάδα

Θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες συγκρότησης ενωτικών κινήσεων και ψηφοδελτίων των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και των Κοινωνικών Κινημάτων. Με σαφείς τις οριοθετήσεις απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού, καθώς και σε παντός είδους συντηρητικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές για τον νευραλγικό χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΑΚΟΑ απορρίπτει τη λογική της σαλαμοποίησης, που ακολουθείται από άλλες δυνάμεις, η οποία δεν υπηρετεί τις κεντρικές κατευθύνσεις της στρατηγικής μας και δημιουργεί σοβαρές συγχύσεις. Θα εργαστεί, όπως ήδη κάνει με συνέπεια, ώστε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να ισχύσουν οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της "Πρωτοβουλίας". Η τελική διαμόρφωση των κινήσεων και των ψηφοδελτίων θα πρέπει, όμως, να αποτυπώνει με σαφήνεια, πλην όλων των άλλων αρχών που έχουμε θέσει, την αρχή της πλουραλιστικής εκπροσώπησης στις συνεργασίες.

5. Απευθυνόμαστε σε όλους

Οι προτάσεις μας για συμπαράταξη, προϋποθέτουν την ενότητα των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά απευθύνονται και προς όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και των Κοινωνικών Κινημάτων, ενταγμένες ή ανένταχτες, που είναι οριοθετημένες ως προς τον νεοφιλελευθερισμό, τον δικομματισμό και συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι