Η γνώμη και τα πράγματα

Γιάννης Δρόσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

drossos

Το θέμα δεν είναι κυρίως νομικό. Η γνωμοδότηση 1/2023 του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, που, αρκετά άγαρμπα, επιχειρείται να εκδηλωθεί σαν δήθεν νομικό ζήτημα.

Τη νομική απάντηση έδωσε με αποστομωτική πληρότητα και δικανική γλώσσα και δικαστικό ήθος υψηλής περιωπής η απάντηση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου.

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξέδωσαν ένα εξαιρετικό βιβλίο με τον εξόχως ανησυχητικό τίτλο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», που προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις διεθνώς.

Οι δύο συγγραφείς, επί χρόνια μελετητές δικτατοριών αλλά και νέων μορφών αυταρχισμού παγκοσμίως, επισημαίνουν πως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο τα στρατιωτικά καθεστώτα ήταν συχνό φαινόμενο. Η Λατινική Αμερική ήταν γεμάτη από δικτατορίες που είχαν προκύψει από στρατιωτικά πραξικοπήματα, όπως και η Αφρική και η Ασία.

Η Ευρώπη ως ερώτημα

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

zoump

Τα άρθρα, οι μπροσούρες και τα βιβλία που μιλούν για την Ευρώπη και το μέλλον της είναι αμέτρητα. Βαρετά και ανούσια, στην πλειονότητά τους, ιδίως όσα την προσεγγίζουν υπό το πρίσμα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των τραπεζών. Πού και πού ωστόσο ξεμυτίζουν και σημαντικά κείμενα, όπως τούτα τα δύο που κυκλοφόρησαν στη γλώσσα μας τη χρονιά που πέρασε: Τζωρτζ Στάινερ, «Η ιδέα της Ευρώπης» (Δώμα), Μίλαν Κούντερα, «Ο ακρωτηριασμός της Δύσης ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης» (Εστία).

Οι προεδρικές εκλογές και η επόμενη ημέρα στην Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα σταυροδρόμι, τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί, πολίτες και διαμορφωτές πολιτικής, είναι αυτοί που θα ψηφίσουν, με βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Τι θα αλλάξει; Η επόμενη ημέρα σίγουρα δεν θα είναι η ίδια. Θα υπάρξουν αλλαγές στη διακυβέρνηση, που θα επηρεάσουν τους συσχετισμούς και θα πυροδοτήσουν ορισμένες δυναμικές στο πολιτικό σύστημα. Ενας νέος πολιτικός κύκλος αρχίζει με πολλαπλές προκλήσεις και η ατζέντα είναι πλήρης: το άλυτο Κυπριακό, η διαφθορά, η μεταρρύθμιση, βιώσιμη ανάπτυξη.

Αποκλίνουμε…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

Εχει γίνει μανιέρα. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι έχει πάντα ένα λόγο να πανηγυρίσει, ακόμα και για στοιχεία, εκτιμήσεις και συστάσεις που, σε έναν κανονικό άνθρωπο, θα επέβαλλαν σιωπή και περίσκεψη.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δεν ήταν εξαίρεση αυτού του κανόνα. Ο ΟΟΣΑ δείχνει ότι μια βασική αιτία του πληθωρισμού στη χώρα μας είναι τα υπερβολικά ποσοστά κέρδους με τα οποία έχουν (κακο)μάθει να δουλεύουν εμπόριο και βιομηχανία.

Εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς μισθούς

Χρήστος Πρωτόπαπας, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-01-14

Στην Ελλάδα σήμερα, 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω των 400 ευρώ, λόγω μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα το 55% των νέων θέσεων που δημιουργούνται αφορούν αυτές τις μορφές εργασίας. Μια θέση εργασίας μοιράζεται στα δυο.

Με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες των φιλικών του ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε-με απαράδεκτη καθυστέρηση- αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Αφού βέβαια πρώτα η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών -μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 10%, ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους αυτή αγγίζει το 25-30%.

Οι «γεροντοκόρες» και οι συνταγματολόγοι

Θανάσης Τσεκούρας, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-01-13

Διαβάζω (διαγωνίως βέβαια, γιατί η κοινοτοπία δεν αντέχεται…) διάφορες επικρίσεις στην κοινή δήλωση των 16 συνταγματολόγων κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου.

Ξεχωρίζουν σε δυο κατηγορίες. Αυτές που προέρχονται από την κυβέρνηση. Και οι άλλες, από διάφορες εκκεντρικές περσόνες της δημόσιας ζωής που δεν μπορούν να κρύψουν τον έρωτά τους με τον Κυριάκο. Και επειδή,οι συγκεκριμένοι είναι και κάποιας ηλικίας, μιλάμε για μια πολύ επικίνδυνη μορφή ερωτισμού: τον «γεροντοέρωτα».

Μπολσονάρο, Τραμπ και λοιπές ακροδεξιές δυνάμεις

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-01-10

Τον Ντόναλντ Τραμπ θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια ο κόσμος. Αντιδημοκρατική χυδαιότητα, πνευματική κενότητα αυτοεπικυρούμενη διά του τραμπουκισμού, εγωπαθής αμοραλισμός, απέχθεια για την επιστήμη και μίσος για τους κάθε λογής αδύναμους υπήρχαν πάντα. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη, όμως, όλων αυτών των «αρετών» στο πρόσωπο ενός μεγιστάνα που υψώθηκε στον θώκο του προέδρου των ΗΠΑ, δηλαδή του πλανητάρχη, ήταν ένα θλιβερό ορόσημο. Και λειτούργησε σαν πλανητικό υπόδειγμα για τους ποικίλους ακροδεξιούς. Τον 21ο αιώνα, ο τραμπισμός είναι ίσως η μόνη αξιοσημείωτη προσθήκη στη χορεία των -ισμών.

Αντί για δημοκρατίες, Αρμαγεδδώνες

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-01-10

«Εχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Εβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία, το οποίο είναι ένα μήκος συνολικό που μπορεί να κατασκευαστεί ο φράχτης, ακόμα 140 χιλιόμετρα», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσθέτοντας: «Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ». Τεράστια ποσά για εξοπλισμούς (πάρτι οι εταιρείες όπλων), τεράστια ποσά για φράχτες (πανηγυρίζουν οι εργολάβοι)
×
×