Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: Ενημερωτικό Σημείωμα για το "Προσύμφωνο" της Μάλτας.

2017-04-09


1.ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΕ ΝΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Μετά από 7 μήνες καθυστέρησης που στοίχισαν ακριβά στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία (παράταση της ύφεσης- ανεργία- επενδυτική άπνοια- αύξηση κόκκινων δανείων- διαρροή καταθέσεων) και μετά τους πανηγυρισμούς της 20ης Φεβρουαρίου για το τέλος της λιτότητας, η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τους ψευτοπαλικαρισμούς και αποφάσισε να προχωρήσει σε μια προ-συμφωνία πλαίσιο με τους εταίρους, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου, γιατί απεδέχθη την προνομοθέτηση ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων 2% του ΑΕΠ ή αλλιώς για την ώρα 3,6 δις ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016.

Τώρα "διέγραψε" όλες τις δήθεν δεσμεύσεις και τις "κόκκινες γραμμές" της για "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" και τις Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι "καμμία προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι ανεκτή".

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα νομοθετηθεί από τώρα:

α) Η περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δις ευρώ από 1/01/2019.

Η μείωση θα προκύψει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις κύριες συντάξεις (μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου εντός του 2017) και συμπληρωματικά από τις επικουρικές.

β) Η μείωση του αφορολόγητου ορίου (γύρω στις 5.600-5.900 για τον άγαμο) , από 1/01/2020, μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με 1,8 δις ευρώ ακόμα .

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει απώλεια 650-700 ευρώ ετησίως ακόμη και για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισημαίνουμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα των 7 μηνών της "διαπραγμάτευσης" δεν έγινε και καμμία από τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη, στο χωροταξικό, στην αγορά που θα συνέβαλλαν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην προοπτική ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

2. ΕΝΑ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΟΥΣ

Η Κυβέρνηση συμφώνησε επίσης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 και άγνωστο ακόμη για όσα χρόνια.

Αλυσοδένει την χώρα σ’ ένα επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα", για πολλά χρόνια, ουσιαστικά σε ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, διατηρούν την εξοντωτική υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και με την πρόσθεση νέων επώδυνων μέτρων (3,6 δις ευρώ) απειλούν να οδηγήσουν σε κοινωνικές εκρήξεις.

Σημειώνουμε ότι οι εξοντωτικοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν συνειδητή επιλογή μιας ιδεοληπτικής Κυβέρνησης, η οποία προτιμά την υπονόμευση της ανάπτυξης, από την μείωση της σπατάλης.

3.ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αντιθέτως δεν υπήρξε καμμία συμφωνία για το Δημόσιο χρέος (παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του κ. Τσίπρα).

Η συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση και απομείωσή του παραπέμφθηκε στο μέλλον, και πάντως μετά την προνομοθέτηση των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας.

4. ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ

Τα λεγόμενα "αντίμετρα" στα οποία αναφέρεται η Κυβέρνηση, θα εφαρμοστούν ΜΟΝΟ και ΟΤΑΝ υπερβούμε τους στόχους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Μάλιστα το πόσα και ποιά θα εφαρμόζονται θα καθορίζεται από μια "Επιτροπή" (ή "μηχανισμό"), στην οποία καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίζει το ΔΝΤ.

Αυτή η Επιτροπή -μηχανισμός θα καταλήγει από το καλοκαίρι του 2018, στο αν και πόσο υπερβαίνουμε τους στόχους, στο ποιά αντίμετρα προωθούνται αλλά και θα μπορεί αν οι στόχοι δεν υλοποιούνται να φέρει την μείωση του αφορολόγητου από 1/01/2019.

Δηλαδή δεν θα εφαρμόζονται όλα τα αντίμετρα ακόμα και αν υπερβούμε τους στόχους, αλλά μόνο το μέρος τους που αντιστοιχεί στην υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

Υπολογίζουμε ότι για να εφαρμοστεί το σύνολο των "αντιμέτρων" για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φθάσει το 5,3% του ΑΕΠ (εξωπραγματικός στόχος).

Ο συνολικός κατάλογος των αντιμέτρων για τα έτη 2019-2020 αφορά μέτρα για την φτώχεια, για τα παιδιά (σχολικά γεύματα- βρεφονηπιακοί), για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων, την επιδότηση απασχόλησης, σε μικρό ποσοστό μείωση του ΕΝΦΙΑ και μικρή διόρθωση των φορολογικών συντελεστών.

Άρα η Κυβέρνηση αποδέχεται πανηγυρικά την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες για την αξιολόγησή του.

Μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση που μέχρι τώρα μας έλεγε ότι θα διώξει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

5. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Στα Εργασιακά η Κυβέρνηση επιχειρεί απεγνωσμένα- και όσο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η τελική συμφωνία- να μιλήσει για κάποια αποτελέσματα.

Όμως από τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

α) Ο κατώτερος μισθός θα συνεχίζει να καθορίζεται νομοθετικά (παραμένει το σημερινό ύψος των 586 ευρώ, και 510 για τους νέους κάτω των 25) και όχι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

β) Η αναστολή της Επέκτασης και της Συρροής των ΣΣΕ, που τόσο διαπραγματεύονταν για να επαναφέρει ΤΩΡΑ, παραμένει σε ισχύ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, 1/9/2018, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΕΞΑΡΧΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ 4024/2011 ΑΡΘΡΟ 37 ΠΑΡ. 5 ΚΑΙ 6.

Άρα σε κάθε περίπτωση, μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος και η κυρ. Αχτσιόγλου. ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2011 Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΡΡΟΗ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ.

Από το 10/2011 είναι γνωστό ότι με το τέλος των Μνημονίων επανερχόμεθα στη κανονικότητα . Συνεπώς τί διαπραγματεύονταν ακριβώς η Κυβέρνηση ? ή τί ακριβώς Κέρδισε ?Απολύτως τίποτε! Άνθρακες ο θησαυρός …..Εκτός κι αν η συμφωνία που κομίζει η Κυβέρνηση από την Μάλτα είναι για να ανοίξει την πόρτα για συνέχιση του παγώματος της επέκτασης και της συρροής στο 4ο Μνημόνιο Τσίπρα στη μετά το 2018 εποχή….! Αυτό μένει να το δούμε …!

γ) Κίνδυνος για τις Ομαδικές Απολύσεις.

Από τις μεγαλοστομίες τις Κυβέρνησης για διατήρηση του καθεστώτος στις Ομαδικές Απολύσεις …φτάσαμε στη διατήρηση ΜΟΝΟ της κλίμακας ορίου των Ομαδικών απολύσεων! και συγκεκριμένα

Η Κυβερνητική αναφορά για διατήρηση του ορίου 5% (και με το όριο των 30 ατόμων το μήνα) στις απολύσεις, αφορά μόνο εκείνες τις οποίες έκανε "ελεύθερα"ο εργοδότης , χωρίς να απαιτείται να ακολουθήσει τη διαδικασία προέγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας .

Υπενθυμίζουμε ότι αιτήματα εργοδοτών για απολύσεις παραπάνω από το 5% των εργαζομένων και χωρίς το όριο των 30 ατόμων το μήνα, οι απολύσεις χαρακτηρίζονται ΟΜΑΔΙΚΕΣ και πρέπει ο εργοδότης να ζητήσει την έγκριση του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το νόμο 1387/1983

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η προβλεπόμενη από το νόμο του 1983 διαδικασία καταργείται και ο εργοδότης θα μπορεί, μετά την άκαρπη ολοκλήρωση διαβούλευσης με τους εργαζόμενους καταθέτοντας απλά αιτιολογημένα το αιτημά του στο Υπουργείο Εργασίας να προχωρά ελεύθερα σε Ομαδικές Απολύσεις άνω του 5% του προσωπικού του.

Συνεπώς η Κυβέρνηση κομίζει από την Μάλτα ΜΟΝΟ την διατήρηση της κλίμακας και όχι της διαδικασίας, η οποία πλέον από προ-εγκριτική μετατρέπεται σε απλά διαδικαστική, όπου με την ολοκλήρωση κάποιου εύλογου χρόνου διαβούλευσης και με την πλήρωση κάποιας check list ο εργοδότης θα αποφασίζει μονομερώς ( κατά διευθυντικό δικαίωμα). Αναμένουμε την τελική ρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε ότι με δική μας πρόταση τα αιτήματα για Ομαδικές Απολύσεις άνω του 5% του συνόλου των εργαζομένων, θα έπρεπε να υποβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προς έγκριση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων, ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ στα υποβαλλόμενα αιτήματα προς έγκριση, όπου ο εργοδότης θα έπρεπε να αποδεικνύει καταρχάς την ουσιαστική διαβούλευση με τους εργαζομένους, να έχει οικονομικά στοιχεία που δικαιολογούν και να τεκμηριώνουν την απόφασή του αυτή, να έχει λάβει ειδικές κοινωνικές μέριμνες, να έχει καταθέσει εμπεριστατωμένο κοινωνικό πλάνο.

Και φυσικά το Κράτος να έχει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ λάβει όλα τα μέτρα εκείνα που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα ενεργό δίχτυ , μέσω προγραμμάτων για τη επαπειλούμενη ανεργία για τη στήριξη των εργαζομένων με προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας .

δ) Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν δέχθηκε το lock out (εργοδοτική ανταπεργία).

Ορθώς. Μένει όμως να δούμε εάν έχει δεχθεί διατάξεις μερικής εφαρμογής του (όπως πχ την δυνατότητα του εργοδότη να μη πληρώνει όλους τους εργαζόμενούς του εάν μια κατηγορία τους απεργεί).

Δηλαδή εάν έρχεται το lock out από το "παράθυρο" και μάλιστα μέσω πάρα πολύ σύντομων δικαστικών ενεργειών του εργοδότη.

ε) Αναμένουμε να δούμε την Νομοθετική παρουσίαση της συμφωνίας για τον Νόμο 1264/1982, και επίσης εάν υπάρχει προσυμφωνία για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας η οποία θα παραπέμπεται για τελική επίλυση στην τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου.

6. ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Κυβέρνηση έχει προφανώς συμφωνήσει, μετά την διαλυτική για την ΔΕΗ πολιτική της (με την πολιτική των ΝΟΜΕ που συνεπάγεται εκχώρηση πελατών της ΔΕΗ σε τρίτους) και στην πώληση άρον- άρον Μονάδων της ΔΕΗ.

Μένει να δούμε ποιές και με τι χρονοδιάγραμμα.

7. ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Η αξιολόγηση όμως δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η τρόικα θα επιστρέψει και μένει να δούμε τι ζητήματα θα ανακύψουν στον νέο κύκλο "διαπραγμάτευσης".

Δυστυχώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια παραμένουν με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την Ελληνική Οικονομία.

Επισημαίνουμε και την σοβαρή καθυστέρηση ένταξης της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, που στοιχίζει σοβαρά στην δυνατότητα χρηματοδότησης της Οικονομίας από το Τραπεζικό Σύστημα.

8. ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την χώρα και να αποκρούσει τις ακραίες απαιτήσεις των συντηρητικών της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Η Φώφη Γεννηματά τέσσερεις φορές σε συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών ζήτησε να υπάρξει "ευελιξία" από τους εταίρους, όχι νέα λιτότητα και βοήθεια για το θέμα του δημόσιου χρέους.

Οι δημόσιες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα εργασιακά και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ήταν μια ακόμη συμβολή στην προστασία των εργαζόμενων.

Όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία, την ανικανότητα και τον τυχοδιωκτισμό της και οδήγησε στις χειρότερες εξελίξεις.

Σ’ αυτές, στη νέα λιτότητα που φέρνουν ας μην ψάχνουν σε εμάς συνένοχους. ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

Η συνέχιση της παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορούν να προκαλέσει.


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=10009