Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η κεντροαριστερά δεν είναι δεκανίκι της ΝΔ

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη στη Φ. Γιωτάκη, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 2017-12-17


Κύριε Θεοχαρόπουλε, είχατε ταχθεί υπέρ της μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, παραμένουν δύο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού. Υπάρχει πρόβλημα ενοποίησης εδώ και τώρα;

Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ιδίως μετά το Συνέδριο, αν υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας με νέο όνομα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες. Η ενοποίηση σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται. Εμείς θα το θέσουμε και οι Σύνεδροι θα αποφασίσουν.

Στις 21 του μηνός θα συνεδριάσει το εξαμελές Συμβούλιο υπό την Φώφη Γεννηματά. Τι θα προτείνετε προς το Συνέδριο στους άλλους πέντε;

Να φέρουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο. Τα πρωτεία στην πολιτική προς τα έξω και στη δημοκρατία προς τα μέσα. Να λειτουργεί ο φορέας συλλογικά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποτελεί πραγματικά κάτι νέο σε σχέση με τα ξεπερασμένα συγκεντρωτικά κόμματα. Θα προτείνω σύνθεση των θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, με στόχο μία νέα και σύγχρονη πολιτική και προγραμματική ταυτότητα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο γίνεται;

Την απάντηση τη δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Ο όρος ‘καθαρή έξοδος’ είναι αμφίσημος, δεν συνεπάγεται και έξοδο από την επιτήρηση, δεν είναι ακριβής στο βαθμό που δημιουργεί προσδοκίες για το τέλος της λιτότητας». Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση σε όλη την Ε.Ε., η κυβέρνηση υπέγραψε σκληρότατα μέτρα μέχρι το 2022, το ΔΝΤ παραμένει, συνεπώς, η έξοδος από το τρίτο θα είναι για να μπούμε στο τέταρτο, έστω και άτυπο, μνημόνιο.

Ο προϋπολογισμός είπατε ότι…

Είναι κοινωνικά άδικος, καθώς περιλαμβάνει αύξηση της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο συνταξιοδοτικό. Περιλαμβάνει ακραία υπερφορολόγηση για να επιτευχθούν υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο την ανακύκλωση της φτώχειας αντί της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.

Ποια είναι η θέση σας κ. Θεοχαρόπουλε στο ζήτημα των απεργιών;

Ο συνδικαλιστικός νόμος φτιάχτηκε πριν 35 χρόνια και τότε ήταν δημοκρατική κατάκτηση. Σήμερα όμως απαιτείται ένας νέος και πραγματικά προοδευτικός νόμος προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής. Δεν συμφωνώ με την ακινησία αλλά ούτε και με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» των εταίρων-δανειστών. Δυστυχώς όταν δεν προτείνεις εσύ εγκαίρως τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, φθάνεις στο τέλος να δεχθείς τα πάντα.

Ο κ. Τσίπρας έχει ανοιχτές γέφυρες με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Θέλει και μπορεί να καταλάβει το χώρο σας;

Ούτε θέλει ούτε μπορεί! Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ανήκει στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία. Το ερώτημα έχει απαντηθεί όχι από εμάς αλλά από την ίδια την πραγματικότητα. Εξάλλου, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ένα εθνικολαϊκιστικό υπερσυντηρητικό κόμμα, τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, μάλλον χτίζει γέφυρες με την Λεπέν και τον Τραμπ και όχι με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.

Τα γκάλοπ δείχνουν για το Κίνημα Αλλαγής και άνοδο και “ταβάνι”. Εσείς;

Υπάρχει αναμφίβολα μια σημαντική δυναμική που καταγράφεται και στις μετρήσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για «ταβάνι». Από τις επιλογές μας εξαρτάται να ωθήσουμε πιο δυναμικά το εγχείρημα αρκεί να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Με αφορμή το Συνέδριο της ΝΔ, τι θα λέγατε στον κ. Μητσοτάκη;

Ότι τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται με εθνική συνεννόηση και όχι με τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ». Ούτε βεβαίως με «μεσσιανισμούς», αυτούς τους έχει πληρώσει η χώρα. Ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς δεν είναι στρατηγικός σύμμαχος, αλλά ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ. Ότι αν αναζητά δεκανίκια σε μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε αυτόν τον ρόλο. Και θα τον ρωτούσα γιατί αν και ήταν τολμηρός ως βουλευτής σε διάφορα θέματα όπως στο σύμφωνο συμβίωσης, ως αρχηγός της ΝΔ δείχνει δέσμιος βαθιών συντηρητικών πολιτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων.

Και στον κ. Τσίπρα;

Ότι δεν έχει κάνει απολύτως καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του. Κυβερνά την χώρα λες και πρόκειται για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη στον Καμμένο και στον Πολάκη. Είναι όχι μόνο κρίμα αλλά και άδικο συνολικά για την Αριστερά και τους διαχρονικούς αγώνες της να ασκείται σήμερα μία τέτοια πολιτική από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ακόμη και σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με μνημόνια.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=10359