Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Τρία ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Στέργιος, Καλπάκης

Τα Νέα, 2020-02-12


Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σʼ ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης προϋποθέτει συγκεκριμένες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα: Τι κάναμε; Τι θέλουμε να κάνουμε; Τι κόμμα θέλουμε να είμαστε; Με άλλα λόγια, αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας, προγραμματικές θέσεις για το αύριο, μοντέλο κόμματος. Ερωτήματα που ναι μεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και το καθένα έχει την αυτονομία του στη συζήτηση που γίνεται, διαφορετικά χαρακτηριστικά και βαρύτητα. Ειδικά, όταν στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται πλέον η ΝΔ με μια νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική ατζέντα. Οπότε, το περιεχόμενο της συζήτησης και οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα πρέπει να υπηρετούν τον στόχο μας για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Η αποτίμηση για την εμπειρία της διακυβέρνησης, με τα σωστά και τα λάθη της, είναι απαραίτητη. Ωστε να υπερβούμε τα λάθη και να κρατήσουμε τα σωστά. Ομως, η αντιπολίτευση στη ΝΔ δεν μπορεί να γίνεται μόνο με το βλέμμα στραμμένο στα θετικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορούμε μονίμως νʼ απαντάμε «εμείς τα κάναμε καλύτερα». Εμείς πρέπει να πούμε πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα το 2030. Το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρουμε πάνω στα θετικά να χτίσουμε μια καινούργια πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Σε αυτά τα ζητήματα καλείται να δώσει απαντήσεις η συζήτηση για το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στην τετραετία της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τα Μνημόνια κι έδωσε ορθώς προτεραιότητα στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Με πρόσβαση όλων στις δομές Υγείας, με μια σειρά επιδομάτων και με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σήμερα, οφείλουμε να προωθήσουμε ένα πειστικό σχέδιο για το αύριο της χώρας μετά τα Μνημόνια. Δίπλα στο ενδιαφέρον μας για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα πρέπει να προστεθεί μια σύγχρονη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με έμφαση στους τομείς της τεχνολογίας, με προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στήριξη των νέων επιστημόνων και της καινοτομίας και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το τρίτο ερώτημα αφορά το μοντέλο του κόμματος που θα προωθήσει μια τέτοια πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών μίλησε για «εντολή μετασχηματισμού», κάτι που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές στη συνέχεια. Μετασχηματισμός σημαίνει νέες δομές κι όχι μια απλή διεύρυνση των υφιστάμενων. Σημαίνει σύγχρονες μέθοδοι πολιτικής συμμετοχής, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα, χωρίς διαφόρου είδους προσκόμματα. Με εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται μόνο μεταξύ των ειδικών. Οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μια νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα νέο μοντέλο κόμματος, συμμετοχικού και ανοιχτού για όλους τους προοδευτικούς πολίτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους.


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=10906