Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Παράταξη χρεοκοπίας της χώρας η Ν.Δ.

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη στον Δ.Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2020-07-04


«Η Ν.Δ. χρεοκόπησε τη χώρα με τις πολιτικές της το 2004-2009, θα τη χρεοκοπήσει και το 2020 με την εγκληματική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», υποστηρίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί σε εγρήγορση, για να μη μείνουν, όπως λέει, «κενό γράμμα» όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αυτές τις ημέρες η Ν.Δ. συμπληρώνει ένα χρόνο στη διακυβέρνηση, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός εμφανίζει υψηλή δημοφιλία. Πώς σχολιάζετε αυτές τις πρώτες 365 ημέρες και ποια προβλέπετε να είναι η συνέχεια;


Η Ν.Δ. εκλέχτηκε έχοντας ως σημαία τη μεσαία τάξη και την ανάπτυξη και κατάφερε να φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία και τα νέα λουκέτα προ των πυλών. Η κυβέρνηση, αντί να επιδοτήσει την εργασία, επιδότησε την αναστολή της, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης είτε είναι ανεπαρκή είτε έχουν αποτύχει στην εφαρμογή τους. Γι’ αυτό τους επόμενους μήνες υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικά τμήματα της κοινωνίας να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής. Ταυτοχρόνως η Ν.Δ. συνεχίζει τις «παλιές καλές» πρακτικές της ελληνικής Δεξιάς.

Τροφοδοτεί με δημόσιο χρήμα φιλικά επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα, κάνει «δουλειές» τύπου κατάρτισης- voucher, προχωρά σε αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις εξυπηρετώντας τα πελατειακά δίκτυα στα οποία παραδοσιακά στηρίζεται και διορίζει «άριστους» χωρίς καν πτυχίο σε κρίσιμους τομείς. Η Ν.Δ., όπως το πάει, θα αναδειχτεί «η παράταξη της χρεοκοπίας της Ελλάδας» - χρεοκόπησε τη χώρα με τις πολιτικές της το 2004-2009, θα τη χρεοκοπήσει και το 2020 με την εγκληματική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας.

Το πολιτικό κλίμα τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί και πάλι εξαιτίας της Novartis και άλλων αποκαλύψεων που αφορούν πρακτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για απόπειρα επανάληψης του «βρόμικου ’89». Πού οδηγεί η σκανδαλολογία και πώς μπορεί να γίνονται τέτοιοι παραλληλισμοί;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα η σκανδαλολογία και άλλο η συζήτηση για τα υπαρκτά σκάνδαλα. Σήμερα υπάρχει σκάνδαλο Novartis και η Ν.Δ. επιστρατεύει τη σκανδαλολογία για να το συγκαλύψει, αλλά και για να αποπροσανατολίσει από τη ζοφερή κατάσταση στην οικονομία.

Την ώρα μάλιστα που ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ υποχρεώνει τη Novartis να πληρώσει στο αμερικανικό Δημόσιο 310 εκατ. δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και όταν τρεις πρώην υπουργοί, πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, ενώ σε έναν από αυτούς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση. Αναφορικά με το 1989, σκάνδαλο Κοσκωτά υπήρξε, όπως υπήρξε και ο «Κουτσονόμος» του Κουτσόγιωργα, για αυτό το πολιτικό κλίμα εκείνη την εποχή απαιτούσε εξυγιαντικές κινήσεις.

Η παραπομπή όμως του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο και η στοχοποίησή του ήταν λάθος. Σήμερα συμβαίνει το πρωτοφανές, αντί να επιδιώκει η κυβέρνηση τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis, ενοχοποιεί όσους επιχείρησαν να το διερευνήσουν. Επιχειρούν μάλιστα να στοχοποιήσουν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας ότι δεν έχουν πάρει κανένα πολιτικό μάθημα από τα βιώματα του ’89, αν και έχουν περάσει 31 ολόκληρα χρόνια από τότε. Επειδή, όμως, βρισκόμαστε στο 2020, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η δημόσια ζωή του τόπου οδηγείται με ευθύνη της Ν.Δ. σ’ έναν κατήφορο με σοβαρές συνέπειες για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμφωνείτε με την άποψη ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για επανεκκίνηση του εγχειρήματος είναι η τελευταία ευκαιρία να μετασχηματιστεί το κόμμα σας σε παράταξη των προοδευτικών πολιτών;

Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία ευκαιρία, σίγουρα όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ηδη η πανδημία κράτησε πίσω τη διαδικασία του μετασχηματισμού, συνεπώς το επόμενο διάστημα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Οι πρόσφατες αποφάσεις ήταν σημαντικές τόσο σε επίπεδο συμβολικό, με την επικύρωση του τίτλου «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», όσο και σε επίπεδο ουσίας, με την επανεκκίνηση των εγγραφών και τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο του φθινοπώρου.

Χρειάζεται, όμως, να γίνουν περισσότερα πράγματα για να μη μείνουν κενό γράμμα. Για να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στο εγχείρημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τους εμπνεύσουμε πολιτικά. Με ένα σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και θα εκφράζει την κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας με τη μεσαία τάξη.

Να δώσουμε, επίσης, νέο νόημα στην κομματική ένταξη. Δημιουργώντας νέες δομές, ενεργοποιώντας όλα τα μέλη, παλιά και νέα, και υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους πολιτικής συμμετοχής. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ένα σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα όπου θα αξίζει να ενταχθείς και να αγωνιστείς για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Πάντως, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε την προοδευτική παράταξη και χαρακτηρίζει «τελειωμένη υπόθεση» τα σενάρια για διάλογο και συμπόρευση. Γιατί επιμένετε;

Γιατί κάθε μέρα που περνάει θα αναδεικνύεται η αδήριτη κοινωνική ανάγκη συμπόρευσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.

Οσον αφορά το ποιος εκφράζει κατά κύριο λόγο την ευρύτερη προοδευτική παράταξη το αποφάσισαν οι πολίτες στην κάλπη μόλις ένα χρόνο πριν, δίνοντας 32% στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το χειρότερο δεν είναι ότι η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνείται τον διάλογο, αλλά ότι για ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες ταυτίζεται με την πιο σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Ελπίζω να μη γίνει η στρατηγική επιλογή συμπόρευσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. με στόχο μία νέα συγκυβέρνηση.

Εμείς επιμένουμε στην προοπτική της συνεργασίας των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη βάση προγραμματικών θέσεων, προς όφελος της κοινωνίας. Ο διάλογος και η προοπτική συμπόρευσης δεν μπορεί να αποτελούν τελειωμένη υπόθεση, ειδικά τώρα που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας εκ νέου διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά.


Εκτύπωση στις: 2024-04-27
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11094