«Η Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

Αράντσα, Γκονθάλεθ

Συνέντευξη στη Μ.Βασιλείου, Τα Νέα, 2020-07-14


Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας από την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» ενόψει της σημερινής εις βάθος συζήτησης για την Τουρκία, στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Η ισπανίδα υπουργός απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά ΑΟΖ και γεωτρήσεις, ενώ καταδικάζει την «παρέμβαση ξένων παικτών» στη λιβυκή σύγκρουση, η οποία θα συζητηθεί επίσης από τους ΥΠΕΞ στην πρώτη με φυσική παρουσία συνάντησή τους, μετά την εκδήλωση της πανδημίας, στις Βρυξέλλες. Σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια ξεκαθαρίζει ότι η χώρα της είναι αντίθετη σε νέους μηχανισμούς αυστηρότητας πέραν των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Τέλος, τονίζει ότι η Ισπανία εργάζεται για να υπάρξει «συμβιβασμός» στο Συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της εβδομάδας.

«Αυτό που βλέπουμε μέσω σειράς μονομερών κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, και την Ισπανία. Ο πιο συνετός τρόπος για να προχωρήσουμε στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας είναι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο, όπου θα διασφαλίζεται ο σεβασμός σε αρχές και αξίες, με πολύ συγκεκριμένους όρους. Εχουμε το πρόβλημα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, που η ΕΕ θεωρεί ότι δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» δηλώνει ξεκάθαρα η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, ενόψει της σημερινής συζήτησης των ΥΠΕΞ, όπου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέφ Μπορέλ αναμένεται να ζητήσει τη συναίνεσή τους στο ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι αναγκαία για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι θα χρειαστούν νέες κυρώσεις προς την Τουρκία η ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι «θα ήταν καλύτερο να βελτιώσουμε τις σχέσεις, χωρίς να πρέπει να καταφύγουμε στο μέτρο των κυρώσεων. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οταν η ΕΕ αισθάνεται ότι άλλες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες τότε υπάρχουν συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε σθεναρά σταθεροί στις αξίες και τις αρχές, είναι θεμελιώδες για τις σχέσεις με τους εταίρους μας». Σχετικά με τη Λιβύη η κ. Γκονθάλεθ Λάγια εξέφρασε έντονη ανησυχία. «Η αστάθεια στη Λιβύη αποτελεί μεγάλη απειλή για την ΕΕ». Αλλωστε, συζήτησε το ζήτημα με τον γάλλο ομόλογό της σε συνάντηση στο Παρίσι την Πέμπτη. Η ισπανίδα ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η ΕΕ επιδιώκει να συμβάλει στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου για να υπάρξει παύση του πυρός και να έρθουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για να μειωθεί η αστάθεια και να επέλθει ειρήνευση. Οπως υπογράμμισε η ΕΕ «παρακολουθεί με ανησυχία την εξωτερική παρέμβαση άλλων κρατών στη Λιβύη, που επιδεινώνει την αστάθεια και πρέπει να αποφευχθεί». Σχετικά με το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ δηλώνει ότι «είναι θεμελιώδες ζήτημα ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο έχει ξεκάθαρους όρους». Αλλωστε θυμίζει ότι είναι «ένα ζήτημα ευαίσθητο για την Ισπανία» λόγω των ζητημάτων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με ορισμένες γειτονικές χώρες, όπως το Μαρόκο και την Αλγερία. «Παρακολουθούμε με ανησυχία τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο διότι βασικοί κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας δεν γίνονται σεβαστοί. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας πρέπει να γίνεται σεβαστό, και ιδίως όταν υπάρχει οριοθέτηση και χάραξη θαλάσσιων ζωνών, όπου στοιχεία και περιοχές διαφορετικών χωρών επικαλύπτονται. Στην περίπτωση αυτή, που αφορά ξεκάθαρα την ανατολική Μεσόγειο, η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται μέσω διαλόγου και όχι μέσω μονομερούς οριοθέτησης» τονίζει.

Ταμείο ανάκαμψης

Σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της εβδομάδας (17-18 Ιουλίου) η ισπανίδα υπουργός τονίζει ότι «η πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης πρέπει να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και δεν έχουμε απολύτως καμία δυσκολία με αυτό».

Επεξηγεί ότι τα σχέδια ανάκαμψης, που έχουν κληθεί να ετοιμάσουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τους στόχους της απανθρακοποίησης, της ψηφιοποίησης και της ενσωμάτωσης. «Αυτά είναι τα τρία μεγάλα θέματα που η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να προωθηθούν από κάθε χώρα, οπότε το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτούς τους στόχους και συνεπώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση». Δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνδέσουμε την ανάκαμψη με τις μεταρρυθμίσεις», απορρίπτοντας, όμως, τη θέση των «φειδωλών» κρατών, που θέτουν θέμα αυστηρής αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων, πέραν όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. «Υπάρχει, το ευρωπαϊκό εξάμηνο βάσει του οποίου κάθε μέλος της ΕΕ, όλες οι χώρες, όχι μόνο οι χώρες στον Νότο, αλλά και εκείνες στον Βορρά, πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις» λέει κατηγορηματικά. «Το 2020 δεν είναι το 2010. Σήμερα έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα, μια πανδημία, που χτυπά σκληρά όλη την ΕΕ και όλο τον κόσμο. Οι χώρες δεν χρειάζονται τρόικα για να τους πουν τι πρέπει να κάνουν γιατί στο ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται σαφώς τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική τους διαχείριση. Δεν πρέπει να εφεύρουμε νέους μηχανισμούς ούτε να προχωρήσουμε στην αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, αλλά να εφαρμόσουμε υπεύθυνα τους κανόνες που έχουμε».

Οχι περισσότερα χρήματα ως δάνεια

Σε ανάλογο τόνο απορρίπτει τη θέση των «φειδωλών» να δοθούν περισσότερα χρήματα από το Ταμείο ως δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις. «Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ μεταβιβάσεων και δανείων, διότι μέρος του προβλήματος είναι το πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο ορισμένων κρατών. Εάν δεν υπάρχει κατανόηση για την αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων της πρότασης της Επιτροπής, θα θέσουμε σε κίνδυνο την εσωτερική αγορά της ΕΕ» λέει αναφερόμενη στο Next Generation EU ύψους 750 δισ. ευρώ με τα 500 δισ. να δίνονται ως επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια την οποία διατήρησε αμετάβλητη (στο ύψος και την αναλογία) στην πρότασή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Προβλέπει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στο συμβούλιο των ηγετών των «27» σε λίγες μέρες; «Η Ισπανία εργάζεται για να υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα» δηλώνει. Σήμερα, άλλωστε, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει στη Χάγη για συνάντηση με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, τον σκληρότερο εκ των «φειδωλών».

Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11117&export=html