Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Πορτογαλία: Ο Κόστα με την Αριστερά για τη στήριξη εργαζομένων και κοινωνίας

Αργύρης, Παναγόπουλος

Αυγή, 2020-09-07


«Κανείς δεν έστειλε τελεσίγραφο. Αυτό που ειπώθηκε ήταν το προφανές. Πρέπει όλοι να το συμμεριστούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και επομένως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια πολιτική κρίση. Όλοι θα εργαστούμε για να υπάρξει μια συμφωνία με ορίζοντα τη διάρκεια της θητείας της Βουλής» τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκτιμώντας πως η προνομιακή συνέχιση του διαλόγου με τα κόμματα της Αριστεράς δεν θα αφορά μόνο μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά ολόκληρης της θητείας της Βουλής, μεσούσης της πανδημίας και μάλιστα μετά από την ύφεση που έφθασε στο ιστορικό 16,3% το δεύτερο τρίμηνο, τα τέταρτα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι πρώτες συναντήσεις των σοσιαλιστών με το Μπλόκο της Αριστεράς και το μικρό ΡΑΝ προ ημερών ενίσχυσαν την αισιοδοξία του Κόστα ότι «υπάρχουν εξαιρετικές προϋποθέσεις ότι αυτό θα επιτευχθεί. Η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς απέρριψε τα σενάρια πολιτικής κρίσης εκτιμώντας πως «αποτελούν ένα ανύπαρκτο πρόβλημα και δεν ενδιαφέρουν κανέναν», υπογραμμίζοντας ότι το Μπλόκο δεν έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, αλλά «ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς θα εργαστούμε για να λειτουργήσουν καλύτερα η Υγεία και τα σχολεία». «Τα προβλήματα δεν λύνονται απειλώντας με μια κρίση και μάλιστα χωρίς να προτείνονται λύσεις» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κ.Κ. Ζερόνιμο Ντε Σόουσα.

Ο Κόστα μάλιστα παρουσίασε και την ατζέντα των συναντήσεων με το Μπλόκο της Αριστεράς, τους Πράσινους (PEV), το μικρό PAN και τελευταίο το Πορτογαλικό Κ.Κ., ενώ έγινε σαφές ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, κυρίως την Καταρίνα Μαρτίνς του Μπλόκου της Αριστεράς και του Ζερόνιμο Ντε Σόουσα του Πορτογαλικού Κ.Κ., θα διεξαχθούν στην έδρα της κυβέρνησης χωρίς συνεντεύξεις Τύπου και ανακοινώσεις, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο δεξιός Πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουσα στηρίζει την πολιτική του Κόστα για τη συνεργασία του με τα κόμματα της Αριστεράς εκτιμώντας ότι «η χώρα ζει μια περιπέτεια. Μετά την κρίση στην Υγεία και την οικονομία, μια πολιτική κρίση θα αποτελούσε μια συνολική περιπέτεια γιατί θα είχαμε μακροπρόθεσμη κρίση». Ο πρόεδρος του δεξιού PSD Ρουί Ριό αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «μια πολιτική κρίση θα αποτελούσε ένα κακό σενάριο για τη χώρα» και μάλιστα από τη στιγμή που «ο πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι τα κόμματα της Αριστεράς θα είναι οι προνομιακοί συνομιλητές των διαπραγματεύσεων» για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 η αύξηση των δημόσιων δαπανών θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,95 δισ. ή 2,1% του ΑΕΠ.

Μείωση ΦΠΑ στο 13% από 23% στην ενέργεια

Παράλληλα με ένα «κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά δίκαιο μέτρο», όπως η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια για το 86% των νοικοκυριών στο 13% από το 23% από την 1η Δεκεμβρίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αποφάσισε να δώσει την Πέμπτη ένα νέο μήνυμα στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και στους εργαζόμενους για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από την πανδημία.

Με την απόφασή του αυτή το υπουργικό συμβούλιο θα προσφέρει 150 εκατ. κυρίως στα ασθενέστερα νοικοκυριά, αφού το μέτρο θα αποφορά 5,2 εκατ. νοικοκυριά, περίπου το 86% των συνολικών νοικοκυριών της χώρας, που θα μπορούν να καταναλώνουν τις πρώτες 100 kWh κιλοβατώρες με μειωμένο ΦΠΑ στο 13%. Το μέτρο αφορά τις πολυμελείς οικογένειες, με τουλάχιστον πέντε άτομα στον οικογενειακό πυρήνα τους, ενώ η μείωση του ΦΠΑ θα φθάνει από την 1η Μαρτίου του 2021 στο 50% για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες KWh.

Για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια θα υποχωρήσει στο 6%, ενώ στα νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα θα παραμείνει στο 23%. Η κυβέρνηση της Λισσαβώνας κατέθεσε μάλιστα το μέτρο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξει καμία ένταση ή αντίρρηση από την πλευρά της ευρωπαϊκής κυβέρνησης. «Είναι ένα μέτρο κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά δίκαιο και ταυτόχρονα δημοσιονομικά υπεύθυνο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο.

Υγιή ασφαλιστικά ταμεία

Τα δύο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της Πορτογαλίας πάντως συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικά πλεονάσματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που έφθασαν στα 542 εκατ., παρά την κατακόρυφη μείωσή τους εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση, από πλεονάσματα 2,14 δισ. του πρώτου εξαμήνου του 2019. Το πλεόνασμα του ταμείου της κοινωνικής ασφάλισης, του ενός εκ των δύο ασφαλιστικών ταμείων, μειώθηκε στα 352 εκατ. εξαιτίας της αύξησης των παροχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά 786 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων τα 692 εκατ. αφορούσαν τα επιδόματα για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Οι δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης για επιδόματα ανεργίας, τα κοινωνικά επιδόματα ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 18,7%, αύξηση που δείχνει και την ευαισθησία της πορτογαλικής κυβέρνησης να στηρίξει τους ανέργους και τους εργαζόμενους την εποχή του ιού, ενώ η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κατέγραψε την Τετάρτη σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να φτάνουν τα 30.415.

5,9 δισ. από το SURE

Ο Κόστα κέρδισε και μια σκληρή μάχη μέσα στην Ε.Ε. για να διασφαλίσει σημαντικούς κοινοτικούς πόρους για τη στήριξη της απασχόλησης και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας του αντέχουν την επίθεση του κορωνοϊού καταγράφοντας ακόμη σημαντικά πλεονάσματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Πορτογαλία θα λάβει για τη στήριξη της απασχόλησης 5,9 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, τη στιγμή που η Ελλάδα, μια ανάλογη σε πληθυσμό χώρα με την Πορτογαλία, θα λάβει εξαιτίας της καταστροφικής αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάτι λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 2,7 δισ., ενώ ακόμη και μικρότερες από την Ελλάδα χώρες θα λάβουν αναλογικά πολλαπλάσια στήριξη σε σχέση με την Αθήνα, όπως η Σλοβενία, που θα λάβει 1,1 δισ., η Κροατία 1 δισ., η Σλοβακία 631 εκατ., η Λιθουανία 602 εκατ., η Κύπρος 479 εκατ., η Μάλτα 244 εκατ. και η Λετονία 192 εκατ.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11220