Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το θερμό φθινόπωρο του Μακρόν...

Ελένη, Τσερεζόλε

Αυγή της Κυριακής, 2020-09-13


Σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο, εν μέσω των περιορισμών που επιβάλλει ο ιός, αρχίζουν να μπαίνουν σε θέση μάχης όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης

Μπορεί ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν να δίνει μάχες κατά του Ερντογάν στα ταραγμένα νερά της ανατολικής Μεσογείου, θα αναγκαστεί όμως να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο στη σκιά της πανδημίας, που τελευταίως δείχνει τα δόντια της, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών είναι μάλλον δυσοίωνες. Έτσι, σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο, εν μέσω των περιορισμών που επιβάλλει ο ιός, αρχίζουν να μπαίνουν σε θέση μάχης όλες οι δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι, έτσι, τυχαίο το ότι, αν και δεν διαδήλωναν στους δρόμους, τα “Κίτρινα Γιλέκα” διατήρησαν εστίες αντίστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διοργανώνουν την πρώτη τους, μετά την πανδημία, δημόσια διαδήλωση. Στόχος η ανανέωση της δυναμικής τους. Τα παλιά συνθήματα, εκείνα που σημάδεψαν την αρχή του κινήματος τον Νοέμβριο του 2018, κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από τα μέσα Αυγούστου.

Η προσέλευση στην πρώτη διαδήλωση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια του κινήματος. Σύμφωνα με μία από τις ηγετικές προσωπικότητες των “Κίτρινων Γιλέκων”, τον Ζακ Μιό, οι νέες διαδηλώσεις εστιάζονται σε τρεις άξονες: “Ζούμε, δεν επιβιώνουμε απλά”, “άμεση και συμμετοχική δημοκρατία”, “τέλος στα προνόμια των εκλεγμένων”. Οι πρωταγωνιστές του κινήματος αισιοδοξούν λέγοντας ότι “η φωτιά σιγοκαίει και το κίνημα θα γνωρίζει το δεύτερο κύμα του” προσθέτοντας ότι αυτό “δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει”.

Την ίδια στιγμή, στο συνδικαλιστικό πεδίο, οι συνδικαλιστές ετοιμάζονται και αυτοί για δυναμική “επιστροφή”. Σε συνέντευξή του στην "Ουμανιτέ" ο γενικός γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου, του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ θέτει το θέμα του ελέγχου της στήριξης από το κράτος των επιχειρήσεων, της λήψης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ενώ προειδοποιεί κατά ενδεχόμενης βίας απέναντι στο δεύτερο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που έρχεται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πανδημία “θα έχει συνέπειες στο μέλλον ανατρέποντας βαθιά τη λειτουργία της χώρας, μας θέτει μπροστά σε σειρά θεμάτων”. “Αποκάλυψε για παράδειγμα την επιτακτική ανάγκη βιομηχανικής ανεξαρτησίας σε ζητήματα υγείας, κατασκευής μασκών και φαρμάκων. Έριξε φως στα προβλήματα του προσωπικού των νοσοκομείων που αγωνίζονται εδώ και 18 μήνες για τον δημόσιο τομέα ζητώντας περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Η μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία τους δικαίωσε. Η υγειονομική κρίση μας έφερε επίσης αντιμέτωπους με το κοινωνικό μας μοντέλο, που είχε δεχθεί τις επικρίσεις διαδοχικών κυβερνήσεων και των εργοδοτών και το οποίο, παρά τα σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε, ανταποκρίθηκε με επάρκεια. Τέλος, ο ιός αποκάλυψε όλα τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας. Η οργάνωση της εργασίας ανατράπηκε, ο εγκλεισμός απομόνωσε πολλούς μισθωτούς. Τέθηκαν το θέμα της μείωσης του χρόνου δουλειάς και η σχέση μας με το περιβάλλον και τον πλανήτη”.

Ο γενικός γραμματέας του CGT έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την “αναβίωση των παλιών μεθόδων: η πολιτική απάντηση θα περιοριστεί στην αύξηση της βοήθειας προς τις επιχειρήσεις χωρίς ποτέ να τίθεται το θέμα του ελέγχου της”. “Το κράτος έδωσε 5 δισ. ευρώ στη Ρενό ξεχνώντας ότι, πέρσι, ο όμιλος είχε πληρώσει 1 δισ. στους μετόχους του, ενώ απολύει χιλιάδες εργαζόμενους” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά θυμίζοντας ότι, παρά τις διεκδικήσεις του συνδικάτου, σήμερα οι εργαζόμενοι χάνουν μηνιαίως το 16% του μισθού τους. “Πρέπει να ελέγξουμε τις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα”. Θερμό, έστω και σε συνθήκες πανδημίας, αναμένεται το γαλλικό φθινόπωρο της κυβέρνησης Μακρόν...


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11228