Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Προετοιμασίες για σοκ

Αντώνης, Παπαγιαννίδης

economia.gr, 2020-09-23


Καθώς τελειώνει το γ’ 3μηνο του annus horribilis 2020 – δηλαδή το τρίμηνο που περιλαμβάνει την καρδιά της τουριστικής περιόδου: Ιούλιος-Αύγουστος-Στεπτέμβριος, η οποία τελικώς δεν κατάφερε να κρατηθεί καθώς και ο Γιάννης Ρέτσος του ΣΕΤΕ δέχεται ότι ίσχυσε το δυσμενές σενάριο και μείναμε γύρω στα 3 δις σε εισπράξεις αντί προσδοκιών 18 δις «προ Covid» – και μάλιστα φεύγει το 3μηνο με νέα φάση συζήτησης για επαναφορά lock-down στην Αττική όπου συγκεντρώνεται άνω του 45% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αρχίζουν έστω και με σεμνοπρεπή καθυστέρηση να προετοιμάζουν το έδαφος για μια εικόνα σαφώς χειρότερη από τις «κρατούσες» προβλέψεις.

Χαρακτηριστικό: ενώ όλοι μέχρι πριν μέρες ξόρκιζαν το ενδεχόμενο νέου lock-down, τώρα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μας πληροφόρησε (συνεντευξιαζόμενος στον ΣΚΑΙ) ότι η οικονομία αντέχει κι ένα δεύτερο lock-down. Προκειμένου, δε, να μισο-εξηγήσει την αλλαγή εκτίμησης – μέχρι και ο Πρωθυπουργός είναι on-record ότι δεν θα υπάρξει lock-down (Αύγουστος), ήδη ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένο lock-down (δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου) – επικαλείται ο ΥΠΟΙΚ την ύπαρξη ταμιακών διαθεσίμων 37,5 δις μετά τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές. Ο δε ΑΝΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης θεωρεί αποφασιστική (στο Action 24) την διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για τα Ελληνικά ομόλογα.

Στην προετοιμασία ανώμαλης προσγείωσης προσήλθε και ο Γιάννης Στουρνάρας (αυτός στην διαδικτυακή συζήτηση του «Η Ελλάδα μετά (;)» του Βαγγέλη Βενιζέλου, με διόρθωση του βασικού σεναρίου της ΤτΕ για ύφεση στο σύνολο του 2020 στο -7,5% (αντί προηγούμενης -5,8%), δίπλα σε πρόβλεψη για «κόκκινα δάνεια Covid” στα 8-10 δις ευρώ – και δυσμενές σενάριο για ύφεση -9,4%. Ανάλογη και η καινούργια πρόβλεψη που διακινείται από ΥΠΟΙΚ, που κάνει λόγο για -8%. Με το β’ 3μηνο της χρονιάς να τρέχει με -15%, μετά απο αρκετά ικανοποιητικό α’ 3μηνο, που έδωσε συνολικά 6μηνο στο -7,9%, αληθινά διερωτάται κανείς πού στηρίζεται η επίσημη ψυχραιμία.

Τώρα , πώς αυτή προετοιμασία εδάφους για δυσοίωνα νέα αλλά με ταυτόχρονη επίδειξη ψυχραιμίας «κάνει καλό» στο κλίμα στην οικονομία – όταν ακόμη και πριν προκύψει αναγκαστικό κλείσιμο δραστηριοτήτων (διότι είτε βαφτιστεί lock-down, είτε όχι, αυτή είναι η ουσία) η ροπή προς κατανάλωση συμπιέζεται – είναι κάτι που ανάγεται στην στρεβλή ανάγνωση του ρητού «η οικονομία είναι ψυχολογία». Αμα το γ’ 3μηνο που κλείνει διαμορφωθεί στα 10 δις ευρώ σε ΑΕΠ κάτω από το περυσινό, όπως και να διατυπωθούν οι επίσημες προβλέψεις το σοκ θα είναι μεγάλο. Η πάγια καθυστέρηση δημοσιοποίησης στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται αρμοδίως ότι θα συγκρατήσει το κλίμα.

Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11266