Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Πλεύση σε διεθνή ύδατα

Θόδωρος, Τσίκας,

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,


Εάν το «Ορούτς Ρέϊς» πλεύσει στα όρια που προσδιορίζει η νέα NAVTEX της Τουρκίας, θα είναι μια προβληματική κίνηση, που ανεβάζει την ένταση και επιβαρύνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εν όψει των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν θα παραβιάζει, όμως, την εθνική κυριαρχία ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από την στιγμή που καμία ελληνική κυβέρνηση (ορθώς) δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μας πέραν των 6 μιλίων, η πλεύση του θα είναι σε διεθνή ύδατα. Επίσης, εφόσον δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στον βυθό της περιοχής δεν υφίσταται προσδιορισμένη ελληνική ή τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν υπάρχουν δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης.

Αποκρύπτεται από την ελληνική κοινή γνώμη ότι, πριν τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου. Ποιον σκοπό εξυπηρετούσε αυτή η ενέργεια, όταν αναμένουμε έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου; Μήπως υπάρχουν ορισμένοι και στην ελληνική πλευρά που δεν επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης ;


Εκτύπωση στις 14/04/2021
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=11330