Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η Κίνα, τα τεστ και εμείς

Λάμπρος, Τσουκνίδας

Αυγή, 2020-11-15


Η σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη των εκατοντάδων χιλιάδων κρουσμάτων (και νεκρών) και μιας οικονομίας σε ύφεση είναι ζοφερή

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωνε επισήμως ότι η Κίνα είχε νικήσει τον κορωνοϊό. Ένα μήνα μετά, το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατέγραφε άνοδο 4,9%. Σε αυτό το φόντο, στις 9 Οκτωβρίου οι αρχές του Τσινγκτάο, βιομηχανικής πόλης σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων και με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ζωής στη χώρα, ανακοίνωναν τη διενέργεια τεστ σε όλο τον πληθυσμό εντός πενθημέρου μετά τον εντοπισμό 12 (ολογράφως: δώδεκα) θετικών κρουσμάτων.

Η σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη των εκατοντάδων χιλιάδων κρουσμάτων (και νεκρών) και μιας οικονομίας σε ύφεση είναι ζοφερή. Η Δύση -και η ελληνική κυβέρνηση ακόμα περισσότερο- δεν θέλουν να διδαχθούν από την επιμονή των Κινέζων, ακόμα και τώρα, στα μαζικά τεστ, που μαζί με τις ιχνηλατήσεις, τον αυστηρό περιορισμό των θετικών και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας συνιστούν αποφασιστικό παράγοντα ανόρθωσης οικονομίας και κοινωνίας.

Εδώ η κυβέρνηση επιμένει ότι στα λεωφορεία δεν κολλάει, δίνει τα τεστ στους ιδιώτες, κρατά το ΕΣΥ αποδυναμωμένο και την οικονομία με τους εργαζόμενους στην εντατική, παραβλέποντας το δίδαγμα μιας άλλης ισχυρής οικονομίας, της Ιαπωνίας, που διέθεσε εκατοντάδες δισ. για να σταθεί στα πόδια της.

Αδιόρθωτος ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, απέδιδε το δεύτερο οριζόντιο lockdown στο ότι "είδαμε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα μια δραματική, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα". Λες και οι επιστήμονες, τους οποίους κατά τα άλλα επικαλείται, δεν προειδοποιούσαν εδώ και μήνες για το δεύτερο κύμα και εδώ και πολλές εβδομάδες για τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως που μετράμε κάθε απόγευμα.

Αντί μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ο Μητσοτάκης ζητάει "να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ώστε, όταν έρθει με το καλό το εμβόλιο, να βρει όρθια και την κοινωνία", ενώ, μετά τη διαπίστωση πως το φιλότιμο είναι το εθνικό μας εμβόλιο, διαφημίζει το εμβόλιο της Pfizer: "Δεν είναι απλά ασφαλές, αλλά και άκρως αποτελεσματικό". Μακάρι.

Διεθνώς, πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, έχοντας υπόψη μόνο μια δήλωση της εταιρείας περί αποτελεσματικότητας 90% και όχι αναλυτικά στοιχεία, δεν γνωρίζουν πόσο διαρκεί η ανοσία που δημιουργεί το -οποιοδήποτε- εμβόλιο, τι χαρακτηριστικά έχει το άλλο 10% ούτε αν ο εμβολιασμός διασφαλίζει ότι δεν θα παραμένουμε φορείς μετάδοσης του ιού χωρίς να αρρωσταίνουμε.

Αν συνυπολογιστεί ο χρόνος για τον εμβολιασμό όλων των Ευρωπαίων, το 2021 δεν εμφανίζεται τόσο ρόδινο όσο θέλει η καμπάνια πολιτικής επικοινωνίας, που επιχειρεί να ταυτίσει τη θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας, παιδείας και ασφάλισης, με "πεταμένα λεφτά"... Κακός σύμβουλος οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11406