Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

«Να αποπληρώσει η Ε.Ε. το χρέος της πανδημίας»

Λούκα, Βισεντίνι

Συνέντευξη στη Χ. Κοψίνη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2021-03-20


«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Στη συμπεριφορά των κυβερνήσεων κυριαρχεί ο κατακερματισμός ως προς την αξιοποίηση των πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν από το Tαμείο Ανάκαμψης»

Να αποπληρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη-μέλη το νέο δημόσιο χρέος που θα προκύψει από τη δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προτείνει ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Λούκα Βισεντίνι

● Πώς σχολιάζετε την πρόταση των εκατό επιφανών οικονομολόγων και προσωπικοτήτων για «κούρεμα» από την ΕΚΤ του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών;

Η ιδέα για τη μείωση ή την αναδιάρθρωση του χρέους είναι πάντα ενδιαφέρουσα και δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Αλλά το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι το χρέος στην ΕΚΤ, αλλά το δημόσιο χρέος που αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και της απασχόλησης. Προέχει η αντιμετώπισή του, πολύ περισσότερο που στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ποσοστό 40% ή και περισσότερο είναι δάνεια και όχι επιχορήγηση. Δάνεια τα οποία πρέπει να απορροφηθούν από όσες χώρες κάνουν χρήση μέχρι το 2026. Αυτό το νέο δημόσιο χρέος πρέπει να εξοφληθεί από την Ε.Ε. Αυτή πρέπει να αποπληρώσει τα ομόλογα που εκδόθηκαν για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

● Η ΕTUC από την αρχή της πανδημίας υποστήριξε τα σχήματα μείωσης του χρόνου εργασίας με επιδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό SURE. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το επόμενο βήμα;

Aυτός ο Μηχανισμός ενδείκνυται κυρίως για έκτακτες ανάγκες. Είναι ένα μέτρο χορήγησης επιδοτήσεων σε συνθήκες επείγουσας κατάστασης, είτε απευθείας σε επιχειρήσεις είτε στους εργαζόμενους, ανάλογα με τον σχεδιασμό των εθνικών συστημάτων. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία και δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις, το SURE δεν θα είναι αποτελεσματικό.

● Εννοείτε στην περίοδο της ανάκαμψης;

Η ανάκαμψη είναι μια διαφορετική ιστορία. Για να επιτευχθεί απαιτούνται επενδύσεις, μαζικές επενδύσεις και δημιουργία μαζικών θέσεων εργασίας. Αλλά είναι απολύτως κρίσιμο θέμα, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις δουλειές τους να μη βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης. Οι εταιρείες πρέπει να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουμε τη μετατροπή του SURE σε ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα χρηματοδότησης των επιδομάτων ανεργίας και των ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

● Είστε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα;

Οχι, καθόλου αισιόδοξος γιατί βλέπουμε ότι στη συμπεριφορά των κυβερνήσεων κυριαρχεί ο κατακερματισμός. Συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά ως προς την αξιοποίηση των πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν από το Tαμείο Ανάκαμψης. Κάποιες σοβαρές σχεδιάζουν ήδη επενδύσεις για την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία, ενώ άλλες δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Δεν έχουν σχέδιο ανάκαμψης για τις οικονομίες τους.

Επιπροσθέτως, υπάρχει ένα θέμα με την παράταση των προσωρινών μέτρων στήριξης. Χρειάζεται να επεκταθούν τουλάχιστον για ακόμη ένα έτος. Aκόμη κι αν γίνουν οι σωστές επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ώστε να επιστρέψει η ανάκαμψη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα έκτακτα μέτρα να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το 2022!

● Πλαίσιο κατώτατου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει ελπίδα να υιοθετηθεί η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό όταν διατυπώνονται ισχυρές αντιρρήσεις από την ευρωπαϊκή οργάνωση εργοδοτών ΒusinessEurope;

Mε όλα είναι αντίθετη η BusinessEurope. Ακόμη και με την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Αλλά πάντα αποτυγχάνει. Είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα αποτύχει.

Η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό είναι ήδη καθ’ οδόν. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο με τις πολιτικές ομάδες να καθορίζουν τους εισηγητές τους. Επίσης το Συμβούλιο έχει δημοσιοποιήσει μια θετική νομική γνωμοδότηση. Το σχέδιο Οδηγίας συζητήθηκε προ ημερών, ενώ από τη συζήτηση στο EPSCO (Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας) προέκυψε ότι εκφράζεται σκεπτικισμός από τρία ή τέσσερα κράτη-μέλη. Θα αναζητηθούν συμβιβασμοί και μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι η Οδηγία θα εγκριθεί.

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» προτάσσει τη διόγκωση του δημόσιου χρέους ως κορυφαίο ζήτημα το οποίο, όπως αναφέρει, αν αντιμετωπιστεί μόνο από τα κράτη-μέλη, θα συναντήσουν τρομακτικά εμπόδια στην ανάταξη των οικονομιών τους. «Το χρέος το οποίο αναλαμβάνουν μετά την έκδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων δεν πρέπει να αποπληρωθεί από τις χώρες αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιώντας τα εργαλεία της φορολογίας που έχει και από τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους, όπως είναι η φορολογία για τα δικαιώματα άνθρακα, για τη ρύπανση ή ο ψηφιακός πόρος», επισημαίνει ο γ. γ. της ETUC.

Λούκα Βισεντίνι: «Να αλλάξει ριζικά το Σύμφωνο Σταθερότητας»

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μη αναγνωρισμένες πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στις περικοπές δαπανών από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει απλώς να αναβληθεί, αλλά να αλλάξει ριζικά, ώστε να επιτρέψει στις μαζικές επενδύσεις που να προσφέρουν πλήρη απασχόληση και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στα κράτη-μέλη το πράσινο φως για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για να μας φέρουν πιο ενωμένους στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις»


Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11634