Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Τηλεργασία χωρίς δικαίωμα αποσύνδεσης

Διονύσης, Τεμπονέρας

Αυγή, 2021-04-11


Η πρακτική της τηλεργασίας, εδώ και 13 μήνες, έχει θεσμοθετήσει την απόλυτη ασυδοσία, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες, ελλείψει ρυθμιστικών κανόνων, έχουν μετατρέψει τα σπίτια των εργαζομένων σε «εργασιακές γαλέρες»

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Δεσπόζουσα θέση στις επιμέρους ρυθμίσεις αναμένεται να έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης ακολουθεί την «πεπατημένη», όπως και ο προκάτοχός του κ. Βρούτσης, παρατείνοντας συνεχώς τη δυνατότητα του εργοδότη να μετατρέπει μονομερώς μια σύμβαση εργασίας σε σύμβαση τηλεργασίας. Αυτή η πρακτική, εδώ και 13 μήνες, έχει θεσμοθετήσει την απόλυτη ασυδοσία κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες, ελλείψει ρυθμιστικών κανόνων, έχουν μετατρέψει τα σπίτια των εργαζομένων σε «εργασιακές γαλέρες».

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων της τηλεργασίας θα προβλέπεται μεν διαβούλευση, αλλά και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης και για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. Είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις ξέρουν τον τρόπο να θέσουν τα κατάλληλα «διλήμματα» σε εργαζόμενους που θα αντιδράσουν στις μετατροπές των συμβάσεών τους.

Βασικό ζήτημα παραμένει η κατοχύρωση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση». Μάλιστα, μόνο τυχαίο δεν φαίνεται να είναι το ότι πρόσφατα στην Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν τροπολογία που προέβλεπε το πάγωμα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην αποσύνδεση για τους τηλεργαζόμενους.

Ψήφισαν δηλαδή το «πάγωμα» του δικαιώματος του εργαζόμενου, που δουλεύει με τηλεργασία, να μπορεί να αποσυνδεθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως υπολογιστές, λάπτοπ, κινητό, μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου εργασίας του, χωρίς τον φόβο της απόλυσης ή της εργασιακής βίας!

Ζητήματα που παραμένουν αρρύθμιστα είναι η πρόβλεψη για επιβάρυνση του εργοδότη με το κόστος εξοπλισμού και λοιπών δαπανών (αναλώσιμα), που είναι παρεπόμενα της τηλεργασίας. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε απόλυση εργαζομένου με την αιτιολογία ότι δεν είχε εξασφαλίσει γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης στο Internet ώστε να μπορεί να επικοινωνεί απρόσκοπτα με τη μητρική επιχείρηση.

Επίσης η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει θεσπίσει ρύθμιση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζομένων, για τον σεβασμό της οικογενειακής ζωής, για τη χρήση κάμερας, για επιδόματα άδειες κ.λπ., παρά το γεγονός ότι τυπικά το 50% των εργαζομένων της χώρας δουλεύει σε καθεστώς τηλεργασίας εδώ και αρκετούς μήνες.

Τέλος η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να εισαγάγει στην αγορά εργασίας την ψηφιακή κάρτα εργασίας δημιουργεί εύλογα το ερώτημα γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος 3996/2011, που προβλέπει τη χρήση της κάρτας εργασίας, σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (δηλαδή την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας), που ισχύει εδώ και μία δεκαετία.

Η κυβέρνηση, υπακούοντας σε εγχώρια και διεθνή εργοδοτικά λόμπυ, επέτρεψε την πλήρη απορρύθμιση των νέου τύπου, εξ αποστάσεως, εργασιακών σχέσεων. Αυτή η αργοπορία δημιούργησε τετελεσμένα εις βάρος του κόσμου της εργασίας που δύσκολα ανατρέπονται.


Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11690