Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Λασίθι στην Πλώρη

Πρόσκληση για Νομαρχιακή Κίνηση

Αντώνης, Ανηψητάκης

2006-05-27


Το Λασίθι στην πλώρη της Κρήτης. Να το πιστέψουμε.

Μπορούμε να μπούμε μπροστά μ’ ένα τρόπο έξυπνο, σύγχρονο, απλό, αντιηρωικό, μαζικό και να κάνουμε τη ζωή στο νησί και στο νομό μας καλύτερη.

Α. Το όραμά μας: Ένα ακμάζον Λασίθι σε μια ακμάζουσα Κρήτη.

Τα σημαντικότερα θέλγητρα της Κρήτης είναι κοινά και προκαλούν για την συντονισμένη προβολή τους.

Τα σοβαρότερα προβλήματα της Κρήτης είναι κοινά και επιτάσσουν κοινή αντιμετώπιση. Προέρχονται από την στρεβλή της ανάπτυξη που έχει προκαλέσει βλάβες στο περιβάλλον, στα μνημεία, στην κοινωνία της.

Η επίκληση της ανεργίας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την άκριτη έγκριση τεράστιων επενδύσεων. Νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας θα προκύψουν, όταν άρουμε τις στρεβλώσεις και προετοιμάσουμε την υποδοχή των επιθυμητών επενδύσεων.

Οι τοπικιστικές επιδιώξεις χωρίς όραμα, αρχές και πρόγραμμα έχουν οδηγήσει συνολικά την Κρήτη σε αναπτυξιακή σύγχυση. Ποια λογική έχουν στο κρητικό τοπίο τα επιδοτούμενα υδροβόρα γκολφ, όταν οι μοναδικές μας αρχαιότητες εγκαταλείπονται;



Θα αναζητήσουμε την παγκρήτια συνεννόηση. Και τα πιο δύσκολα ζητήματα, ενέργεια, εφετεία, οπλοχρησία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνδρομή των ξεχασμένων πολιτικών εργαλείων: του χρόνου, της παιδείας, του πολιτισμού. Θα προκαλέσουμε ένα προγραμματικό συνέδριο, χωρίς τον περιοριστικό ορίζοντα ενός Κοινοτικού Πλαισίου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φθίνει. Αργά η γρήγορα η ανάγκη ουσιαστικής Αποκέντρωσης θα οδηγήσει στην αιρετή Περιφέρεια. Στο Λασίθι όμως, στο νομό με το αναπτυξιακό έλλειμμα και το ρουσφετολογικό πλεόνασμα, έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε στο μεσοδιάστημα. Να ξεπεράσουμε τον εσωτερικό τοπικισμό με τις ανταγωνιζόμενες πόλεις-κράτη και να αναδείξουμε την πληθυσμιακή μας αποκέντρωση σε πλεονέκτημα.

Το «Λασίθι στην Πλώρη» έχει ως κύριο προορισμό την προγραμματική συνεννόηση στο Λασίθι και στην Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου, πληγωμένος διπλά απ’ τον τοπικισμό, μπορεί να πρωτοπορήσει. Όσο καλύτερα τα καταφέρουμε μέσα τόσο πειστικότεροι θα είμαστε έξω. Από ένα Λασίθι που τσακώνεται και χωρίζεται στα 4, στις 4 πρώην επαρχίες του, από μια Κρήτη που τσακώνεται και διαιρείται στα 4, στους 4 νομούς της, να φτάσουμε σε ένα Λασίθι, σε μια Κρήτη 4Χ4.



Β. Ανιχνεύοντας ένα άλλο επίπεδο πολιτικής σκέψης

"Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε" μας συμβουλεύει ο Αϊνστάιν.

1. Πολιτική:

Είναι ο τρόπος διευθέτησης των κοινών. Καθορίζει τη ζωή μας, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά ή τα κυβικά μας.

Οι εξουσίες, από ματαιόδοξα τρόπαια, να γίνουν εργαλεία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για δημιουργική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.

Να ξεφύγουμε από τη διεκπεραίωση, την καταγγελία, το πολιτικό κόστος, τον τοπικισμό. Δράση τοπική με σκέψη σφαιρική. Σεβασμός, ολοκλήρωση, εφαρμογή των χωροταξικών μελετών.



2 Τεχνολογικές Εξελίξεις:

Τις δημιούργησαν εργαζόμενοι. Παρέχουν δυνατότητες βελτίωσης της ζωής, αλλά χρησιμοποιούνται με τρόπο που βλάπτει τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, την ειρήνη.

Για ένα καλύτερο κόσμο, για μια άλλη παγκοσμιοποίηση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνουν. Στο διαδίκτυο η Δημοκρατία έχει ιδρύσει μια ενδιαφέρουσα παροικία.

Η ψαλίδα κέντρου – περιφέρειας έχει κλείσει. Η Κρήτη, χθες μόλις, έγινε το κέντρο της παγκόσμιας φιλοσοφικής σκέψης. Να αναδείξει περιβάλλον, μνημεία, προϊόντα, διατροφή, πανεπιστήμια.

3. Νοοτροπία:

Ο έξυπνος Οδυσσέας σήμερα είναι προτιμότερο πρότυπο από τον ηρωικό Αχιλλέα.

Η αγορά μπορεί να γίνει το γήπεδο αλληλεγγύης των εργαζομένων για να ανακτήσουν, όσα χάνουν μέσα στις επιχειρήσεις. Μπορούμε καθημερινά να ψηφίζουμε ψωνίζοντας προϊόντα εταιρειών, που προσέχουν την ποιότητα, τον εργαζόμενο και το περιβάλλον.

Άλλοτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτισμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης.

Μπορούμε να προσδώσουμε κύρος στο Νομό, ποιότητα στη ζωή μας, αν στοιχηθούμε γύρω από μετρήσιμους στόχους, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, ο δραστικός περιορισμός των ατυχημάτων, εργατικών και τροχαίων.

Oι φιλόξενοι Λασιθιώτες να γίνουμε πρωτοπόροι στη δημιουργική κοινωνική ένταξη του ξένου, του Άλλου.

4. Ανάπτυξη:

Όσο ταυτίστηκε με την άμετρη λατρεία για το νέο και το πολύ, έβλαψε το περιβάλλον, υποθήκευσε το μέλλον. Έτσι γεννήθηκε η έννοια της αειφορίας, που ιεραρχεί ξανά τις αξίες: το μικρό μπορεί να είναι και ωραίο, η συντήρηση του παλιού μπορεί να είναι μια μοντέρνα υπόθεση.

Οι ερειπωμένοι οικισμοί μας επισκευαζόμενοι, σε συνδυασμό με την τηλεεργασία, μπορούν να γίνουν τόποι ελκυστικοί.



Εξίσου σημαντικό με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων, η προστασία των μη ανανεώσιμων πόρων, η θωράκισή μας από πιθανές καταστροφές.

Bάρος σε πρόληψη, υγεία, διατροφική ασφάλεια, πιστοποίηση βιολογικών, αποφυγή μεταλλαγμένων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ποιότητα υπηρεσιών. Iδιαίτερη μέριμνα σε πολιτισμό και νεολαία.



Τα έργα υποδομών να ιεραρχούνται με κοινά αποδεκτές αρχές. Η ωριμότητα τους να μην καθορίζεται από την επιλεκτική λίπανση μανδαρίνων και παλαιοκομματικών.

Δεν είναι λογικό ο Βόρειος Οδικός Άξονας (ΒΟΑΚ) στο μεγαλύτερο τμήμα του στο Λασίθι να έχει μέση ωριαία ταχύτητα 50ΚΜ, όταν στην υπόλοιπη Κρήτη είναι 90ΚΜ, κι αυτό το τμήμα να είναι το τελευταίο που αναβαθμίζεται, όπως δεν είναι λογικό, ο ΒΟΑΚ συνολικά, να υστερεί τόσο από την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης ή από τον αντίστοιχο οδικό άξονα της Κύπρου.



5. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση:

Πρώτο της μέλημα η εκπόνηση ενός νομαρχιακού προγράμματος, τεκμηριωμένου, συνεκτικού, ιεραρχημένου, ισορροπημένου χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, που θα ενώνει το νομό και θα διευκολύνει τους νέους.



Όσο διεκδικούμε δυο διεθνή αεροδρόμια ή βγάζουμε τα μάτια μας για μια σχολή ΤΕΙ δεν είμαστε σοβαροί. Αντίθετα μπορούμε να δείξουμε ότι τα νοσοκομεία μας συντονιζόμενα, συνιστούν κατάλληλο υγειονομικό μοντέλο για το νομό μας.



Απαιτείται σαφής διάκριση ρόλων τεχνοκρατών, πολιτικών. Οι μονόδρομες λύσεις δείχνουν τεχνοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, επάρκεια, αποτελεσματικότητα. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται.

Να αφουγκράζεται τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν τις άκουσε στον Αθερινόλακκο, ας προσέξει τώρα τι λένε για Αποσελέμη και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Λασιθιώτες,

με εσωτερική συνεννόηση, πολίτες, υπηρεσίες, αρχές, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Παραλλάσσοντας την προτροπή του Κένεντι, ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για μας.



Διαχρονικό καράβι η Κρήτη διαπλέει τη Μεσόγειο. Στις καλύτερες στιγμές της αξιοποιούσε τα κύματα, που έρχονταν απ’ όλες τις ακτές και δημιουργούσε πολιτισμό και πλούτο.

Το «Λασίθι στην Πλώρη» φιλοδοξεί να μας ξανασυνδέσει μ’ αυτή την παράδοση.

Σας καλώ όλους, όσοι ενστερνίζεστε τα παραπάνω, να μπείτε στο πλοίο. Ναύτες μαζί και ταξιδευτές είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε καλά. Και τον καπετάνιο θα τον επιλέξει το πλήρωμα. Ο υπογράφων δηλώνει απλώς τη διαθεσιμότητά του.

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1187