Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό

Γιάννης, Χατζηθεοδοσίου

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2021-07-09


Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη «χτυπήσει» τη χώρα και εντείνεται η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη μάχη επιβίωσής τους. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αποτυπώνεται καθαρά στην έρευνα που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Οταν το 75% των μικρομεσαίων δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, το 66% ότι δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και το 53% υποστηρίζει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση –ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας– όλο και περισσότερους επιχειρηματίες, τότε μόνο αισιόδοξη δεν τη χαρακτηρίζεις την κατάσταση.

Ειδικά από τη στιγμή που το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος «πνίγει» τους οφειλέτες ενώ η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, η προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεών τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Μόνος τρόπος για να διασωθούν κάποιες από αυτές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι η στήριξη από την Πολιτεία. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει, χωρίς την παραμικρή ευθύνη των μικρομεσαίων, αποτελεί υποχρέωση για το Κράτος να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας.

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν: Πρώτον, η αύξηση των εμβολιασμών. Σίγουρα θα βοηθήσει στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιορισμών που αν εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικοί για το επιχειρείν. Δεύτερον αλλά πολύ σημαντικό είναι το μέτρο που έχουμε προτείνει ως Επιμελητήριο, σχετικά με τη διαγραφή μέρους των οφειλών όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η ρύθμιση, θεωρώ δεδομένο ότι θα μπει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Τρίτον, να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, με κυριότερο την επιδότηση σε κλάδους που έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές, όπως είναι το λιανεμπόριο. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτά της εστίασης και του τουρισμού. Τέταρτον, εξασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι και αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο. Εδώ να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν κατάφερε να υπαχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπήρχαν. Πέμπτον, τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλή η στήριξη στους μεγάλους, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν όσοι στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Αυτό που ζητάμε ως Επιμελητήριο είναι ισονομία. Οχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χωρίς μικρομεσαίες δεν μπορεί το επιχειρείν να έχει μέλλον. Εκτο, να δοθεί πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις μας για τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Εμείς ως Επιμελητήριο στηρίζουμε τα μέλη μας για τη δωρεάν δημιουργία e-shop και site. Ψηφιακή αναβάθμιση όμως χρειάζονται κι άλλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό. Αν δεν φροντίσει να τη στηρίξει με έργα, δεν μπορούμε να συζητάμε για πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας.


Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11935