Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη διχοτόμηση

Στέφανος, Στεφάνου

Συνέντευξη στην Α.Φωτάκη, Τα Νέα, 2021-07-10


Ποτέ πριν η Κύπρος δεν βρέθηκε τόσο κοντά στη διχοτόμηση προειδοποιεί ενόψει και των ανακοινώσεων Ερντογάν, ο Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» μετά την εκλογή του, ο νέος γενικός γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, τονίζει την ανάγκη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, καταγγέλλει την κυβέρνηση για υποτίμηση των κινδύνων και σημειώνει ότι η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο για να παγιώνει τη διχοτόμηση.

Κυπριακό. Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και κατά πόσο η Τουρκία επιδιώκει μεταφορά της έντασης στην Κύπρο;

Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι απλώς δύσκολη. Είναι η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Ποτέ προηγουμένως δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη διχοτόμηση, ποτέ προηγουμένως η Τουρκία δεν προωθούσε ανοιχτά τη λύση δύο κρατών.

Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο Κυπριακό, του γεγονότος ότι μετά το Κραν Μοντανά υπάρχει διαπραγματευτικό κενό με την Τουρκία να είναι αποενοχοποιημένη από τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που το εκμεταλλεύεται η κατοχική δύναμη για να παγιώνει τη διχοτόμηση. Η κυπριακή κυβέρνηση υποτίμησε τους κινδύνους και δεν έλαβε υπόψη τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Τουρκίας, αποδίδοντάς τες σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα Κατεχόμενα ανήμερα της επετείου της εισβολής, αλλά δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά περιορίζεται μόνο στα διαβήματα και στις αντιδράσεις - που βεβαίως πρέπει να γίνουν - αλλά δεν βγαίνει μπροστά με πρωτοβουλίες για να σπρώξει, όσο περνά από το δικό της χέρι, τη διαδικασία επανέναρξης της λύσης.

Υπάρχει περιθώριο ανάληψης πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και σε ποια κατεύθυνση; Πώς είδατε την επιστολή στην Ουάσιγκτον;

Οπως ήδη έχω πει, δεν φτάνει απλά να κάνουμε διαβήματα και να στέλνουμε επιστολές. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Αναστασιάδη για το πώς πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρότασή μας στηρίζεται στα όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε έκθεσή του για αξιοποίηση του φυσικού αερίου με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για δημιουργία δυναμικής λύσης. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τη βούλησή της για λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο και βάση και την ίδια ώρα, βάζει πίεση πάνω στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών. Αν δεν το κάνει, τότε εκείνη θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Είπατε στην ομιλία σας στο Συνέδριο ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να ξαναγίνει πρωταγωνιστής στα πεδία που διαμορφώνουν την πρόοδο. Το κόμμα είχε χάσει την επαφή του με τον κόσμο; Ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών και ποιες οι προτεραιότητές σας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία είναι μεγάλα και σύνθετα. Στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης προστέθηκαν και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Ο θυμός και η διαμαρτυρία για όλα αυτά εκφράστηκαν στην κάλπη ρίχνοντας τα ποσοστά όλων των κομμάτων που βρίσκονταν στη Βουλή. Μαζί και τα δικά μας ποσοστά. Δεν θέλουμε όμως να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Για να συμβεί τούτο όμως προφανώς δεν πείσαμε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο απευθυνόμαστε να μας στηρίξει στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος. Κάναμε ένα πλούσιο διάλογο πριν και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μας. Κατατέθηκαν πολλές εισηγήσεις και σκέψεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην αναμόρφωση της δουλειάς και της παρέμβασής μας στην κοινωνία.

Θέλουμε το ΑΚΕΛ πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα, πιο πειστικά να παρεμβαίνει για να προστατεύει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, ολόκληρη την κοινωνία από τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Θέλουμε με θέσεις και προτάσεις να συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους για την προοπτική και το αύριο της Κύπρου. Να κάνουμε πιο ευαίσθητες τις κεραίες μας με τα κοινωνικά κινήματα, με την κοινωνία ευρύτερα έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστική και διαδραστική σχέση, να ακούμε, να παίρνουμε τα μηνύματα, να αντιδρούμε αποτελεσματικά.

Θέλουμε να νιώσει η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας ότι είμαστε δίπλα της, μαζί της στους αγώνες και την προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στον τόπο, για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο μας.

Δώσατε ιδιαίτερη έμφαση και στην πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Ποια πρέπει να είναι αυτή;

Η ιδεολογία, η ταυτότητα και η φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ, που αποτυπώνονται στην πολιτική ταυτότητα του κόμματος είναι το βασικό συστατικό που το μαζικοποίησε, που το έκανε μεγάλο, που το προσανατόλισε σωστά για να πετύχει πολλά για τον τόπο και τον λαό. Το ΑΚΕΛ έγινε μεγάλο γιατί κατάφερε να κρατήσει ακέραια την πολιτική του ταυτότητα και ανοικτές τις πόρτες του.

Το ΑΚΕΛ κοντά στις παραδοσιακές δομές που έχει και χωρίς να τις κατεδαφίσει θα φτιάξει νέες δομές και μηχανισμούς, θα διαμορφώσει καινούργιους τρόπους επικοινωνίας με αυτό το σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που έχει απαιτήσεις από το κόμμα της Αριστεράς να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και στοχευμένα στα ζητήματα της εποχής μας: το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, στα θέματα ανισότητας και διακρίσεων και πολλά άλλα. Θέλουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη εκείνου του κόσμου που δηλώνει αριστερός, αλλά δεν εμπιστεύεται την Αριστερά. Εκείνου του κόσμου με τον οποίο μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά συμφωνούμε στα σημαντικά που μας προσδιορίζουν. Το 23ο Συνέδριο αποφάσισε την πραγματοποίηση καταστατικού Συνεδρίου για να αναμορφώσουμε τη λειτουργία του κόμματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε συγγνώμη για τα «χρυσά διαβατήρια». Πώς είδατε την «αυτοκριτική» του;

Παλιά ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε ότι θα παραιτηθεί αν διαφανεί εμπλοκή του στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Τώρα περιορίζεται σε ένα «συγγνώμη» προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες. Μια «συγγνώμη» όμως δεν αρκεί για να αποκρύψει τα σκάνδαλα της διακυβέρνησής του καθώς και την προφανή σύγκρουση συμφέροντος που έχει ο ίδιος προσωπικά και μέλη της κυβέρνησής του. Το χειρότερο απʼ όλα είναι ότι η «συγγνώμη» ήρθε οκτώ χρόνια μετά, όταν πλέον οι κυβερνώντες δεν μπορούσαν να κρύβουν άλλο την αλήθεια.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=11937